Hvězdy stříbrného plátna: Osudy herců z první republiky
Miroslav Graclík
Kniha přináší medailony čtyřiceti herců, kteří svoji největší slávu zažili v meziválečném období, např. Lídy Baarové, Vlasty Buriana, Karla Hašlera a dalších. Československo patřilo v meziválečném období v mnoha oborech mezi světovou špičku. Jedním z nich byla kinematografie. Vzniklo tehdy hodně divácky velmi vděčných snímků. Například Kristián, Cesta do hlubin študákovy duše, Eva tropí hlouposti, U poklad ny stál či Bílá nemoc i po bezmála sto letech baví a budou jistě bavit další generace filmových nadšenců. Nemohly by ovšem vzniknout bez jedinečné herecké generace, která ale ve svém životě neměla na růžích ustláno tak, jak by člověk u všemi milovan ých filmových hvězd, jako byla Lída Baarová, Vlasta Burian, Věra Ferbasová, Karel Hašler, Jindřich Plachta, Hana Vítová nebo Oldřich Nový, čekal. Právě jejich pohnutým a leckdy i velmi dramatickým osudům je věnována tato kniha.... celý text
Stejně jako u Motlových Mraků, i tady jsem měl v průběhu četby ještě větší chuť pustit si nějaký film pro pamětníky. Nejen, že ta samotná produkce byla výborná, ale po těchto dvou knížkách je také fajn, když si k těm několika popisovaným hercům už umíte zasadit i kontext a jejich skutečné osudy. Líbil se mi také autorův poněkud "volnější" styl, kdy se s tím někdy moc nepáral a napsal to tak, jak to cítil. Dojem ale trošku kazily občasné gramatické chyby. Celkově však moc dobře zpracovaná kniha.
Kniha se mi líbila,je dobře napsaná se znalostí věcí.Skvělé fotografické přílohy.
Jen mě překvapilo,jak hodně špatně některé prvorepublikové hvězdy dopadly.To je velmi smutné.(Ale ovšem také poučné).
Velmi pěkná kniha mého oblíbeného autora,která nás zavede do období První republiky a seznamuje nás s osudy tehdejších hereckých hvězd.Je škoda,že mladí v dnešní době nečtou historii,protože se z ní můžeme vždycky poučit.
Zajímavé osudy filmových hvězd pro pamětníky. I když nic nového se nenapsalo- vlastně ano. Někde jsem četla, že Otmar Korbelář měl syna, který ale zemřel,poté se mu narodila dcera. O dceři je tam zmínka.
herci film za první republiky a protektorátu herečky Oldřich Nový, 1899–1983 český film Vlasta Burian, 1891-1962 medailony osobností Lída Baarová, 1914–2000 Hana Vítová, 1914-1987 Adina Mandlová, 1910-1991
2014 | 30 případů majora Zemana |
2010 | Jiřina Švorcová osobně |
2018 | Má dcera Iveta |
2014 | Tři oříšky pro Popelku |
2017 | Zagorka: Hana Zagorová |
Tahle kniha se mi opravdu dobře četla...To se autorovi povedlo!