Vražedná pomsta
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , Fragment (ČR)Originální název:
Catching Fire, 2009
Druhy díl je také velmi povedený. Je zde vše, co jako čtenář očekávám. Velmi doporučuji k přečtení.
Druhý díl taktéž skvělý.
Prvně jsem viděla film, ale přesto jsem se vrhla na knihu. Bylo fajn vidět drobné změny, co se třeba ve filmu neobjevily nebo se udělaly jinak.
Knihu doporučuji přečíst!
(SPOILER) Hlavní hrdinka vstoupí do příběhu tak nějak nedobrovolně, což ji odlišuje od jiných příběhů. Jazyk má kniha krásný, čte se sám a detailní ženský popis ať už barev, vůní a pocitů příběh ještě zlepšuje. Poselství a reálnou scénu z budoucnosti s propracovanými detaily hodnotím velice kladně. Hunger Games dávají skvělý čtenářský zážitek ze současnosti (události v Kapitolu) nebo možná i budoucnosti o zbytečnosti války... Hlavní myšlenka je velice silná a přijde mi promyšlená od začátku do konce všech tří knih. U této knihy jsem si uvědomil, jak nelze u filmu zpracovat vše a oprávněně má kniha krásných 90 %! Na to, že jde o druhý díl série, tak příběh nijak nepolevil, je to krásná kniha, DOPORUČUJI!
Tak tenhle díl byl úžasný, plný akce a napětí! A skončil opravdu zajímavě! Líbilo se mi jiskření mezi oběma možnými páry, i když z filmu vím, kdo si Katniss získá. Také miluji tu pomalu vzrůstající vzpouru, která vede k vyvrcholení! Těším se na poslední díl!
Moderní George Orwell se sympatickými postavami a hlavní hrdinkou, která nikdy nechtěla být hrdinkou. Originální příběh a dobře se to čte.
Mohu říct že druhý díl se mi líbil mnohem víc než první. Sakra a co ten konec? Trochu jsem konec předvídala, ale odhadl jsem asi tak 1/1000.
Druhý díl pokračuje v depresivním nastavení prvního dílu, bezmocnost se prohlubuje a vyhlášení 75. Hunger Games přidává hezký twist, který dokáže nádherně vykreslit další chybějící části, jak vlastně funguje panemská společnost, a vybrušuje ustálené charaktery hlavních postav.
Líbí se mi, že jsou chvíle, kdy se děj nijak neposouvá kupředu, ale přesto zanechává nějaké emoce. Oceňuji, že v kritických chvílích, kdy dochází k nějakému zvratu, jsou popisy krátké a věcné. Krásně to dokresluje atmosféru právě stanuvší se události.
Páni, to byla zase jízda :-) Příběh plný zvratů. Líbilo se mi, že díky čtvrtohrám jsme měli možnost poznat další vítěze hladových her, kteří mi byli velmi sympatičtí, především Finnick. Ten konec? Nevidět film a ještě k tomu čekat takovou dobu na poslední díl, bych se asi zbláznila. To byl jediný okamžik, kdy jsem za shlednutí filmů byla ráda a nemusela žít takovou dobu v tom, co bude dál. Okamžitě se vrhám na třetí díl :-)
Fantazie při čtení knihy jede na plné obrátky. Noví splátci z řad vítězů, každý je originální a něčím zajímavý, nové překážky v aréně. A k tomu všemu milující Peeta a neohrožená Katniss. Katniss, vykašli se konečně na Hurikána ????
Oproti prvnímu dílu mi nevadilo vzpomínání Katniss a přišlo mi, že sem to víc patří než v předchozí části, kde mě to doopravdy rušilo. Tady to pomáhalo řešit nějaké věci v průběhu děje, takže to oceňuji.
Celkový příběh se dobře čte a docela hezky se rozběhne, takže vás to vtáhne do děje naprosto snadno a najednou jste na konci knihy ani nevíte jak.
