Oko rudého cara
Sam Eastland (p)
Inspektor Pekkala série
1. díl >
Inspektor Pekkala, známý jako Smaragdové oko, býval kdysi nejslavnějším detektivem celé Rusi a spřízněnou duší cara. Teď ho vězní ten, koho kdysi stíhal. Jako miliony dalších skončil na Sibiři v gulagu a v sovětském Rusku po něm zůstala jen legenda. Stalin ho ale po letech dočasně omilostní... Je totiž jediný, kdo by mohl vypátrat skutečného vraha carské rodiny a najít carův poklad. Pokud se mu to podaří, má být jeho odměnou svoboda a naděje na shledání se ženou, kterou mu vzala revoluce. Neuspěje-li, čeká ho smrt. Oko rudého cara představuje milovníkům kriminálních románů novou působivou postavu, nahlíží do temných dob bolševické hrůzovlády a zkoumá, jak pevný dokáže člověk zůstat v jejích mechanismech. Sam Eastland ale rozhodně není jediný, komu případ zavraždění Romanovců nedá spát. Autor svou přiznanou fikci porovnává se skutečným průběhem oněch posledních vypjatých měsíců. S postupným objevováním kosterních ostatků jednotlivých členů dynastie pokračuje vyšetřování dodnes - nedávno je znovu otevřel i moskevský soud. Pro českého čtenáře rozhodně nezůstává bez zajímavosti ani účast československých legionářů ve vývoji celé události.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Od této knihy jsem toho čekal asi více, ale přesto nemohu napsat, že by to bylo špatné. Nakonec informace o rodině Romanovců jsou vždy zajímavé i když jsem se zde nedočetl už nic nového. Pokračuji v čtení série a začal jsem číst i druhý díl. Uvidíme zda nastavená laťka bude stejná.
Po dlouhé době kniha která mě dokázala zaujmout. První 2/3 jsou klasická detektivka, ale poslední třetina neuvěřitelně graduje a nenechala mě v klidu dokud jsem ji nedočetl ;). Dobře napsaná kniha ve které je perfektní systém “skákání mezi časovými liniemi”. Dobře napsané charaktery se kterými se člověk sžije + dokonalé finále. Nejlepší detektivka za poslední roky, kterou jsem četl. Vřele doporučuji a nemůžu se dočkat až se mi do rukou dostanou další dva díly.
Téma podle mého gusta - tragický osud Romanovců, stalinské Rusko… (Zde doporučuji knihu E. Heresch, Vražda carské rodiny.)
Nicméně vlastní příběh mě malinko zklamal, postavy se mi zdály poněkud ploché a vztahy zjednodušené.
SPOILER:
Zvláštní konec: Po krátkém, takřka přátelském rozhovoru se Stalinem a po ukázání jedné nevěrohodné fotky se hlavní hrdina bez mrknutí oka vzdal svobody a přešel bez většího zaváhání do služeb druhé strany.
Poutavá detektivka především pro ty, kdo se zajímají o dějiny Ruska a praktiky stalinismu. Pekkalovo pátrání po skutečném konci carské rodiny jsem si v duchu dávala do souvislosti s poznatky z jiných knih (například jeden z dílů Dynastie Morlandů a pokusy o emigraci carské rodiny do Británie) a ruské reálie byly přesvědčivé. Přečtu si i další díly této série.
Poněvadž mám ráda obodobí carského Ruska, po knize jsem sáhla s tím, že se nechám překvapit jejím obsahem. Opravdu mě překvpila, a to velmi mile. Kniha byla skutečně čtivá, do té míry, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Inspektor Pekkala si mě hned získal. Vždy tvrdohlavě šel za odhalením pravdy a nedal se zviklat zkorumpovanou byrokracií. Docela mi ho bylo líto, když skončil na Sibiři, kvůli tomu, v to věřil a za co bojoval.
Autor skvěle propojil historická fakta s fikcí. Člověk by i skoro věřil, že se vše událo, tak, jak to autor vylíčil. Potěšily mě i historické vysvětlivky na konci knihy. Za mě plný počet.
I nadále fandím inspektoru Pekkalovi.
2015 | Rudá Sibiř |
2011 | Oko rudého cara |
2016 | Rudá můra |
2017 | Bestie v Rudém lese |
2012 | Rudá rakev |
Velmi čtivá a napínavá detektivka, ale jednu hvězdičku musím ubrat za ten konec...
Souhlasím s komentářem Rade - na základě jakési fotografie převlečeme kabáty? :(