Zdislava a ztracená relikvie
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Prokurátor krále Přemysla II. Otakara Oldřich z Chlumu a zároveň správce hradu Bezděz má v pravomoci i vyšetřování a trestání hrdelních zločinů v kraji. Tentokrát řeší krádež trnu z Kristovy koruny; vzácné relikvie, již získal Havel z Lemberka a hodlá ji věnovat Chrámu sv. Víta v Praze. Zločin byl proveden pouhé dva dny před příjezdem krále, jenž se má zúčastnit slavnostního vysvěcení relikvie, takže celá kauza hrozí pěknou ostudou. V krátkém čase se vrší další zločiny - vraždy zemana Jana ze Střelče, lemberského kaplana a zlatníka Ruprechta z Jablonného. Souvisejí spolu tyto zločiny, či ne? A jak je to s údajným znásilněním zlatníkovy ženy? Jsou do zločinů zapleteni i dánský vyslanec a francouzský šlechtic? Kdo a proč zabíjí kočičí miláčky Zdislavy z Lemberka? Oldřicha z Chlumu sice tlačí čas, aby rychle vyřešil všechny zločiny, avšak svého úkolu se tradičně zhostí opravdu na výbornou.... celý text
Toto bol môj prvý Vondruška a možno aj preto sa mi to páčilo najviac... potom to už bolo všetko na jedno prkno...
Knihy pana Vondrušky mám ráda. Tato je spletená ze tří dějových detektivních vláken. Všechny tři příběhy byly ve stylu autora, tj. zanechaly milý dojem, ale zásadní historické informace nečekejte. Jsou to zkrátka dobové detektivky, takže drobné reálie, nenáročné pobavení, sympatické postavy, spravedlivý trest. Co víc si přát pro oddechovou četbu.
Sice je to psané trochu jednodušeji, hodně popisu a autor se místy opakuje, ale jeho knihy se příjemně čtou. Navíc pěkný příběh s temným nádechem, ale bohužel smutným koncem. Čtu podruhé a určitě se ke knížce ještě někdy ráda vrátím.
Nádherný příběh o relikvii,která se ztrácí a zase objevuje.Také Ota,zde prožívá další smutek a ukazuje se,proč má rád kejklíře a komedianty.Závěr a rozuzlení knihy je jako vždy logické a přehledné.
Další z dobrých knih tohoto autora. Příběh byl napínavý, jednoduchý, s povedenou zápletkou. Trochu smutnější konec, ale příjemná změna od happyendingů. Za mě doporučuji.
Pan Vondruška nevybočuje ze svého stylu psaní příběhů což je dobře a proto za čtyři hvězdy.Jsem spokojen.
Kniha z této série mě ještě nikdy nezklamala. Vždy příjemné oddychové čtení a milý dárek pod stromečkem ☺ Také se mi líbí, že knihy lze číst v libovolném pořadí.
Kniha čtivá, má spád. Jediné, co bych vytkla, jsou velké historické nepřesnosti. Chápu drobnosti, ale že Zdislava zemřela dříve než nastoupil POII. mne zarazilo hned...Navíc nebyla bezdětná, měla 4 děti.
Byla to první kniha VV, kterou jsem četla, třeba budu příště shovívavější, třeba u jiných témat. Ale zrovna Zdislava mne hodně zajímá, tak jsem si toho všimla. :)
Příběh je fajn, děj má spád. Maličko mě mrzel závěr s Beatrice - trošku telenovelské.. Poslední stránka zase zvláštně mystická. I tak půjdu do dalšího dílu! :-)
Autorovo poklidné vyprávění dovede naladit strunu pohody i v detektivce. Relikvie ve středověku měly magickou moc, sběratelská vášeň byla proto i důsledkem podvodů, klamů, zločinů i bitev.
I v tomto pestrém příběhu má záviděníhodný předmět v důsledku zločinnou sílu šířící kolem sebe smrt.
Komu je jí nutně třeba a k čemu asi? Cennost ,necennost když se přidá ta extra správná bajka původu, je o dramatu rozhodnuto.
Skvělá audiočetba.
čtivé, ľahké, zábavné, navyše zasadené do vierohodných reálií. Myslím že lepšie ako polovica toho krvavého braku čo sa dnes vydáva za detektívku...
13. století historické detektivky Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)
Část díla
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Pokud si potřebuji oddechnout od pohádek a fantasy, ráda sáhnu po knihách pana spisovatele Vondrušky. Stejně jako ostatní knihy z této série byl i tento díl příjemný, oddechový, nenáročný, se zajímavou zápletkou a rozuzlením..