Hurikán mě strašně štve, nevím proč ale štve a co si mám myslet o Finnickovi, to zatím moc nevím. Co se stalo Cinnovi mě strašně zasáhlo a zajímalo by mě, co se s ním stalo. (Jo a upřímně ve filmu mě to štvalo ještě víc, protože je tam fakt pěknej)
Rozhodnutí Kapitolu mě fakt extrémně naštvalo a o to zajímavější a lepší bylo zjištění na konci.
Samozřejmě jsem si nemohla odpustit ani shlédnutí filmu a platí to samé jako o jedničce, že je to velmi povedený film ???? samozřejmě až na pár detailů, ale nenašla jsem nějaký extrémní věci, co by mi hodně vadily.
Jsem zvědavá na závěr celé série.
⭐ 4/5
Tento díl je pro mě top z celé série. To je už druhá série ve které se mi líbil spíše druhý díl než první ????
Druhý díl jsem si užívala dokonce více nežli první. Přibylo zde hned několik skvělých postav s rozvinutými charaktery. Příběh byl nabitý nečekanými zvraty a až do úplného konce jsem netušila, jak to celé skončí. Spisovatelčin nápad udělat arénu jako hodiny je naprosto skvělý. Bylo zajímavé sledovat, jak na to splátci postupně přicházejí. Znovu musím vyzdvihnout hlavní postavu Katniss, která má dokonalou povahu a smysluplné přemýšlení. Celkový styl psaní této knihy mi skvěle sedl, ovšem občas zde bylo najednou tak moc akce, že jsem vlastně vůbec nevěděla, co se děje.
,, Pak volají mě. Nakonec Haymitche, ale Peeta ho nahrazuje jako dobrovolník. Jedna z komentátorek se málem rozpláče, neboť se zdá, že se na osudem stíhané milence z Dvanáctého kraje nikdy neusměje štěstí. Pak se ale dává dohromady natolik, aby prohlásila, že tohle budou jistě nejlepší hry vůbec."
Vždycky jsem si nebyla jistá, jestli se mi víc líbí první, nebo druhý díl. Po každém rereadingu jsem porovnávala obě knihy a nemohla jsem si vybrat, což nemůžu ani ted. Obě dvě knihy mají své kouzlo. Tady miluju arénu, kde jsou již splátci, kteří už jednou vyhráli. A proto je to ještě napínavější. Taky musím přiznat, že miluju postavu Finnicka a Johanny. Celá tahle knížka je úžasná, tajemná a plná zvratů. Neskutečně moc jsem si ji užívala i po několikátém přečtení. Každý má ty svoje "klasiky" a mezi ty moje jednoznačně patří Hladové hry. Romantický trojúhlelník, který mi normálně docela vadí je tady geniální, protože Katniss pocity jsou jako na houpačce. Rozhodně i druhý díl doporučuji a pokud jste nečetli, děláte chybu.
Úžasné čtení, jen si vyčítám, že jsem viděla film dříve než jsem přečetla knihu, nejspíš bych byla více napnutá a plná očekávání co se stane a jak to dopadne. I tak plný počet a hurá do dalšího dílu ;-)
Mám Katniss ráda i s tou její natvrdlostí :D je to její kouzlo. Peeta je naopak dokonalý až moc, ale co si stěžuju. Čtenář si myslí, že hladové hry zná a přitom zjistí, že vlastně vůbec ne - stejně jako naši mladí výherci.
Miluju miluju miluju :)
Obdivuji autorku, že dokáže vymyslet a napsat smyšlený příběh, který vás upoutá do posledního slova. V dnešní době již pravděpodobně neexistuje nikdo, kdo by neznal Hunger Games.
Druhá kniha se dál veze na vlně YA. Konec, který má zřejmě šokovat, je předvídatelný tak od poloviny knihy a hlavně šíleně překombinovaný. Ale... Pořád je to děsně zábavné čtení a hned se s chutí pouštím do třetí knihy.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Wow...první díl mi tolik radosti nepředal, ale ten druhý? Jsem v šoku a nadšená. Zamilovala jsem se do Johanny a do celého ,,tajného” plánu.
Kniha mě šokovala každou stranou. Velmi se těším na trojku!