Oko rudého cara

Oko rudého cara
https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80190/bmid_oko-rudeho-cara-HXj-80190.jpg 4 106 106

Inspektor Pekkala série

1. díl >

Inspektor Pekkala, známý jako Smaragdové oko, býval kdysi nejslavnějším detektivem celé Rusi a spřízněnou duší cara. Teď ho vězní ten, koho kdysi stíhal. Jako miliony dalších skončil na Sibiři v gulagu a v sovětském Rusku po něm zůstala jen legenda. Stalin ho ale po letech dočasně omilostní... Je totiž jediný, kdo by mohl vypátrat skutečného vraha carské rodiny a najít carův poklad. Pokud se mu to podaří, má být jeho odměnou svoboda a naděje na shledání se ženou, kterou mu vzala revoluce. Neuspěje-li, čeká ho smrt. Oko rudého cara představuje milovníkům kriminálních románů novou působivou postavu, nahlíží do temných dob bolševické hrůzovlády a zkoumá, jak pevný dokáže člověk zůstat v jejích mechanismech. Sam Eastland ale rozhodně není jediný, komu případ zavraždění Romanovců nedá spát. Autor svou přiznanou fikci porovnává se skutečným průběhem oněch posledních vypjatých měsíců. S postupným objevováním kosterních ostatků jednotlivých členů dynastie pokračuje vyšetřování dodnes - nedávno je znovu otevřel i moskevský soud. Pro českého čtenáře rozhodně nezůstává bez zajímavosti ani účast československých legionářů ve vývoji celé události.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , XYZ (ČR)

Eye of the red tsar, 2010

haluz
22.06.2016 4 z 5

Velmi čtivá a napínavá detektivka, ale jednu hvězdičku musím ubrat za ten konec...
Souhlasím s komentářem Rade - na základě jakési fotografie převlečeme kabáty? :(

pobijecmuch
27.05.2016 4 z 5

Od této knihy jsem toho čekal asi více, ale přesto nemohu napsat, že by to bylo špatné. Nakonec informace o rodině Romanovců jsou vždy zajímavé i když jsem se zde nedočetl už nic nového. Pokračuji v čtení série a začal jsem číst i druhý díl. Uvidíme zda nastavená laťka bude stejná.

Gerdik
13.11.2015 4 z 5

Po dlouhé době kniha která mě dokázala zaujmout. První 2/3 jsou klasická detektivka, ale poslední třetina neuvěřitelně graduje a nenechala mě v klidu dokud jsem ji nedočetl ;). Dobře napsaná kniha ve které je perfektní systém “skákání mezi časovými liniemi”. Dobře napsané charaktery se kterými se člověk sžije + dokonalé finále. Nejlepší detektivka za poslední roky, kterou jsem četl. Vřele doporučuji a nemůžu se dočkat až se mi do rukou dostanou další dva díly.

Rade
10.09.2015 3 z 5

Téma podle mého gusta - tragický osud Romanovců, stalinské Rusko… (Zde doporučuji knihu E. Heresch, Vražda carské rodiny.)
Nicméně vlastní příběh mě malinko zklamal, postavy se mi zdály poněkud ploché a vztahy zjednodušené.
SPOILER:
Zvláštní konec: Po krátkém, takřka přátelském rozhovoru se Stalinem a po ukázání jedné nevěrohodné fotky se hlavní hrdina bez mrknutí oka vzdal svobody a přešel bez většího zaváhání do služeb druhé strany.

RADOST
04.05.2015 4 z 5

Poutavá detektivka především pro ty, kdo se zajímají o dějiny Ruska a praktiky stalinismu. Pekkalovo pátrání po skutečném konci carské rodiny jsem si v duchu dávala do souvislosti s poznatky z jiných knih (například jeden z dílů Dynastie Morlandů a pokusy o emigraci carské rodiny do Británie) a ruské reálie byly přesvědčivé. Přečtu si i další díly této série.

klokan.1905
20.04.2015 5 z 5

Čte se dobře, fakt se od toho dá těžko odtrhnout...

Ewik
20.03.2015 5 z 5

Poněvadž mám ráda obodobí carského Ruska, po knize jsem sáhla s tím, že se nechám překvapit jejím obsahem. Opravdu mě překvpila, a to velmi mile. Kniha byla skutečně čtivá, do té míry, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Inspektor Pekkala si mě hned získal. Vždy tvrdohlavě šel za odhalením pravdy a nedal se zviklat zkorumpovanou byrokracií. Docela mi ho bylo líto, když skončil na Sibiři, kvůli tomu, v to věřil a za co bojoval.
Autor skvěle propojil historická fakta s fikcí. Člověk by i skoro věřil, že se vše událo, tak, jak to autor vylíčil. Potěšily mě i historické vysvětlivky na konci knihy. Za mě plný počet.
I nadále fandím inspektoru Pekkalovi.

valentýna
14.11.2013

Docela čtivá kniha a zajímavý námět, uvítala jsem v závěru knihy historické poznámky.

Sam Eastland (p)
britská, 1964