Drozdajka
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
< 3. díl
Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem, ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť podrobených obvodov. Nenávidené Sídlo vládne železnou päsťou. Raz do roka povolá z každého obvodu chlapca a dievča do hier o život, aby pobavili televíznych divákov skutočným bojom na život a na smrť. Medzi nimi sa dobrovoľne ocitne šestnásťročná Katniss Everdeenová, odhodlaná za každú cenu prežiť. Aj víťazstvo však môže mať trpkú príchuť, oslavné turné po jednotlivých obvodoch sa zmení na krutú skúšku ohňom. Symbolom odporu proti Sídlu sa stáva drozdajka, vtáčik, ktorého nosí Katniss na hrudi v podobe zlatej brošne. Obe znepriatelené strany ju preto vnímajú ako živý symbol rebélie a zamýšľajú využiť ju v mocenskom súboji. Okrem toho sa Katniss až zúfalo nevyzná vo vlastných citoch, najradšej by sa rozdvojila, lebo vie, že obaja jej nápadníci, Peeta aj Gale, by si jej lásku zaslúžili... Hry o život sú trilógiou plnou napätia, zákulisných intríg, ale aj lásky. Hoci sa dej odohráva v budúcnosti, stále ide o odveký zápas dobra proti zlu.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , Ikar (SK)Originální název:
The Hunger Games: Mockingjay, 2010
Ani tato kniha nezklamala!
Celá triologie krásně propracovaná, příběh velmi jednoduchý ale přesto složitý.
Všechna ta akce, napětí, smrt těch který jsme ani nečekali, celá ta rebelie s Katniss v čele!
Krásné zakončení a určitě se ke knize ještě vrátím.
Úplně úžasné zakončení te nejuzasnejsi serie.
Hunger Games je opravdu úplně nejlepsi knížka!
Filmy taky super ale tohle?
MILUJU HUNGER GAMES!!!
(SPOILER)
Všechny díly Hunger games se mi moc líbily. Přesto musím říct, že tenhle poslední mě zklamal... Nelíbil se mi konec, tak nějak jsem doufala, že si Katniss přece jenom vybere Hurikána, který mi byl od začátku sympatický, zatímco Peeta se mi zdál tak trochu jako ufňukanec.
Kromě toho se mi zdálo, že v tomto díle se něco začalo dít až na úplném konci. Předchozí dva díly se mi četly lépe.
Skvělé zakončení vynikající série, které mi poskytlo mnoho nečekaných zvratů a smrtí těch, u kterých bych to nečekal. Sice zde bylo pár momentů při kterých jsem se i nudil, ale to převážily skvělé pasáže plné akce a napětí. A konec knihy je snad ten nejhezčí, který by si kdo mohl přát... :)
Rozhodně nejslabší díl z celé trilogie. První půlka naprosto o ničem, druhá už je o něco lepší, ale stále jsem postrádala nějakou akci a napětí jako v předchozích dílech. Ale hodně mě potěšil konec. Dost jsem se bála toho, koho si Katniss nakonec vybere a naštěstí to dopadlo přesně tak, jak jsem si přála. Poslední odstavec rozhodně chytne za srdéčko.
Třetí díl z celé trilogie je nejslabší, chvilkami mě kniha nudila, ale i tak mě na konci překvapila. Přišlo mi, že autorka se snažila co nejrychleji dopsat třetí díl a sérii ukončit, protože třetí díl už nemá takovou energii a není tak napínavý jako předchozí dva díly. Knihu jsem dočetla jen proto, abych věděla jak to celé skončí, ale i tak koupení knihy nelituji a ráda se k celé trilogii vrátím :)
Zase skvělý díl, to co mě mrzí je, že jsem knihy měla jen půjčené a že jsou to jen 3 díly. Díky této sérii jsem si víc uvědomlia současnost. Určitě to stojí za přečtení. :)
Poslední díl série se mi zdál nejslabší, přesto uděluji plný počet hvězdiček. Kniha se četla sama. Některá smrt mě překvapila, nebudu prozrazovat. Vystižení Katniss jako psychicky narušené holky je geniální, kdo by se po takových zážitcích nesložil, že? Epilog se mi ale absolutně nelíbil. Mohlo to skončit jinak než klasikou.... Knížky si ale určitě za pár let s radostí přečtu znovu :-)
(SPOILER)
Celá série Hunger Games za mnou :)
I když musím uznat, že pro mě byl poslední díl téhle série nejslabší, zaslouží si i přes to velkou chválu za uspokojivý konec. Celá série je jedním slovem GENIÁLNÍ. Skvělý nápad, propracované detaily, neuvěřitelné zvraty a dynamický děj. Sice mi tam hodně vadila smrt Finnicka, ale co se dá dělat no... Kdyby nás v knížkách něco nenasralo, nebylo by to ono :D Tomuhle dílu dávám sice jen tři hvězdičky, ale celá série jak komplet je určitě za pět :))
Tato kniha sa mi z celej trojice pacila asi najviac.
