Dievča v ľade

Dievča v ľade
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359372/bmid_dievca-v-lade-ugL-359372.jpg 4 6063 6063

Potom, čo je v parku v južnom Londýne pod vrstvou ľadu nájdené telo mladej ženy, na miesto prichádza detektív šéfinšpektor Erika Fosterová. Obeť, krásna dievčina z mocnej a bohatej rodiny, mala podľa všetkého dokonalý život. Keď Erika začne pátrať hlbšie, vynoria sa súvislosti medzi vraždou a smrťou troch prostitútok, ktoré niekto uškrtil, zviazal im ruky a hodil do vodných plôch po Londýne. Aká je spojitosť medzi dcérou vplyvného aristokrata, ktorý si myslí, že môže ovplyvňovať aj vyšetrovanie, a mŕtvymi imigrantkami? Aké temné tajomstvo dievča v ľade skrývalo? Čím viac sa Erika približuje k odhaleniu pravdy, tým viac sa vrah blíži k Erike. Posledný prípad detektíva šéfinšpektora Fosterovej skončil katastrofou a smrťou piatich policajtov vrátane jej manžela. Erikina kariéra visí na vlásku, musí bojovať s vlastnými démonmi aj s vrahom, ktorý je hroznejší než ktokoľvek, komu dosial’ čelila. Dopadne ho skôr, ako udrie znova?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Cosmopolis

The Girl in the Ice, 2016

Becca_books
22.12.2018 5 z 5

Z knihy jsem měla obavy, po Weaverovi jsem byla skeptická k tomuto žánru a muži se nelíbila. Přesto jsem se do ni pustila. Asi 3x jsem se musela jít podívat, jestli je to opravdu "1.díl", protože to vyznívalo, jako by kniha navazovala na děj v předchozím díle.
Moc se mi líbil hned napínavý začátek. Žádné okliky, prostě mrtvola na prvním listu :) Postavy Eriky, Mossové i Petersona mi přišly zajímavé. Štvali mě Eričini nadřízení a samozřejmě zazobaný papínek. Líbilo se mi, že jsem celou dobu nevěděla kdo je vrahem takže to pro mě byla na samém konci zajímavé odhalení. A třešničkou na dortu je pro mě britsko-slovenské spojení neb jsem sama z ČR a žiju v Anglii.

Margherita_N
20.12.2018 3 z 5

Byla jsem a jsem pořád skeptická k tomu, když knižní série začíná uprostřed života hlavního hrdiny, který má už převratné události za sebou, my jsme je s ním neprožili, ale naopak s ním máme prožívat to, jak se s těmi událostmi těžce snaží srovnat. V takové chvíli je těžké budovat si k němu vztah. Tady se v druhé polovině knihy ukázalo, že životní peripetie komisařky Eriky ji nakonec skvěle nakoply k neúnavné práci na případu, který všichni chtěli z pohodlnosti uzavřít jinak. Ale opakuju, že je škoda, co všechno jsme s ní neprožili. Máme tady před sebou workoholičku, které je něco přes čtyřicet a osobní život nezná. Na jednu stranu, aspoň nebude rušit její práci, o které si chci číst především, ale na stranu druhou - s postavou, která patrně nemá v životě před sebou nic moc vzrušujícího, to možná bude trochu nuda. Nicméně druhá polovina knihy se skvěle rozjela, bylo to strhující, jen ta jízda mohla začít dřív. :)

Ilonidas
13.12.2018 4 z 5

Kniha se čte velmi dobře. Má rychlý děj, je plná akce, zvratů a událostí. A hlavně dialogů (to já ráda) :).
Navíc mi strašně vyhovoval i formát písma.
Někdy mě strašně štvali "vedlejší" postavy, které pořád házely Erice klacky pod nohy. Nicméně, chápu, že to něčím spisovatel musel okořenit. Nakonec to vždy zachránili Peterson a Mossová.
Naopak mi ale někdy přišlo, že pan spisovatel v některých částech knihy už spěchá, aby to měl za sebou. Některé věci zůstaly tak trošku nejasné a neobjasněné...
Asi jsem moc Keplerovská. Pořád to srovnávám.
Ale jsem ráda, že jsem knihu přečetla a určitě si přečtu i další knihy. Na Eriku se těším :).

