Hry o život

Hry o život
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394401/bmid_hry-o-zivot-6559d35372335.jpg 5 6671 6671

Vydavateľstvo CooBoo prináša slovenským čitateľom a fanúšikom filmovej a knižnej série Hry o život exkluzívne vydanie tejto kultovej dystopickej trilógie. Hry o život obleteli celý svet a tak ako spopularizovala čítanie medzi deťmi séria o Harrym Potterovi, Hry o život vrátili ku knihám celú generáciu tínedžerov. Teraz sa vám dostáva do rúk nové exkluzívne vydanie pre novú generáciu tínedžerských čitateľov. Šestnásťročná Katniss Everdeenová sa dobrovoľne prihlási do Hier o život namiesto svojej mladšej sestry. Hry o život – to je boj na život a na smrť v podobe krutej televíznej reality šou v postapokalyptickej Amerike. No je to jediný spôsob, ako udržať v krajine mier. Katniss sa odmieta vzdať. Zvíťaziť môže len jeden a Katniss spraví všetko preto, aby prežila a vrátila sa domov.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Hunger Games, 2008


více info...

Přidat komentář

SusanneDreaming
16.09.2024 5 z 5

Z filmu jsem měla větší zážtek, ale kniha mi film zajímavě doplnila. Je to psaný skvěle.

Lia1423
07.09.2024 4 z 5

O Hunger games jsem toho hodně slyšela a tak jsem se rozhodla, že si je konečně přečtu. Autorka si všechno promyslela do nejmenšího detailu a vysvětlila to tak, aby i méně pozorný člověk pochopil, jak to celé funguje. Nicméně mě ten námět samozřejmě nadchl. Katniss mi skoro hned přirostla k srdci a myslím, že bych se s ní bez problému skamarádila. A doufám, že se zamiluje do Peety. Už se nemůžu dočkat až se dozvím, co se děje v zbývajících dvou dílech.


AlexandraBane
22.08.2024 5 z 5

Vzhledem k tomu, že knížek s podobným dějem mám načteno víc než dost, tak se žádné překvapení nekonalo. Ale fakt, že jsem to zhtla za dva dny asi vypovídá o tom, že mě to chytlo a nechtělo mě to pustit, dokud jsem nebyla na konci.

skalka.
15.08.2024 5 z 5

Nejsilnější obsese mého dospívání, knihu jsem mohla citovat nazpaměť. Když jsem se k ní po pár letech vrátila, tak už mě Katniss a její občasná iracionálnost trochu štvala, v každém případě pro mě svět Hunger Games bude vždycky kapitola sama o sobě :)

Avrilenicka
14.08.2024 5 z 5

Kniha mě hrozně chytla. Líbí se mi i film. A hrozně mě baví. Rozhodně jsem v týmu Peeta. Přijde mi spíš nepochopený. A Katniss mi někdy lezla na nervy.

wolfka44
04.08.2024 5 z 5

Už nějakou dobu mě kamarádi nutili se podívat na film, ale já chtěla první přečíst knihu.
Tak přečetla jsem a uz jsem i viděla film a rozhodně se utvrzuji, že je lepší první číst a až poté sledovat film.
V knize je spousta skvělích okamžiků co sr do filmu nedostala.
Nemohla jsem se odtrhnout od čtení

Konfu97
03.08.2024 5 z 5

Vůbec nevím, proč jsem s knihou tak dlouho otálela. Tohle je prostě skvělé! Filmy jsem viděla už několikrát, ale ke knihám se ne a ne dokopat. No a tak konečně! Kniha mě chytla na první stránce a už nepustila. Úplně dokonalé. Popisy míst, postav i jejich pocity a myšlení. Hodně jsem si postavy představovalo jako ve filmu a musím říct, že to i hodně sedí. Děj se svižný a rychle utíká. Nejsou tam žádné nudné pasáže a člověk nemá ani šanci se nadechnout mezi zvraty. Za mě bomba a nechápu proč jsem s přečtením tak dlouho otálela.