Mozno to bude aj tym, ze som po predchadzajucich dvoch dieloch vysoku uroven necakala. Autorka stale nevie namet prepracovat tak, ako by sa ziadalo, stale nevyuziva potencial pribehu, na rozdiel od predchadzajucich dielov sa mi ale viac pacil popis interpersonalnych vztahov.
Moje hodnotenie: 73%
Třetí díl nejslabší, i tak však se klaním nad výsledným dílem. Čtivé, napínavé, ale lehce s předpokládáným koncem
(SPOILER) Konec strhující trilogie, musím jen vytknout malinko klišé konec, ala Harry Potter, ale muselo to být chápu. Všechny díly do sebe zapadly a úžasně navazovaly. Konec s prezidentkou byl dokonalý, a bláznivá Kathiss a vyšinutý Peeta byli dokonalý pár.
Nemohu než souhlasit s předešlými komentáři - úžasná trilogie, skvěle napsaná, od čtení se prakticky nelze odtrhnout :) (takže se čtením začněte teprve, až budete mít na stole plnou láhev pití a spoustu jídla, protože ani hlad a žízeň vás později nepřinutí vstát :D).
Třetí díl byl tak trochu nejslabším článkem série, ale i tak ji důstojně zakončil. Co se týká konce, tak nějak jsem to čekala a nebyla moc překvapená; ne že by to mě samotnou úplně potěšilo, cítila jsem to jinak, na druhou stranu Katnissinu volbu jsem chápala.
Jinak filmy se mi líbily všechny, dobře vystihovaly knihu a i herecké obsazení je na jedničku.
K Hunger games se každopádně určitě ještě někdy vrátím :), ty knihy za to stojí!
Myslím, že stačí jedno slovo na vyjádření celé knížky, byť i celé trilogie: NÁDHERA. Všechny knížky měly propracovaný děj a číšilo z nich plno napětí. Já se nejvíc vždy těším na konec, který mě pokaždé u jakékoliv knížky dostane. Zde mi přišel trošku divný a ne příliš vypracovaný a objasněný, nicméně takové ty hlavní věci se nakonec dozvídáme. Přesto se mi líbil, ale byl opravdu dost krátký a stručný. (Mrzelo mě, že hlavně o Hurikánovi, matce a dalších hlavních postavách, se na konci dozvídáme jen okrajově a dál už jejich život není rozebrán, což by za větší zmínku rozhodně stálo. Libilo se mi i zakončení vztahu s kočkou.) Dost se mi líbilo, že bylo vysvětleno, proč si vybrala nakonec onoho chlapce, i když toho druhého mě bylo zase líto, protože jsem si oblíbila oba.
Jednotlivé filmy se obsahově téměř podobaly knize, až na nějaké menší detaily, a přišly mi také velice zdařilé. (Narozdíl od Divergence a dalších dílů, které se od knihy už celkem značně odlišují). Moje oblíbené postavy (Katniss, Peeta, Hurikán, Finnick, Cinna) už lépe ztvárnit nemohli. Jen mě mrzí, že na konci není poznat, že Katniss s Peetou a Haymitchem vytvořili knihu všech nezapomenutelných osob.
Ač jsem tento díl dočetl sotva před měsícem, moc si toho nepamatuji (takže asi tak).
Děj je po většinu knihy jednotvárný, jen sem tam zpestřený nějakou zbytečnou epizodou. Konec je jako u předchozího dílu zbytečně složitý, a snaží se svou akčností vše dohnat.
Jako by si autorka uvědomila, že se doposud vlastně nic podstatného neudálo.
Epilogem je, jak už tomu tak bývá, obligátní klišé ve stylu "a žili šťastně až do smrti".
Nejzajímavější na celé knize byla nejspíš nejistota, s kým se nakonec Katniss dá dohromady.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |