Iluminace
Mary Sharratt
Román o Hildegardě z Bingenu. Inspirativní životní příběh výjimečné ženy. Román Iluminace vypráví neobyčejný příběh ženy, která byla v pouhých osmi letech věnována církvi jako desátek, dokázala vítězit nad zdánlivě nepřekonatelnými překážkami života a stala se snad nejproslulejší ženou své doby. Nejedná se o dokument ani životopis. Iluminace jsou šikovně namíchaným koktejlem beletrie, historických faktů i Hildegardiny vlastní filozofie, a tak vám nabízejí úchvatný portrét zbožné a mocné ženy mimořádného nadání, vizionářky v pravém slova smyslu.... celý text
Literatura světová Náboženství Historické romány
Vydáno: 2019 , JotaOriginální název:
Illuminations, 2012
Hlavně první polovina byla velmi zajímavá, těžko si představit život reklúzy a vůbec v té době jak byly hlavně ženy nucené žít, velice čtivě napsáno
Na knihu jsem narazila náhodou při brouzdání po tomto webu. Zaujalo mne slovo rekluze a bylo to. Knihu jsem přečetla se zaujetím, nutila mne zamyslet se a nějak se vnitřně postavit k napsanému.. takže za mne rozhodně inspirující a mohu jen doporučit.
Moje druhá kniha od autorky a rozhodně ne poslední. O sv. Hildegardě jsem věděla, že existovala, ale teprve po přečtení knihy jsem schopna tuto osobnost docenit.
Mám ráda kniy , které vyprávějí o životě budoucích svatých. Tento román je velice pěkně, čtivě a srozumitelně napsán. Pokud se vám líbil, doporučuji autorku Ziesche Maria Calasanz. Píše podobně a její knihy mám velice ráda.
Dovoluji si ještě upozornit na další román o této světici. WILHELM HUNERMANN - Živé světlo.Román o svaté Hildegardě z Bingenu.
Tohoto autora mám ráda a jeho romány jsou velice čtivé.
Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Mimořádný příběh mimořádné ženy.
Určitě sáhnu po dalších autorčiných knihách.
Jaké to bylo ženou obdařenou božskými vidinami ve světě, kde vládli muži, nevědomost a strach. Kdy byla žena v 35 letech po deseti porodech stařenou, na konci své životní poutě. Nahlédnutí do myšlenek a životaběhu středověkého člověka bylo pro mě fascinující.
Román o sv. Hildegardě z Bingenu mě mile překvapil. Zaujala mě anotace, proto jsem si ho koupila. Dočkala jsem se příběhu o ženě, která díky své laskavosti, nezdolnosti, inteligenci a ctižádosti dokázala v rámci benediktinské řehole, kam jako jeptiška patřila, ale i celé křesťanského církve, na její dobu neuvěřitelné věci. Nejsem věřící, ale její myšlenky ohledně Boží existence /ať si pod tím každý představí, co chce/, že je všude kolem nás a ve všem kolem nás, ne povýšena nad námi, se mi líbila.
Citace (str.313) : "Dívaly se na mě - /vysvětl. ostatní jeptišky a sestry postulantky/ a mě srdce přetékalo láskou k nim. Toužila jsem odemknout jim tu tajnou bránu do ráje a umožnit jim alespoň nahlédnout do zahrady Edenské, jaká byla před svým pádem. Vědět, jaké to je, být ženou a nemuset se za to stydět."
Také já jsem nadšená !!! Mimořádná, nevšední, dechberoucí kniha !
I já měla u této knihy velké očekávání, neboť již autorčiny Dcery čarodějného vrchu mě zcela pohltily a nadchly. Iluminace předčila mé očekávání. Nezapomenu na ni !
O Hildegardě jsem nevěděla nic, přestože miluji historii. Dnes už o ní vím tolik, že o ní doma vyprávím... Nevšední příběh ženy, která byla jako desátek v osmi letech věnována církvi. Neobyčejný příběh ženy, která se stala zakladatelkou benediktinského kláštera !!
Autorku této úžasné knihy Mary Sharrattovou si řadím mezi oblíbené autory !
Iluminaci jsem přečetla za dvě odpoledne. Natolik mě pohltila, že jsem se nemohla odtrhnout. O svaté Hildegardě vím jen málo, a to v souvislosti s bylinkářstvím. A tak mě kniha vysloveně potěšila. O reklúzách jsem četla poprvé a jde mi mráz po zádech, když si to jen představím. Hildegarda tak žila přes 30 let! A vlastně nedobrovolně. Musela být duševně neuvěřitelně silná. Dokázala toho tolik v době, kdy byla žena něčím méněcenným.
Románem jsem byla zcela pohlcena. Po knize jsem sáhla automaticky. Podobné příběhy z dob čarodějnických procesů a pochybných činů církve, mě okouzlují. Navíc u této spisovatelky jsem měla jistotu dobrého čtení, její román Dcery čarodějného vrchu byl rovněž výjimečným počinem. V obou případech musím pochválit i práci překladatelky, i díky ní byly knihy čtenářským zážitkem.
Velmi působivý příběh. O životě skutečné historické postavy 12. století, která je úzce spjatá s křesťanstvím, ale přitom nejde o klasický historický román a primárně ani o duchovní literaturu. Příběh je historickou fikcí s podrobnou sondou do světského smýšlení postavy, její vnitřní síle nepropadat skepsi a překonat překážky, které život přináší.
Stejně jako nedávno vydaná kniha „Dcery čarodějného vrchu“, opět bravurně napsaná historická fikce.
Velmi dobře napsané. Člověk chvílemi zapomínal, že jsme ve středověku. Hildegarda byla opravdu mimořádná žena.
Prostě a dobře, tuto knihu si musíte přečíst, abyste pochopili, proč jsem tak nadšená. Autorka skvěle smíchala beletrii, historické fakta a Hildegardiny myšlenky. Muselo jí to dát spoustu práce, aby se kniha přibližovala co nejvíce skutečnosti a byla čtivá nejen ukázkou života v době 12.stl., ale i myšlením, kdy církev hrála ve světě důležitou roli. Bohužel se jí zhostila z té špatné stránky a Hildegarda ji kritizovala ve všech směrech. Přečtěte si knihu a pochopíte.
křesťanství náboženství 12. století životopisné, biografické romány katolická církev jeptišky svatá Hildegarda z Bingenu, 1098-1179 historické rományAutorovy další knížky
2019 | Dcery čarodějného vrchu |
2019 | Iluminace |
2018 | Extáze: Román o Almě Mahlerové |
Tak tento román jsem velmi ocenila: jednak jsem vždycky toužila přečíst si beletrizovaný životopis mé oblíbené světice, navíc byl sepsán čtivě, působivě a vlastně dost věrohodně. Zvlášť první část z poustevny je velmi zajímavá, už jen pro to pomyšlení, že se hlavní hrdinka naprosto nezbláznila. A s chutí jsem si připomněla některé její texty a pustila nahrávky pro dokreslení. Přečtěte si sami...