Aréna smrti
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
1. díl >
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce. Uznávaná spisovatelka Suzanne Collinsová, autorka Underworld Chronicles z žebříčku bestsellerů New York Times, představuje napínavé i filozofické, dobrodružné i romantické dílo zasazené do budoucnosti se zneklidňujícími paralelami k naší současnosti.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2013 , Fragment (ČR)Originální název:
The Hunger Games, 2008
Mix Harryho Pottera pro starší a Běžícího muže od Stephena Kinga. Roli Arnolda v šílené reality show přebírá šetnáctiletá holka a může tak začít kolečko drsné zábavy, umírajících protihráčů, zdrcující lásky a emo výlevů naší hrdinky.
Na to, že to má být určeno spíše pro dorost, jsem se u toho slušně bavil a v pár momentech mě některé zvraty i překvapily. Autorka má svět skvěle promyšlený, vše do sebe dobře zapadá a já již běžím do knihkupectví pro druhý díl :-).
Začátek trochu zdlouhavější, pak mě to chytlo a měla jsem dočteno za dva dny. ;) Film jsem ještě neviděla, tak jsem zvědavá.
Ačkoliv je možné podívat se na film, volila bych nejdříve přečtení knížky- víc pochopíte některé situace, kter éve filmu nejsou tak znatelné a celkově vás to vtrhne do děje. Tuto knížku čtu již po třetí a jsem pořád stejně nadšená, jako když jsem jí otevírala po prvé. Určitě tuto knihu doporučuji:)
Nejdříve jsem viděl film. Nebyl špatný. Takže jsem si přečetl (zatím) první díl a musím říci, že je supr. Film se knížky vcelku drží ale knížka je samozřejmě bohatší o myšlenky Katniss.
Jednoznačně další má oblíbená kniha a tuším, že po přečtení dalších dvou dílů i série. Neumím si představit, že by se tohle dělo doopravdy, zavřít do Arény děti od 12 do 18 let a čekat, až se pozabíjejí.. Jdu na film :)
Tak tomuhle se říká knížka! Katniss nemám ráda, Peeta je debil a Gale je borec, Haymitch měl super hlášky, Effie blbě napsaný jméno, ale byla to zatím ta nejlepší knížka co jsem kdy četla. Stejně tak i ostatní díly..:'333
Musím přiznat, že první díl téhle fantastické trilogie mě bavil ze všech nejméně - ale stále mě bavil. Na vině je ovšem to, že jsem se ke knížkám dostal až po zhlédnutí filmu, který mě naprosto uchvátil. Tudíž ten zážitek nebyl už tak silný a autentický, když jsem už de facto příběh znal. I tak je to však velmi strhující a do děje to svým čtivým stylem vtáhne hned po pár stránkách.
Úžasná knížka, která Vás donutí číst dál a dál a nepřestávat :) Napětí skoro na každé stránce. Člověk je ale rád, že v takovém světě nežije. Stejně tak byl i film úžasný.
Po shlédnutí filmu Hunger Games jsem si musela prostě přečíst i knihy. Samozřejmě, že se mi knihy líbily daleko více než film. Toto byla první kniha takového tématu, jakou jsem kdy četla.
Film Hunger Games jsem viděla, pěkný nedělní odpolední film. Měla jsem tentokrát náladu na opravdu oddechové lehké čtení a toho se mi dostalo vrchovatou mírou. I přesto, že jsem děj znala, vyprávění bylo strhující. Další díly byly už sice trošku nastavované, ale stále příjemné počtení.
I když jsem viděla film a věděla jsem jak první knížka dopadne, stejně jsem to zhltla na jeden zátah. Super :)
Hry o život som si zohnala preto, lebo kamarátka žijúca v Amerike mi o tom stále rozprávala. Moc tento typ kníh nečítam, ale ... Čítalo sa to veľmi ľahko a naozaj ma to bavilo.
Skvělá knižní série. Jedna z mým nejoblíbenějších. Knihu jsem si přečetla až po shlédnutí filmu a opravdu nelituji. Takovýto námět byl po poměrně dlouhé době nový, vše je skvěle vymyšlené. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Přečetla jsem ji již dvakrát a hodlám po čase opět znovu. Všem doporučuji ! :)
Spíše průměrná kniha. Zpočátku jsem z ní byla nadšená. Popisuje jednu z možností, jak by mohl náš svět v budoucnu vypadat. Ale rádoby romantika ke konci a pak krize, kdy se hrdinka rozhoduje mezi dvěma chlapci, to už mi přišlo příliš.
úžasná kniha, neskutečně promyšlená, až teda na konec - většina třetího dílu pro mě byla zklamáním. Ale je to moc dobře promyšlená ukázka toho, jak by to s námi mohlo dopadout..
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt boj o přežití zfilmováno revoluce nebezpečí emoce, pocity reality show výcvik pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Nijak mě nelákala kniha, kde se hromadně a hlavně krutě zabíjí. Nechápala jsem, jak něco tak drsného se někomu může líbit, protože mnoho lidí v mém okolí velmi kladně hodnotilo film. Rozhodla jsem se přečíst nejdříve knihu a od první minuty jsem se nemohla dočkat až se dozvím, jak to dopadne. Kniha je napsaná přesně tím stylem, který prostě nemohu odložit a zjistila jsem, že se nejedná o žádné kruté popisování smrti. Nemá žádné nudné a zdlouhavé úseky. Hrozně se mi líbí jména hlavních hrdinů a asi naivně doufám, že v posledním díle vše dopadne tak, jak si představuji.
Další pro mě zajímavou věcí je, že se vše odehrává v budoucnosti, kdy mají všechny možné vynálezy, ale přesto stále používají luky atd. Líbí se mi ten kontrast propojení starého a nového.
První díl rozhodně doporučuji a už se nemohu dočkat až dočtu další díly.