Kráľovná Margot
Alexandre Dumas, st.
Pútavý príbeh lásky, nenávisti a zrady, ktorý prežíva Margot v dobe temna...
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2001 , Ikar (SK)Originální název:
La Reine Margot, 1845
Krásný čtení od Dumase,je to sice smuný příběh plný intrik,vražed,nenávisti,ale taky plný lásky a přátelství.
Zajímavý a poutavý děj plný intrik a smutku, popisující středověký život vyšší společnosti
Je to jedna z mých nejoblíbenějších knížek z mládí. A tak jsem neodolala a zařadila ji do letošní čtenářské výzvy.
Toto strhující historické drama jemuž vévodí krvavá jatka s názvem Bartolomějská noc, je obrazem násilí, intrik, zrady, ale i lásky s tragickým koncem. Pro mě je knížka nezapomenutelným zážitkem. Četla jsem ji s odstupem času několikrát a vždy se k ní ráda vracím...
Moje první setkání s Dumasem. Zajímavý a poutavý příběh, který vám dobrodružnou formou odkryje leccos ze zákulisí jednoho smutného období francouzských dějin a u kterého se nudit nebudete .K tomu je to výborně napsáno, atmosféra věrná a sugestivní, moc se mi to líbilo. Kniha vlastně předčila mé očekávání a tak se už chystám na Paní z Monsoreau.
Po všech dílech Tří mušketýrů je spolu s Hrabě Montem Cristem tato trilogie o Jindřichovi IV. mou druhou nejoblíbenější od Dumase.
Poslechnuto jako rozhlasová dramatizace. A to povedená. Zajímavé, ale žít bych v tom nedokázal.
Rozmýšlel jsem mezi 3mi a 4mi hvězdičkami. Nakonec jsem dal čtyři, bylo to přeci jen čtivé a napínavé od začátku až do konce. Nicméně začátek byl přeci jen živější a ten konec byl takovej divnej - jak tím, jak skončil La Mole a Coconas, ale taky tím, že kniha nekončila dosednutím Jindřicha na trůn.
Rozhodně ji z Dumasových knih řadím k nejlepším. Poprvé jsem četla asi tak ve 14 letech a dodnes si pamatuji, jak se knihovnice v oddělení pro dospělé čtenáře dohadovaly, jestli je pro mě taková četba vhodná. ;-) Před několika lety jsem viděla i film, který se od knihy trochu liší. Přestože úrovně Merlova Mé dobré město Paříž (znovu čerstvě přečteno) kniha nedosahuje, nedá se jí rozhodně upřít jistý šmrnc, i když je moc, moc idealizovaná. O chlup víc se mi líbila jak Paní z Monsoreau tak Krásná Gabriela, asi proto, že jejich hlavní hrdinky - Diana z Méridoru a Gabriela z Estrés - si sem tam umyly (asi nejen) ruce a vzbuzovaly ve mně rozhodně více sympatií než Markéta (zvlášť, když její život člověk zná i z jiných zdrojů). Trochu mám Dumasovi za zlé vylíčení Jindřicha III. (vystupuje ještě jako vévoda z Anjou), jenž vypadá jako by jeho ruku při psaní (či ústa při diktování) vedla vévodkyně z Montpensiér... V těch následujících příbězích z této série (paní z Monsoreau a Králův šašek) to trochu napravil, snad se někdy dostanu k tomu, abych si znovu přečetla kompletní sérii, prozatím mi v ní chybí Lazebníkův dům (i ve zdejší nabídce v Bazaru).
Královna Margot je jedna z nejlepších knih Alexandra Dumase st.Ukazuje kam až vede nenávistný boj mezi náboženstvími.Bartolomějská noc je jedním z nejkrvavějších období francouzské historie vedle krutovlády Robespiera za francouzské revoluce
Bavil jsem se. Intriky, vraždy, otravy, milenci.... Pěkný dobrodrůžo. Být mi 14, tak bych dal 4/5, možná i 5/5. Ale zajímalo by mě, jestli tohle zajímá dnešní náctileté. Já to měl vždycky rád. Rytířství, věrnost až za hrob,smysl pro čest, spravedlnost.... A nebýt třech mušketýrů, tak se cítím v dětství ošizen
Krásná kniha, skoro se mi chce říct, že lepší než tři mušketýři, jenže to je zase jedna z knih mého dětství, takže je to vážně těžké. Hrozně se mi líbila čestnost a přátelství až za hrob mezi mladými šlechtici LaMolem a Coconassem. Coconass neopustil svého umučeného přítele ani na popravišti a dal tak vlastně přednost přátelství před láskou. Smutné a v člověku to zůstane.
Je to živě napsaný román, klasický Dumas, v bolestné době francouzských dějin naboženských válek a války o trůn který nakonec - nikoliv však v tomto románu - vymění dva rody ve Francii. Dala bych i pět hvězdiček, kdybych nebyla "zatížena" Merlem, ale od té doby co jsem už to nejde :).
Velice dobře napsaný román o tragické době ve francouzských dějinách. Muselo být šílené, když se lidé vraždili jen proto, že byli jiného náboženství - bohužel to stále pokračuje - lidstvo se nepoučilo.
Historický román, který kdokoli, kdo jen Dumase zná, pozná i "po slepu". Je to román jeden z řady, který ničím nepřekvapí, ale ani nezklame. Dumas i zde klade důraz na dobrodružnost a poutavost děje. Kniha se mi líbila a možná i díky tomu, že jsem od ní zase tolik nečekala. Určitě si jí stojí za to přečíst.
zfilmováno 16. století Francie francouzská literatura intriky Bartolomějská noc Kateřina Medicejská rozhlasové zpracování historické romány Markéta z Valois (královna Margot), 1553-1615
1974 | Tři mušketýři 1. díl |
2003 | Tři mušketýři |
2008 | Robin Hood |
1957 | Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) |
1972 | Tři mušketýři po dvaceti letech |
Je to krásný příbeh, to bezesporu, ale život královny Margot rozhodně nepopisuje, spíš sní o tom, jaký by mohl být, což pro mě kdysi bylo trpkým zklamáním.
Dnes si vychutnávám, že Dumasovy knihy jsou plné dobrodružství, lásky, nebezpečí a intrik a nespoléhám na ně jako na historické vodítko.