Devil-Ivet
13.12.2018 5 z 5

Seznámení s Bryndzou bylo nečekaně skvělé. Do děje jsem se ponořila, stránky otáčela jednu za druhou a takřka se nedokázala od knihy odtrhnout. Bylo to napínavé, čtivé a postavy mi také sedly.

zuzana4587
13.12.2018 4 z 5

Po rozmlsanosti Nesboeho a Keplera pro mě byla Dívka v ledu lehkým zklamáním. Do 2/3 mě kniha příliš nebavila, četla jsem ji, protože jsem prostě četla. Vadily mi zdlouhavé popisy a dialogy a chyběl mi větší spád děje. Nicméně poté mě kniha začala hodně bavit a konec jsem zhltla. O dalších knihách v sérii ještě popřemýšlím :-) Za mě krásné 4*.

Rovaj
12.12.2018 5 z 5

No co dodat, prostě strhující.

Olous1
12.12.2018 5 z 5

Perfektní,tak zase mám dalšího oblíbeného autora.Četlo se to skvěle,děj senzace,tak jdu pro další díl.

Šlupka09
11.12.2018 5 z 5

Přečteno podruhé :)

Ťapulka
11.12.2018 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora, a rozhodně ne poslední. Vraha jsem bohužel neuhodla, ale moc mě bavily povahy jednotlivých postav, pavučina příběhů a Fosterová je prostě úžasná! Už dlouho jsem žádnou knihu tak nehltala.

munka
08.12.2018 4 z 5

Moja prvá kniha od tohoto autora a hneď zaujala. Erika Fosterová prichádza na nové pôsobisko a nemá to tam ľahké. Nebojuje len s vlastnými démonmi, ale aj s nepriazňou kolegov. Napínavé až do konca a kto je vrah som vôbec netušila.
Doporučujem. Teším sa na ďalšie diely.

TaLu
05.12.2018 4 z 5

Napínavý případ vraždy, ke kterému se záhy přidávají související další násilná úmrtí. Seznámení s novým týmem vyšetřovatelů, svéráznou Erikou, která bojuje vnější i vnitřní bitvy se mi líbilo. Určitě se pustím do dalších dílů. Místy mi trochu drhly přechody mezi situacemi, vztahy jako takové a předvídatelní pachatelé, ale je to první díl série a tak se v tom nebudu babrat. 440 stran uběhlo rychle a plynule. Milovníkům detektivek mohu určitě doporučit.

MS47
05.12.2018 5 z 5

Zajímavý příběh

lachtan77
03.12.2018 4 z 5

Ale jo šlo to :) Jediné co mi trochu vadilo, byly kapitoly kdy vrah sledoval Eriku a autor je psal stylem......postava sledovala ...... postava se schovala.... atd. Přitom z myšlenek vraha bylo zřejmé, že jde o muže a celkově bylo po polovině předvídatelné kdo to je. I tak to bylo zajímavé.

Drahuš
03.12.2018 5 z 5

Velmi čtivá, trošku předvídatelná kniha. Krátké kapitoly nutí číst a nepřestávat. Určitě si přečtu další, velká spokojenost.

mol378
03.12.2018 2 z 5

Autorovy knihy jsou čtivé a potřebujete na ně jen pár hodin. Dobré na odreagování, nenáročné, ovšem na jedno brdo.

janyska13
02.12.2018 5 z 5

Vzhledem k tomu, že detektivky skoro vůbec nečtu, tak jsem od této knihy nic neočekávala. Ale panebože, to bylo skvělý. Absolutně jsem netušila kdo by mohl být vrah, často jsem jen čuměla, co za zvrat se stalo. Opravdu pecka. :)

evask
01.12.2018 5 z 5

Teď přemýšlím, jak dlouho může člověk vydržet bez následků pod vodou, v případě Eriky asi dost dlouho. Ale jo, líbilo se mně to, krátké kapitoly, napětí, spád... Prostě dobrá detektivka.

jarin58
29.11.2018 4 z 5

Začátek se mi zdál nemastný neslaný,ale pak jsem se nemohl odtrhnout.Měl jsem několik kandidátů kdo je sériový vrah,skutečný pachatel ale chyběl.To bylo pro mě překvapení.Ale asi nejhorší byl tatík který pro své ego všechno kryl.

Kyta
28.11.2018 4 z 5

Dívka v ledu je pro mě další kniha z tohoto detektivního světa, která stála za přečtení.

Nápad mrtvé dívky pod ledem je zajímavý a rozhodně čtenáře upoutá. Moc se mi líbilo prostředí, ve kterém se příběh odehrával - zimní Londýn a okolí, často v noci, parky, lesy.. Přispívá to k tomu tajemnu, které je protkané celou knihou. Musím také pochválit jazyk, který je v knize hodně vytříbený, bohatý a já si proto, ač je moc nemusím, všechny popisy krajin apod. hodně užívala. Autor mě dokázal díky tomu snadno a rychle vtáhnout do děje. V knize byla občas ta "hluchá" místa, kdy se tam nic moc nedělo, ovšem to se dá tolerovat a můj celkový dojem rozhodně nezkazí.