Copánie
28.07.2024 5 z 5

Doporučuji anglický originál. Autorčin styl psaní je svěží. Děj je poutavý, eskaluje.
Hlavní postava činí rozhodnutí, s nimiž je možné se ztotožnit, není tedy nutně protivná či nesympatická, jako je, podle mého názoru, u podobně koncipovaných příběhů zvykem.
Na závěr je třeba zmínit, že romantický prvek se zde neobjevuje na úkor díla, ba naopak, upozorňuje na problém konzumní společnosti.

Honey0105
16.07.2024 4 z 5

Arénu smrti jsem viděla ve filmovém zpracování před x lety. Vím, že se mi film docela líbil, ale další díly už jsem nezvládla dokoukat. Tam to prostě začalo nějak drhnout. Poslední dobou mě ale velmi chytl žánr young adult a já si začala pohrávat s myšlenkou, že bych mohla vyzkoušet i tuhle sérii. Jakmile jsem jí objevila v audioverzi, tak už bylo jasno. Noční jsem si zpříjemnila poslechem a musím říct, že se mi kniha opravdu líbila. Navíc mě velmi překvapilo, co vše jsem si ještě pamatovala z filmu.
Dobře zpracovaný příběh a myslím, že se někdy propracuju i k dalším dílům. Trochu lituji, že jsem předtím znala filmovou verzi, ta mi to asi trochu znechutila. Proto jsem po poslechu nesáhla hned po dalším dílu. Vím, že filmově pro mě byl druhý díl nezajímavý a bojím se, že mě nebude tolik bavit ani knížka. Ale uvidíme. Časem tomu určitě dám šanci.

Kniholenka_DK
14.07.2024 5 z 5

Doháním zásadní resty, které jsem nastřádala v průběhu posledních 20 let, kdy jsem beletrii (ani filmy) moc nesledovala. A musím říct, že tohle teda byla hodně silná jízda. Ze začátku jsem tedy byla neskutečně naštvaná a cítila jsem se podvedená - ani ne před půl rokem jsem doháněla jiný svůj rest v podobě romantické série Selekce od Kiery Cass, ze které jsem byla nadšená. Pak najednou otevřu Hunger games a mám pocit dejavù... Hlavní kostra příběhu jak přes kopírák a to i včetně různých detailů - JEDINÝM rozdílem je to, že v Selekci bojovala skupina dívek o to, aby si je vybral princ a ony se tak staly princeznou a v Hunger GAMES bojuje skupina teenagerů o to, kdo z nich přežije. Spousta lidí si při představě boje o prince pohrdavě odfrkne, ale ruku na srdce - teenageři nedobrovolně bojující o svůj život v přímém přenosu pro pobavení určité části obyvatel - to taky nezní zrovna seriózně. Takže jsem si samozřejmě krátce po začtení musela vyhledat data vydání a potvrdilo se mi, co jsem tušila - samozřejmě že originálem jsou Hunger games. To je bohužel ta nevýhoda, když člověk čte knihy takto výrazně opožděně a mine ho dobový vývoj :-( Ano teď už jsem chytřejší a zjistila jsem si, že po úspěchu Hunger games se rázem vyrojilo mnoho jiných knih na podobné téma, stejně jako se to o pár let předtím stalo třeba s upírskými ságami po úspěchu Stmívání. Ok, doplnila jsem nějaké kulturní vzdělání a ačkoli jsem věděla, že nemohu vinu házet na Susanne Collins, tak přesto celou úvodní část knihy do nástupu splátců do arény jsem cítila pachuť toho, že čtu něco takřka na vlas stejného jako před pár měsíci. A ano předpokládám a doufám, že Kiera Cass použila přesný scénář Hunger games akorát v jiném prostředí vědomě a cíleně - že to nebylo prostoduché kopírování, ale snaha přinést čtenářům jejich oblíbený koncept v jiných kulisách, stravitelnější i pro mladší čtenáře nebo ty, kteří neradi čtou o zabíjení lidí. Na tomto místě je nutno podotknout, že jak Collins, tak Cass se jejich díla opravdu povedla a právem mají úspěch, ale i tak mě ta příšerná detailní podobnost obou děl zaráží.

