Ďáblův sluha
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Na královského prokurátora a správce severních Čech Oldřicha z Chlumu se soukromě obrátí o pomoc mocný jihočeský velmož Oldřich z Hradce. Na jeho panství se totiž začaly dít věci, které jsou nejen proti lidskému rozumu, ale i proti křesťanské víře. Došlo také k nevysvětlitelné vraždě, jejíž obětí se stal jeho otec Vítek. Zdá se, že nitky zla sahají až za hranice Českého království...... celý text
Není to první knížka, kterou jsem od autora četla a jako vždy - nezklamala. Doporučuji přečíst. Nenáročné čtení, pěkná zápletka a hezky se čte. Malé bezvýznamné plus je i formát knížky, který se perfektně vejde do kabelky. :). Příběhy Oldřicha z Chlumu jsou jedny z nej :)
Na ty čtyři hvězdičky to jakž-takž dosáhne, ale že by to byla taková zábavná jízda, to říct nemohu. V porovnání třeba s J. Červenákem tomu chybí dynamika a určitá atraktivnost. Prostě suchopárná detektivka zasazena do historického prostředí.
Z počátku mi trochu trvalo se začíst, ale pak jsem opět nelitoval. Příjemné oddychové čtení.
Kvalita příběhu nijak nevybočuje z průměru této série. Jedná se o vyšetřování záhadného případu, ve kterém by podle některých lidí měl mít prsty ďábel. Oldřich z Chlumu však není pověrčivý, a za všemi špatnostmi vždy nejprve hledá lidi. Po ruce mu je opět jeho panoš Ota ze Zástřizlí a kapitán jeho stráže Diviš. Je to dobrá odpočinková četba, která však čtenáře této série ničím výjimečným nepřekvapí.
První setkání se sérií a nějak mě to nešlo číst. Čte se to dobře, krátké kapitolky a tak, ale nějak mě nic netáhlo číst dál a zajímat se, kdo to udělal. Vůbec mi to nepřišlo napínavý, nebo tak nějak.
Příběh z první poloviny Oldřichovy kariéry a nabízí osvědčenou a oblíbenou trojici Oldřich, panoš Ota a velitel Diviš tentokrát v duchu "záhady zamčeného pokoje". Z toho vyplývá omezený okruh podezřelých i stupňující se napětí. Stopy jsou více technického rázu, není tolik prostor pro dedukce, silný důraz je kladený na atmosféru zimního hradu a tajemné stránky případu. Užila jsem si všechny obvyklé libůstky, které nám Ďáblův sluha nabízí, od špičkování mezi Otou a Divišem až po Oldřichův neúhybný smysl pro spravedlnost a mysl uzavřenou předsudkům a pověrám. Velmi příjemný zážitek.
Pan Vondruška mne mile překvapil, velice pěkný, čtiví a napínavý kriminální příběh, u kterého se člověk i leccos přiučí. Tak například jsem zjistil, proč jsem byl v dětství téměř bit za to, že jsem čůral vedle domu do soutky... To proto, aby to u nás v ulici nevypadalo jako ve středověku;)
Tahle patří k mým oblíbenějším z celé série o Oldřichovi z Chlumu. Věřte mi, rozhodně nebudete litovat času, který nad ní strávíte.
Nečekal jsem, že to bude tak skvělá kniha a čtivý příběh. A byla to fakt paráda. Bez nejmenších pochyb se poohlédnu i po dalších knihách autora.
Tahle se Vondruskovi povedla. Dobre vystavene, prehledne, da se dedukovat, kdo je zlocincem. Hvezda dolu za obcasne nelogicnosti.
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Napínavé, nenáročné, příjemné prázdninové čtení...