Illuminae

Illuminae
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446967/bmid_illuminae-LsI-446967.jpg 4 1392 1392

Akta Illuminae série

1. díl >

Ještě ráno si Kady myslela, že rozchod s Ezrou je ta nejhorší věc, co ji ten den potká. Jenže odpoledne někdo přepadl jejich planetu. Je rok 2575 a soupeřící megakorporace, Biotech a AnothTech, bojují o moc a s ní i o vzdálenou planetu, sotva víc než ledem pokrytý kus skály na konci vesmíru. Jen škoda že nikdo nevaroval lidi, kteří na ní žijí. A Kady a Ezra, kteří spolu skoro nemluví, najednou zjistí, že se musejí v husté palbě nějak dostat k evakuačním lodím, a i když to dokážou, nepřátelská flotila je bude pronásledovat. Ale tím jejich obtíže nekončí. Smrtící virus plague se utrhl ze řetězu a děsivě zmutoval. Umělá inteligence flotily, která by je měla chránit, se navíc patrně stane jejich nepřítelem. A nikdo z velení jim nepoví, co se děje. Kady se pokusí nabourat do spleti dat, aby odhalila pravdu, a je čím dál tím jasnější, že jí s tím pomůže jeden jediný člověk: její bývalý kluk, se kterým se už nikdy nechtěla ani vidět. PRO INFORMACI: Román Illuminae, vyprávěný skrze ohromující kombinaci dokumentů, záznamů, e-mailů, vojenských rozkazů, pohovorů či přepisů ze sledovacích kamer, je prvním dílem nesmírně napínavé, akční trilogie o ceně pravdy, narušených životech a odvaze obyčejných hrdinů. AMIE KAUFMANOVÁ je autorkou úspěšné trilogie STARBOUND. JAY KRISTOFF zase napsal úspěšnou trilogii LOTUS WAR. Dohromady měří tři metry osmdesát a žijí v australském Melbourne. Dále mají každý po jednom partnerovi (kteří silně trpí jejich spisovatelskou vášní), dva záchranářské psy a velikánské zásoby kofeinu. Setkali se díky daňovým zákonům a už zůstali spoluautory, protože oba rádi na papíře vyhazují kdeco do vzduchu a ničí lidem životy.... celý text

Žožik
22.08.2018 5 z 5

Tak tahle knížka se četla opravdu sama. Příběh byl napínavý, čtivý. A samozřejmě nesmím zapomenout vychválit (jako všichni ostatní) nádherné grafické zpracování. I když teda na pár stránkách mi to už přišlo trochu moc. Jinak postavy jsem si naprosto zamilovala.

sirek
17.08.2018 5 z 5

Ačkoliv příběh má své slabší momenty, postrádá gradaci (první polovina knihy je mnohem lepší než ta druhá) a není schopný se plně vyhnout klasickým Young Adult klišé, veškeré nedostatky naprosto přebíjí úžasné grafické zpracování, klobouk dolů takové představivosti. A i kniha samotná má spoustu epických a nezapomenutelných okamžiků, inovativní způsob vyprávění oslazuje příběh zběsilým tempem a ději nechybí spousta více či méně nečekaných zvratů, zajímavých postav, emocí a především tedy brutální dávka napětí.

Ta kniha má všechno a ještě víc. I přes fakt, že dějová kostra je místy poměrně fádní, grafické zpracování a nejen to, také samotný formát knihy, přebal, prostě všechno ostatní, co člověk normálně u knihy nevnímá, z ní nedělá jen knihu, ale umělecké dílo.

betule3
11.08.2018 5 z 5

Illuminae jsem měla doma už dlouho, ale stále jsem se k četbě nemohla dokopat (ano, bylo to kvůli té tloušťce :D). Nakonec se ale kniha četla strašně rychle a mě moc bavila. Co se týče vizuální stránky, tak ta je naprosto dokonalá, to snad nemusím ani zmiňovat. Celkově mě kniha neskutečně bavila a to i přes to, že sci-fi knihy skoro vůbec nečtu.

peedbook
24.07.2018 5 z 5

Blížiaca sa budúcnosť s pomáhajúcou AI ....

NikkiJ
23.07.2018 5 z 5

Této knize se povedlo to co málokteré. Naplnit moje očekávání. Největší předností knihy je její grafické zpracování, kdy se jen tešíte, jak bude pojmutá další stránka. Příběh i zápletky kvalitní, hrdinové mi byli sympatičtí. Doslova se vrhám na další díl. Přesně tohle mi v mé knihovně chybělo.

BetyN.
19.07.2018 4 z 5

Kniha je opravdu vesmírná jízda nabitá zvraty a akcí. Hlavní hrdinové mě sedli stejně jako humor knihy. Nejvíce mě během čtení zajímal právě vztah mezi hlavními hrdiny. Jinak bohužel z knihy nejsem nadšená jako ostatní. Občas jsem se ztrácela, protože kniha je opravdu složitá a náročná na soustředění. Tisíce mrtvých a spoustu krve bohužel není zrovna můj šálek čaje. Místy bych dokonce ubrala i na akci, protože to působilo dojmem, že je kniha přitažená za vlasy. Celkově směr, kam se příběh vyvinul, nebyl pro mě. Na druhou stranu kniha obohatila tento žánr a přinesla něco nového. Největší předností knihy je grafická podoba. Obsahuje deníkové záznamy, rozhovory s psychologem, vojenské rozkazy, přepisy ze sledování kamer nebo zprávy. Jenže právě díky tomu je v knize mnoho dat k zapamatování. Mě děj šokoval, i když občas ne v pozitivním slova smyslu.