Pachuť toho, že čtu znovu to samé, ovšem přešla hned, jak začala hra v aréně, tam už se logicky obě knihy začaly rozcházet. Oceňuji, že boj v aréně byl podstatně rychlejší a přímočarější než boj o princovo srdce. Na druhou stranu mě překvapilo, že boj to byl opravdu brutální, takže kniha je určena staršímu a podstatně "odolnějšímu" publiku než nevinná Selekce. V případě Hunger games také zatím po přečtení první knihy mírně bojuji s nastavenou logikou fungování světa Panemu, resp. hlavně s logikou existence samotných hladových her jakožto jakési připomínky poslušnosti pro jednotlivé kraje. Obecně politikou a fungováním světa se první díl příliš nezabývá, ale závěr dává naději, že to další díly snad napraví, tak uvidím. Nicméně, když už jsem tedy očividně tuto recenzi pojala jako srovnání dvou sérií :-) tak v budování logiky světa měla Selekce navrh, protože tam mi dávalo všechno smysl hned od začátku. Já si na logiku daného světa totiž celkem potrpím, tak pokud by mi další díly nedaly uspokojivé vysvětlení, zvážila bych ještě přehodnocení svého hodnocení, které teď po dočtení prvního dílu nastavuji s přimhouřenýma očima na plných 5 hvězdiček (reálně 4,5*).

Bety093
08.07.2024 5 z 5

Jedním slovem Wow! Knížka byla úžasná, překypující emocemi, bylo tam zkrátka všechno, co bych očekávala a ještě spousty navíc. Je tady všechno, láska, strach a bolest. Když pominu fakt, že mi Katniss přišla chvílemi až trochu sebestředná, tak se jí, ani ostatním postavám nedá co vytknout. Mám také srovnání s filmem a musím říct, že kniha je lepší a doporučuji pořadí kniha-film. Za mě opravdu bomba. Doporučuji.

Tamirai
07.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Nejak som prepadla fantasy, ktoré očividne bolo v kurze už pár rokov späť, ale mala som svoje dôvody, prečo som sa knihe vyhýbala.
Nemala som záujem o krvavú knihu plnú vrážd, ale takéto popisovanie tejto knihy / série je nepresné, smiešne a nepravdivé.

Pointou knihy je úplne niečo iné a pokiaľ čítate medzi riadkami…
Komu stačí k šťastiu to, že je tu väčší počet mŕtvych, tak prosím, no moja otázka je, prečo je z toho niekto nadšený?!

Kniha je skvelá, na svoju dobu vzniku, tú dobu dávno predčila a to aj dnes. Ja mám dokonca pocit, že mnohé z knihy tu vlastne žijeme, ani si to neuvedomujeme.

Sme takými otrokmi “Kapitolu a je nám to vlastne jedno… uctievame celebritky, máme zalepené oči pred pravdou a vlastne to nik nevidí, ani nechce. Len sa dohadujeme medzi sebou a riešime často hlúposti, ktoré nás od pravdy ťahajú preč.
Chceme byť mladší, krajší, štíhlejší, teraz sa vrásky nenosia, najlepšie by bolo keby sa ani nestarne… skutočne, ako mnohí obyvatelia hlavného mesta si ľudia užívajú zábavu, žijú najnovšími módnymi trendami, menia si výzor, nosia v sebe a na sebe umelinu, tešia sa z elektroniky, ktorá nás odpútava od nás samotných, sledujú sa reality šou…a ja sa len pýtam, kedy sa
v tej telke či na internete za pár rokov začne v prelievať naživo aj krv a bude to populárne či povinné? A kto vie, možno sa to niekde aj deje, ani nevieme.
TV osobne nesledujem skoro vôbec, tak možno sa to nedozviem tak skoro.

Čítať túto knihu ( a aktuálne už aj druhú časť) bolo desivé, napínavé a samozrejme hrdinom držíte palce a prajete si, aby to skončilo všetko nejak inak. Aby v sebe aj usporiadatelia našli ľudskosť a nejaký ten zdravý rozum… Postupne sa Hry menia, vyvíjajú a spoznávame niektoré postavy aj bližšie.

