Vzpoura goliardů
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Píše se rok 1261. Přemysl II. Otakar podpoří v boji o trůn římského krále proti Alfonsi Kastilskému jeho konkurenta Richarda Cornwalského a za to má slíben majestát, propůjčující mu rakouské a štýrské léno. Jenže v diplomacii není nic takové, jak by se mohlo na první pohled zdát. Oldřich z Chlumu odjíždí s několika významnými velmoži do německých Cách s tajným posláním. Záhy po příjezdu je zavražděn císařův komoří a osobní přítel Richarda Cornwalského. Z vraždy jsou obviněni čeští šlechtici a uvězněni. Navíc dojde ve městě k nepokojům, v jejichž čele stojí žáci tamní katedrální školy, potulní vakanti zvaní goliardi. Vše zůstává na panoši Otovi.... celý text
Příjemná oddychovka s mrazivou atmosférou života obyčejných lidí v 13. století. Pan Vondruška opět nezklamal, kniha se četla velmi dobře. Jen zápletky v tomto díle mi připadaly trochu překombinované.
Nejsem si jistý, jestli se v příbězích Oldřicha z Chlumu nezačíná ztrácet i sám autor. Připadá mi, že s každým dalším pokračováním je příběh slabší a méně logický a v zamotávání děje čím dál tím více překombinovanější.
22 díl série, která mě neskutečně baví. Na časové ose jsme tak v 1/3 úspěšné kariéry Oldřicha z Chlumu a proto mi snad jen nesedí šikovnost Oty a Diviše :-). Nějak se nám do toho pan Vondruška zamotává. Jinak, ale super, má fantazie běží na plné obrátky a celé vyprávění se mi v hlavě promítá jako film. A to jsou panejo scény :-).
PS. se psaním musí panu Vondruškovi vypomáhat jeho žena nebo založil po vzoru věhlasných umělců tzv. Vondruškovu školu :-)
Jinak při svém pracovním vytížení nespí, nejí, neodpočívá. Klobouk dolů :-)
Nový příběh pana Vondrušky není vůbec špatný. Tentokrát bych ale malinko oproti ostatním dílům vytkl, nadměrné množství hypotéz. Bylo jich opravdu hodně. Ale jinak moc fajn příběh.
Tentokrát je hlavním pátračem panoš Ota a s ním celá parta natěšených a přítulných žen jako obvykle. Historická linka je ucházející z doby málo známých tanečků okolo podivného půlcísaře z Anglie, který se nikdy o říši příliš nestaral. Milé čtení tak, jak jsme u historických detektivek mistra Vondrušky již dávno zvyklí.
Vl. Vondruška je skvělý autor, přestože v jeho knihách různí hnidopiši nalézají(?) historické nesrovnalosti...
Rozhodně jedna z těch povedených detektivek. Má to spád, má to i smysl a konec není tak uspěchaný jako občas bývá, kdy to autor nějak násilně smontuje dohromady, aby měl (překvapivého) vraha.
Opět pěkná kniha od pana Vondrušky. I když se zde odvíjí část života malomocné, což je smutné, ale jinak je zde krásný příběh i s trochou humoru. Doporučuji všem čtenářům detektivek.
na srpen nádherná oddechovka,příběhy o Oldřichovi z Chlumu mám ráda, byť tady je hlavní postavou panoš Ota, Diviš a lidičky z Cách. Škoda, že nebude rozvinut osud příbuzné rychtáře,která je malomocná.
Název knihy mi zůstává záhadou, protože i když tam goliardi byli, tak ke vzpouře nedošlo... Jinak ale kniha byla zajímavá a dobře se četla. Tahle série je už stabilním zdrojem nenáročného čtení, které nezklame.
Co naplat, kniha se opět čte velmi dobře. Ale pořád si kladu otázku, jestli už tyhle poslední nepíše paní Alena. Oldřich z Chlumu už je trochu sériová výroba. Nicméně řemeslo je zvládnuté skvěle. Kdekterý hit posledních dní může závidět formu.
Zase jeden z neobvyklých případů. Vyšetřuje hlavně Ota a Diviš, zatímco Oldřich je v domácím vězení. Nicméně i zde prokáže "nadpozemské" schopnosti a celou záhadu jen na základě logiky vyřeší stejně jako Ota s Divišem. Kniha se velmi dobře čte i díky autorově humoru. Některé postupy už jsou znalcům celé série dobře odhadnutelné (Ota vše řeší pomocí žen). Ale i kvůli tomu mám celou sérii velmi rád. Doporučuji. A hlavně při čtení moc nepopíjejte, ať nemusíte nosit Bahkauva. :-)
Tentokrát v hlavní roli Ota a jeho girls (od nevěstek po urozené panny) Akorát ve Vratislavi umí francouzsky, tady už ne.
Oldřich pouze slízne smetanu.
středověk 13. století historické detektivky Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Spousta, spousta hypotéz, podobné opakující se zápletky, předvídatelný děj i snadné odhalení pachatele. Tak se mi zdá, že autorovi trochu dochází nápady. Možná bych Oldřicha z Chlumu už posla na odpočinek - určitě si to zaslouží, a dala prostor novému vyšetřovateli. I tuto 22. knížku jsem si opět do knihovny koupila, docela mě bavila, ale už to, bohužel, není za plný počet - slabé 4*. Škoda.