I přes všechny výtky si další díly přečtu a kniha splnila má očekávání. Já jsem bohužel příběh nedokázala stoprocentně pobrat. 3,5*

kyticka152
11.07.2018 5 z 5

Popravdě váhala jsem, kolik dát hvězdiček, ale vzhledem k tomu kolik jich bylo v knize jsem nakonec dala plný počet :) Moc se mi líbilo zpracování, styl psaní, obrázky... Co se vlastně v knize ze začátku děje jsem úplně nechápala. Nakonec jsem musela zajít za ségrou, která už knihu četla, aby mi to vysvětlila. Následně pochopený děj mě ponořil do příběhu a já hltala každou stránku. Doporučuji k přečtení

martin3724
10.07.2018 5 z 5

Tahle knížka mě dostala :) Hrozně chytlavý příběh s netradičním stylem vyprávění.

Lily-fairy
04.07.2018 4 z 5

Krásně a originálnĕ napsané, ale nebyl zde prostor pro propracování hrdinů a pro romantickou linku. A občas chaotické

vodopad152
03.07.2018 5 z 5

Neříkám, že tahle kniha byla dokonalá, ale musím uznat, že mě dostala do kolen. Styl psaní této knihy je naprosto nezapomenutelný a úžasný. Kniha pěkně plyne a od 300 strany prostě nemůžete přestat číst. Kniha byla úžasná.

Francesca14
16.06.2018 3 z 5

Dávám tři hvězdičky, čímž ale neříkám, že je kniha špatná - naopak, je vážně dobrá, ale já osobně z ní mám dost smíšené pocity. Za prvé takováhle sci-fi není úplně můj šálek kávy, všechna ta čísla, chemie, věci a pojmy, ve kterých se ztrácím... Za druhé mě taky asi první čtvrtina vůbec nebavila (hlavně ty chaty plné cenzurovaných sprostých slov a zkratek a plkání o ničem) a kvůli tomu, jak je kniha tlustá jsem ji ani nemohla brát do školy, takže mi většinu času jen ležela na stole a vyčítavě na mě koukala. Když ale konečně přišla volná sobota, dostala jsem se přes nudnou část konečně k něčemu, co mě bavilo. Začalo to být napínavý a vážně se mi líbí způsob, kterým je kniha zpracovaná. Ta grafika v lidech dokáže vyvolat ještě silnější emoce než samotná rovně napsaná slova, zajišťuje větší zážitek z četby a vy jste zvědaví na každou nadcházející stránku. Na druhou stranu ale všechna ta krutost a smrt a spousta krve už mi po nějaké době taky začala lézt na nervy, stejně jako přemrštěná akce. Není to zkrátka úplně můj styl, ale na knihu jen tak nezapomenu, určitě ji doporučuji a druhý díl minimálně taky zkusím.

Lenny33
06.06.2018 3 z 5

Tak bohužel mě kniha zklamala. Souhlasím, že je originálně zpracována, četlo se to samo a sem tam jsem se zasmála, ale tím klady tohoto příběhu asi končí. Rozčilovalo mě, že polovina knihy byla napsaná stylem, jakým si spolu píše dnešní mládež (nespisovně, sprostá slova, zkomoleniny slov),... ano asi většina z nás se tak sama někdy vyjadřovala, ale v knize se mi to strašně špatně četlo a u těchto částí jsem jí měla chuť zahodit. Díky zvláštnímu zpracování knihy, nebyly charaktery postav nijak zvlášť propracovány, tudíž jsem si ani neměla koho "oblíbit" a bylo mi úplně jedno, co se s nimi stane. A celkově děj knihy mi přišel s každou další stránkou méně a méně zajímavý. Na další díly se nechystám.

Denčaa
05.06.2018 3 z 5

Tak toto byl oříšek. Nejdříve jsem se dočista nadchla pro nezvyklé zpracování. Vůbec jsem nepřemýšlela nad tím, že by se to třeba špatně četlo. A to se právě stalo. Pokud tuhle knihu budete teprve číst, tak doporučuji, abyste na ni měli dostatek času. Když jsem se do ní pustila, tak jsem zrovna neměla dostatek prostoru na čtení. A to asi byl problém a skrz to mě to hned nenadchlo a nevtáhlo do děje. Napsané je to opravdu dobře, byť než si člověk zvykne na úplně jiný styl psaní, tak to nějakou chvilku trvá. Podařilo se mi se začíst až někdy kolem poloviny knihy. Když už člověk měl čas, tak světe div se, bylo to nesmírně dobré. A klobouk dolů, že ze všech těch meilů, hlášení a chatů z toho opravdu byl smysluplný příběh. Avšak na nějakých stranách jsem měla pocit, že je to škoda papíru. To zpracování je naprosto geniální a o přebalu ani nemluvě. I když je vůči této knize spousta kladů, nebyl to úplně můj šálek kávy a druhý díl už si asi pořizovat nebudu. Přečtu si ho leda, že by se objevil u nás v knihovně. Vice na:https://www.instagram.com/knizni_dilna/

Candide
02.06.2018

Bez oné pozoruhodné a strhující formy by to byl jen další průměrný a zapomenutelný teenagerománek.