Ide väčšinou skutočne o nevinné deti (ak nerátam niektoré kraje, v ktorých sú deti na tieto “hry cvičené od mala a ešte sa na ne tešia), ktoré sú zavlečené do naozaj nechutnej “hry a to len pre pobavenie vyššej spoločnosti pod zámienkou, že je to pre ich dobro a dobro celej krajiny, a ako pripomienka, že rebelstvo sa nevypláca. Je to celé o strachu o tom ho šíriť ďalej a udržiavať, aby sa ľudia lepšie ovládali a tak to funguje aj mino fantasy kníh.

Z bývalých Spojených Štátov, ktoré boli zničené vojnami, vzburami a bojmi sa podarilo pozliepať Panem. Malú pripomienku dávnej minulosti a veľkoleposti, ktorú krajina predtým predstavovala… a aby sa na tieto hrôzy a udalosti rozpadu a vzbury s krutými následkami nezabudlo, vznikli Hladové Hry - Hunger Games.

Pointou je vlastne len to, že sa vyberajú nevinné deti z každého kraja, ktorých je dvanásť - 1 dievča a 1 chlapec, ktorý dosiahli vek 12 rokov a teda sa môžu hier účastniť a idú do Arény Smrti, kde bojujú o svoj život a víťazom sa môže stať len jeden z nich. Celé toto šialenstvo sa vysiela online po celom Paneme a je povinné ho sledovať.
Ale ide tu hlavne o rozsievanie strachu medzi obyvateľov v krajoch a aby k vzburám už nikdy nedošlo, preto im siahajú na to najcennejšie čo majú, na deti a ich život.

Napísané skvelo, veľmi sa mi páčili rôzne časti v knihe a aj vsuvky s jedlými a liečivými rastlinami, život Katniss pred hrami, spomienky a aj pobyt v prírode za plotom. Páčila sa mi aj časť jej dospievania, keď ako veľmi mladá musela dospieť skôr a prišla o detstvo, aj keď, v krajoch sa na “detstvo moc nehrá… buď vás každý rok čaká veľká šanca, že skončíte v Hrách alebo ak máte toľko šťastia, že nie, tak po 18-stke idete pracovať a pracujete niekoľko hodín denne skoro každý deň.

Málokto má šancu a aj odvahu chodiť za plot tak ako Katniss a učiť sa aj iné veci, ako ich učia v školách a ani nás toho v realite v školách neučia moc veľa, čo by sme vedeli využiť aj v reálnom svete, mimo testov , čísiel, výpočtov a pravopisu s čítaním.
Nevieme moc veľa o pečení, varení, pestovaní a spracovaní plodín, ako prežiť v prírode, ako niečo ušiť, ako niekoho liečiť aj bez liekov… jasné, mnohí namietnu, že to nepotrebujeme. Áno máme všetko na pár metrov od domu, je to tak, všetko máme na dosah, v akej kvalite, to je už iná téma, ale ako potom zmysluplne využívame svoj (voľný) čas?

Super kniha.

Margherita_N
20.06.2024 3 z 5

Tak jsem se čtrnáct let po všech ostatních pustila konečně do Hunger Games, protože už nebylo možné odolat tlaku, jak se ten příběh na mě pořád odněkud valí. Z věku cílového čtenářstva už jsem vyrostla, krásná vražedkyně s bandou stylistů kolem sebe mě nepřiměla k tomu, abych s ní soucítila a fandila jí, ale četlo/poslouchalo se to vlastně dobře a při nějaký nenáročný činnosti je to fajn audiodoprovod. Víc nadšení ze sebe ale nedostanu. Předpokládám, že tenhle příběh hodně ovlivnil Maasovou, je v něm na spousta podobností s Dvory i Skleněným trůnem.

Jajinka713
29.05.2024 5 z 5

Do Hunger Game jsem šla až po tom, co jsem viděla mnohokrát film ( když jsem byla mladší a ještě nevěděla, že je to knížka ), ale i tak jsem si to mnohonásobně užila. Musím uznat, že knížka je prostě o hodně lepší, i když filmy taky miluju. Bohužel jsem věděla, co se bude dít, takže jsem nebyla nijak překvapená, což mě opravdu mrzí.

