Nitrianska brána smrti
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Na vojenskej výprave do Horného Uhorska proti kráľovi Štefanovi obsadia vojská Přemysla II. Otakara Nitru. Vojsko tiahne ďalej, no v meste zostáva dočasný správca, zástupca českého kráľa Oldřich z Chlumu. Za úlohu má vypátrať, kam zmizol z baziliky svätého Emeráma vzácny relikviár. Kým začne vyšetrovať, nájde sa telo obeseného kanonika i mŕtvola bez hlavy. Mŕtvych pribúda, mestom sa šíri panika. Zločiny pripisujú českým vojakom a hrozí vzbura. Oldřich z Chlumu však zapojí logiku, dôvtip a nájde prekvapivé riešenie.... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2016 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Nitranská brána smrti, 2016
Souhlasím - prostě pan Vondruška. Ano, jeho knihy si jsou podobné. Ale proč bychom četli 21. díl ze série, která nikoho nebaví? Bude číslo 22?
Tož na rovinu borci, nebudeme si kecat, ale žádný historický porno to teda nejni, jak ste tady z toho všichni tak vzrušený.
Opět příjemná četba k relaxaci a odpočinku. Jen se mi to uprostřed zdálo poněkud zdlouhavé a roztahané...
Mám knihy p. Vondrušky ráda, ale touto jsem byla zklamána, pořád to samé, nepřekvapivé, podezření jsem měla asi od půlky... ale už se těším na další, věřím, že bude lepší.
Opět jeden z příběhů, ve kterém vítězí spravedlnost, když právo je krátké. Příjemné počtení.
Nepopírám, že knihy pana Vondrušky jsou si velmi podobné, ale mně se to čte dobře. I tato je prostě milá oddechovka. Takže za mě plný počet. :)
Není to špatná kniha, ale po přečtení vícero knih autora začínám mít pocit, že je to "furt dokola".
Z mého pohledu zatím nejslabší díl série. Čtení mě sice bavilo, ale tak nějak mi to přijde už posté opakované, takový stereotyp. V jiných dílech bylo vždy něco zajímavého, překvapivého, poutavého.. až jsem se divil, a říkal si, kdy se vyčerpá - tak je to tady; tentokrát jsem nic takového nedostal, pouze úspěšné a prověřené opakování před tabulí. Coby čtenář bych místo třech podobných dílů raději jeden opravdu vymazlený, ale chápu že nakladateli tohle chrlení dobře prodávaných knih náramně vyhovuje.
Přijde mi to stále odfláknutějši a jednodušší. Je to škoda, protože tohle je moje moc oblíbená série.
Být klaustrofobikem, přivedly by mě detektivy pana Vondrušky k šílenství. Děj se prohlubuje, vražd přibývá a mě to malé vytyčené nitranské teritorium začíná být malé. Nikdo nic neví, nikdo nikoho nezná a nikdo nikoho neviděl. Nebýt sklepnic, nevyřešil by Oldřich z Chlumu dodnes jediný případ.
Sama nevím proč dávám čtyři hvězdičky, jsem totiž na rozpacích. Pana Vondrušku řadím mezi svého nejoblíbenějšího a nejčtenějšího autora, na knihy z jeho pera se vrhám s obrovským nadšením a chutí a všem jej doporučuji, tudíž bych měla hodnotit pěti hvězdičkami. Jenže tato kniha má své ale!
Je cca 22 druhou z velmi povedené série Oldřicha z Chlumu a je to na ní již bohužel poznat. Pan Vondruška ( ke své i naší škodě) píše a vydává v jednom roce několik knih, což vede k horší kvalitě a propracovanosti příběhu a hlavně osobního života hlavních hrdinů. Nechci jen zprávy o Otových nových známostech, ráda bych věděla jak žije a co dělá Ludmila, Divišova žena... a možná i něco málo z dějepisu k připomenutí doby. Jsem prostě zvyklá u pana Vondrušky na víc :-( a vím, že na to má :-)
Jó, na pana Vondrušku, tak na toho je spolehnutí. Opravdu povedená, čte se dobře - pohodová kniha.
13. století Nitra historické detektivky
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Další pohodová kniha ze série. Pan Vondruška nezklame, i když mě osobně se tato kniha četla trochu hůř. Jestli je to tím, že se mi dělal špatně přehled ve všech prelátech a představených? Možná ano. Ale i tak to bylo dobré čtení s napětím a dobrým koncem.