Inspektorka Erika Fosterová jakožto hlavní vystupující postava má zajímavý charakter a samozřejmě jí nechybí i trauma ze života, které ji doprovází na každém kroku a musí se s tím nějak vyrovnávat. To, co se jí stalo, není nic lehkého a chápu tedy, že ji to nějak ovlivnilo. Hledala útěchu v práci, která jí pomáhala zapomenout a nějak se odreagovat. Erika chtěla zajistit spravedlnost pro ty, které si to zasloužily a nikoho nesoudila jen kvůli nějakým pomluvám nebo špatně podaným informacím. Snažila se na věci dívat objektivně a z různých úhlů, což je pro vyšetřování nezbytné. A hlavně se nevzdávala!
Kromě kladných postav nechyběly ani ty negativní, ať už z oblasti policie nebo svědků. Erika má přirozeně své nepřátele, kteří ji chtějí srazit na kolena. Rodina Dougles-Brownových byla protkaná tajemstvími, jak se ukazovalo postupně v průběhu knihy. Nejpodezřelejší mi přišla pokaždé ta jejich kočky milující dcera...
Autor dokázal přidat do děje v ten správný moment nějakou akci nebo napětí. Moc mě překvapily kapitoly psané z pohledu "postavy", což celý příběh hodně oživovalo a vyvolávalo to spoustu otázek a nutilo číst dál a dál. Líbilo se mi přidání dalších úmrtí, sériové vraždy jsou vždy nanejvýš zajímavé. Autor celou knihu krásně vygradoval. Za mě bylo odhalení velkým překvapením.

Plný počet hvězd bych nedala, nicméně myslím, že neprohloupíte, když si tuto knihu vyberete ke čtení! Kniha skrývá zajímavý příběh, který vás udrží v napětí až do konce..

sagasir
27.11.2018 5 z 5

Vítej nováčku

Rozhodně se řadím mezi zarputilé milovníky krimi a jednou mou velice dobrou a skvělou kamarádkou mně byl doporučen pan Bryndza. Tak jsem tedy neváhal a dal jsem na její doporučení. Anotace knihy vypadala zajímavě, ale to platí u každé druhé. Stojí tedy Bryndza a jeho první díl z jeho krimi série za váš čas? Stojí a to všemi deseti.

Samotná Erika je sympatická a žen komisařek není nikdy dost. Líbí se mi na ní, že si mnohdy jede takříkajíc to svoje a nenechá se ničím a nikým ovlivňovat i když na to pak může třeba doplatit. Dobře působí i ostatní postavy z knihy a to ať ty kladné či negativní. Jsou prostě dobře popsané a skvěle do příběhu zapadají. Onen kriminální případ je jak již jsem psal zajímavý a nenudí. Napínavý je řekl bych tak akorát. Líbí se mi, že autor úmyslně netlačí na pilu a při popisu mrtvých či pitvy se drží při zemi. I když dá se napsat, že při popisu pitvy a mrtvol se drží při zemi? No posuďte sami. Já tedy rozhodně četl daleko odpornější popisy mrtvých a pitev a proto to také píši. Londýn jako prostředí pro krimi příběhy je už osvědčenou klasikou a nejinak je tomu i zde. Bryndza nás u jeho popisu moc nezdržuje sáhodlouhými popisy a zbytečně nás tak neodvádí od děje. Vlastně se celkově nijak zvlášť neodklání od hlavního příběhu a pokud ano, tak to má svůj důvod. Fajn je i odkaz na komisařčin původ. Je totiž ze Slovenska a tak nám hned připadne, že je nám něčím bližší. Taková maličkost a co to dokáže. Rozsahově je pak kniha opět klasikou. Konkrétně má pak 448 stran. Ještě pár slov k samotnému příběhu z tohoto díla. To má hlavu a patu, dobré zakončení, dobrou gradaci a jako celek jej hodnotím velmi dobře.

Stejně jako je určitě i samotný autor milý chlapík (působí tak na mě dojmem z jeho závěrečného poděkování lidem u jeho prvního krimi románu), tak i jeho Dívka v ledu je milým novým překvapením na poli žánru krimi literatury. Vítej, těším se na další případy s Erikou a kamarádce ještě jednou děkuju za skvělé čtenářské doporučení. Samozřejmě na závěr ještě toto dílko ohodnotím a to 85 %. Není to úplně dokonalé, ale je to sakra dobré.