Skyer
02.06.2018 5 z 5

No teda...
Kniha byla naprosto boží. Doporučuji ji všema deseti. Libilo se mi jak zpracování, tak příběh. Ale jelikož já anotace často nečtu, protože toho někdy vyzrazují až moc, jsem netušila, že to bude tak smutné. Většina to prý tušila, ale já bohužel ne, protože ten mozek mi tak dobře nepracuje a tak jsem si pěkně zabrečela. Jsem možná až moc velká citlivka. :D
Bylo to moje 1. sci-fi, normálně bych se asi do žádného nepouštěla, ale díky zpracování jsem se vyhnula popisům, kterým bych nerozuměla a kvůli kterým by mě to ani nebavilo.
Rozhodně 5⭐/5⭐.

Sabča92
01.06.2018 4 z 5

Illuminae které na sebe láká zajímavým způsobem zpracováním je jednou z nejlépe zpracovaných knih, co se týče grafického zpracování. Kniha, která zaujme svým vizuálem má velké štěstí a v podstatě nepotřebuje příliš velkou reklamu. Illuminae je zkrátka skvost každé knihovny!
Na začátku jsem byla z příběhu mírně na rozpacích, protože jsem se nemohla v novém světě vyznat. Kniha je vyprávěna formou dopisů, tajných záznamů, emailů a zpráv, takže je čtenář vhozen do horké vody a musí se s příběhem trochu poprat. Ovšem jakmile jsem překonala počáteční rozpaky, nastal zlom a já zvědavě hltala stránku za stránkou a byla zvědavá, jak vše dopadne.

Alee
24.05.2018 4 z 5

Vezměte lehce nadprůměrný sci-fi příběh, obsaďte do rode hlavních hrdinů svérázný páreček dvou teenagerů a vše to zabalte do lákavého originálního grafického balíčku. To je Illuminae. Velmi dobře se čte, příběhově nepřináší nic nového, ale zaručené si čtení užijete, protože díky svému zpracování zprostředkovává úplně novou perspektivu. I přes počáteční nedůvěru jsem se mi tato kniha moc líbila, mohu ji vřele doporučit. K tomu, abych si z ní úplně sedla na zadek, bohužel chybí...nebo spíš přebývá...ten přeslazený konec.

pazdy15
20.05.2018 5 z 5

Něco -pro mě nového- UNIKÁTNÍHO !!! V životě jsem si nepředstavoval, že by si dal někdo tolik grafické práce s tak obsáhlou knihou, jen aby to někoho nadchlo právě tím stylem ZPRACOVÁNÍ. A k čemu to vedlo ? Ihned jsem si koupil druhý díl Gemina ... přičemž se mi ani nestihl zaprášit přebal, jak krásně se to čte :) 5 z 5 !!!

NemesisTrimble
17.05.2018 5 z 5

Asi nejlepší a nejoriginálnější kniha, kterou jsem zatím četla. Líbilo se mi jak provedení, tak celý příběh. Nechybělo tomu nic.
Miluju vesmír a všechny věci kolem a tohle byl pro mě opravdový zážitek a takový menší útěk od reality. Nápad se mi velice líbil a nic bych na tom neměnila.
Kady Grantová: Na první pohled obyčejná holka, ale má toho v sobě snad víc než kde jaký kluk.
Ezra Mason: Rozhodně ten typický neodolatelný miláček všech holek. Samozřejmě byl taky odvážný, ale na Kady v tomto ohledu prostě neměl :D.
Kniha se celkově četla rychle a velmi dobře. Byla vtipná, napínavá, zajímavá a nádherně zpracovaná! To provedení mě uchvátilo už když jsem ji poprvé uviděla na internetu. Řekla jsem si... Tuhle knihu doma prostě MUSÍM mít a mohu jen říct, že mě rozhodně nezklamala. Popravdě této knize snad nemám co vytknout. Prostě láska na první pohled. A ta obálka? V českém vydání je pro mě rozhodně lepší a prostě WAU!
Takže pokud jste ji ještě nečetli a máte rádi tento typ knihy a celkově čtení, tak vám ji mohu jen a jen doporučit!
Nemesis T.

Edlik
24.04.2018 5 z 5

Ze začátku jsem měl strach, že mě příběh nevtáhne do děje vzhledem ke způsobu jak je kniha napsaná. Začátek byl opravdu trochu těžkopádný, ale za chvíli už je to jak jízda na horské dráze, která nepustí až do konce. Za mě rozhodně velké překvapení!