Hlavní postavy jsem si samozřejmě hned oblíbila, ale představovala jsem si je jako herce z filmu, kupodivu zjišťuji , že podoby jsou vcelku přesné. Téhle knížce nejde ani nic vytknout, prostě mě nic nenapadá, je to master piece a nedivím se, že má filmové zpracování.

Hned se vrhám na další díl, protože vím, že bude skvělý. A hlavně si na konci měsíce chceme s kamarádkou dát filmový maraton celého Hunger Games i s Baladou, takže se už nemůžu dočkat.

Mimochodem všechny filmy dohromady jsou dlouhý 11 hodin a 47 minut ;)

Durancie
20.05.2024 4 z 5

Jako první jsem četla Baladu o ptácích a hadech. Tedy už jsem měla ponětí, co mě čeká a z čeho to vzešlo. Jsme nyní o několik desetiletí později, probíhají už sedmdesáté čtvrté hladové hry. Dvanáctý kraj, na který je v této sérii opět upřena hlavní pozornost, vyslal do Kapitolu lovkyni Katniss a pekaře Peetu. Moderní doba zformovala celý průběh her tak, že se z původní jednodenní řeže stala zákopová válka na několik týdnů, doplněná o uměle vyvolané výkyvy počasí a zmutované padlé splátce. Vítězem může být pouze jeden. Nebo ne?
Knihu jsem dlouho odkládala, a nyní jsem ráda, že jsem se k ní dokopala. Příběh je příjemně neklišoidní, Katniss a Peeta jsou sympatická reálně působící dvojice, a otevřený konec mě nalákal na pokračování. Zajímá mě, jak to dopadne.

Teddy2023
19.05.2024 4 z 5

Arena smrti je jedna z knížek, kterou jsem četla, viděla a nyní doposlouchala jako audioknihu. Paráda, že ji mám opět v knihovničce :)

Tištěnou verzi jsem četla už před dlouhou dobu a hodně podrobnosti jsem zapomněla. Díky audioknize jsem si všechno osvěžila.

Tereza Bebarová namluvila samotné dílo bezchybně a vystihla myšlenkové pochody naší hlavní hrdinky.

Láska, boj o přežití, rivalita, přátelství , rizika...to zde najdete.

zirafinec
28.04.2024 5 z 5

Proč, proč, já hloupá, proč jsem otálela rok, kdy se mi jen tahle knížka válela v knihovně a já ji nepřečetla? Dokonalost. Po každé kapitole si člověk řekne Ještě jednuu, a celá knížka je najednou pryč. Přečtěte si to.

Petass
13.04.2024 5 z 5

Nevím, proč jsem s touto sérií tak dlouho otálela a proč jsem si v knihovně vzala jen jeden díl! Chtěla jsem si knihy přečíst dřív, než uvidím filmy, no ale páni! Nemohla jsem se odtrhnout, přečetla jsem ji za jeden den, nešlo jinak, věřila jsem hrdinům, litovala Peeta, nenáviděla kapitol... Skvělá jízda! Těším se na další díl!

Njangu
13.04.2024 5 z 5

Mám spoustu restů v přečtení starších sérií a tohle je zrovna jedna z nich. Díky Baladě jsem se konečně donutila ke čtení. A je velká škoda, že jsem jí tak dlouho odkládala.
Bylo to super. Moc se mně to líbilo.
Děj úžasně plynul, dělo se tam toho strašně moc. Jsem zvědavá na další díly, jen doufám, že to nesklouzne moc k pletichaření a politikaření.

tereza5675
13.04.2024 5 z 5

Nejdřív jsem začínala Baladou o ptácích a hadech a musím říct, že to bylo dobře, protože Hunger games: Vražedná pomsta je mnohem lepší. Je to napínavé od začátku až do konce. Jakmile jsem si říkala, že je čas už knihu odložit, tak se stalo něco, co mě donutilo číst dál. Musím podotknout, že filmy jsem viděla již dávno a několikrát, takže jsem moc dobře věděla, co se bude dít a přesto jsem byla velmi mile překvapena.