Dievča v ľade
Robert Bryndza
Erika Fosterová série
1. díl >
Potom, čo je v parku v južnom Londýne pod vrstvou ľadu nájdené telo mladej ženy, na miesto prichádza detektív šéfinšpektor Erika Fosterová. Obeť, krásna dievčina z mocnej a bohatej rodiny, mala podľa všetkého dokonalý život. Keď Erika začne pátrať hlbšie, vynoria sa súvislosti medzi vraždou a smrťou troch prostitútok, ktoré niekto uškrtil, zviazal im ruky a hodil do vodných plôch po Londýne. Aká je spojitosť medzi dcérou vplyvného aristokrata, ktorý si myslí, že môže ovplyvňovať aj vyšetrovanie, a mŕtvymi imigrantkami? Aké temné tajomstvo dievča v ľade skrývalo? Čím viac sa Erika približuje k odhaleniu pravdy, tým viac sa vrah blíži k Erike. Posledný prípad detektíva šéfinšpektora Fosterovej skončil katastrofou a smrťou piatich policajtov vrátane jej manžela. Erikina kariéra visí na vlásku, musí bojovať s vlastnými démonmi aj s vrahom, ktorý je hroznejší než ktokoľvek, komu dosial’ čelila. Dopadne ho skôr, ako udrie znova?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2017 , CosmopolisOriginální název:
The Girl in the Ice, 2016
Já musím od detektivek a thrillerů jako takových dát ruce pryč... Začátek mě hrozně moc chytil, ale já jsem prostě psychothrillerový typ... Takže jsem se trošku spálila, ale to jen díky své zvědavosti... Pokud nejste vyloženě milovníci detektivek, tak se možná před polovinou začnete trošku nudit jako já... Takže sérii odkládám a knihu předávám dál...
Musím vám říct, že jsem nadšená. Prvních pár stránek jsem se nad tím vofrňovala a řikala jsem si, že jako proč by to mělo bejt tak super, jak všichni říkaj, ALE pak jsem se do toho tak začetla, že jsem prostě musela číst dál a strašně mě to bavilo! Celé vyšetřování měla pod vedením Erika Foster, což je prostě skvělá ženská, která se jen tak z něčeho nepo. a hlavně ne z toho, že by se měla chovat jinak k lidem, kteří mají hodně peněz. Tím mi byla hrozně sympatická, protože pořád to jsou jenom lidi. Pořád se s nimi dá normálně komunikovat.
Bavila mě celá atmosféra knihy, bavilo mě vyslýchání jednotlivých postav, bavilo mě, jak Erika bojovala za sebe i sama se sebou a jak uměla motivovat ostatní.
Tak není to špatné, ale lehce odhalíte i před polovinou vraha a předvídáte děj, tak proto jsem přečetla jen jednu knihu od něj.
Příjemná detektivka. Vlemi dobře se četla i když mi u takových knížek trochu vadí ten neustálý boj s autoritama, ale to k tomu asi patří. Já jsem spokojen a určitě vyhledám další autorovy knížky.
Kniha se mi líbila. Četla se jedním dechem od začátku do konce. Děj
měl spád a byl napínavý až do konce.
Pokud se v tom nebudu pitvat - napisu jen: "detektivka, ktera Vas chytne a nepusti". Mela jsem ji s sebou na dovolene jako prazdninove cteni - a na to je idealni.
Pokud se v tom pitvat zacnu, musim napsat, ze z prvni casti knihy jsem byla nadsena, konec a celkove rozuzleni mi prisly trochu za vlasy pritazene - takze na pet hvezdicek to neni.
Plusy: libilo se mi spojeni "zbohatlicke mladeze" a "imigrantu z Vychodni Evropy", celkova atmosfera byla dobra + kniha je opravdu napinava a ctiva. Minusy: klasicky problem mnoha detektivek - nekdy se proste vysetrovatele chovaji tak neopatrne, nelogicky a palicate, ze se tezko uveri, ze jsou ve svem oboru vlastne jednicky. No a jak uz jsem uvedla - celkove rozuzleni muze mnohym prijit za vlasy pritazene ....
Celkove ji hodnotim jako patrici mezi ty lepsi detektivky a v serii hodlam pokracovat.
Skvělé čtení, od začátku do konce jsem byla napnutá a nemohla jsem přestat číst. Velmi se těším na další pokračování od tohoto autora
Ach jo, další detektivka, co nutně potřebuje být ve stylu těch severských.
Takže opět:
hrdinka s tragickým osudem na hraně s autoritami
spousta redundantních informací, které příběh nikam neposouvají
a nakonec dramatická honička s pachatelem, kdy je hrdinka ohrožena na životě.
Kromě krátkého pobavení nad tím, že zavřeli školy a práce, protože napadlo 5 cm sněhu a zděšením nad tím, že po té, co fetka vytáhne kudlu (pokus o vraždu) a její vnouček ničí kufr (poškozování movité věci) a pak kousne hrdinku přesto že je HIV pozitivní a ví to (pokus o vraždu), je hrdinka popotahována za to, že mu jednu vlepila (a synáček by ji měl lízat botky, že mu právě po právu neodstřelila živitelku). Pořád tu skloňujeme severské země, ale UK asi taky nebude žádný med. Ale, že mě zaujaly zrovna věci, které nesouvisí s hlavní zápletkou pro knihu moc nesvědčí. Takže tak.
Po obdivuhodných recenzích doma i v zahraničí jsem se nechal rád zlákat. Autorovi se musí nechat, že dokáže napsat čtivou novelu, kterou jednoduše neodložíte - jako lehké letní čtení splní svůj účel velmi dobře a zaměstná čtenáře na dva tři dny.
Je proto škoda, že autor podlehl mnohým šablonám a nevydal se vlastní cestou. V první půli se toho až tak moc neděje a vrství se tu jedno klišé za druhým, v druhé půli je akce za akcí, naneštěstí odvyprávěná z pozice filmové kamery (neduh většiny soudobé krimi) a mnohdy nedávající žádnou logiku. Těžko zde popsat příklady, pokazil bych tím zážitek budoucím čtenářům. Docela násilně působí neustálá přímá či nepřímá propagace Slovenska a svazků osob stejného pohlaví, což sice vzhledem k autorově vlastnímu životnímu příběhu chápu, ale knihu to zbytečně shazuje.
Jako bonus (čteno anglické vydání) je na konci novely i první kapitola z další Bryndzovy knihy Noční lov, která je vlastní neoriginální vykrádačkou Dívky v ledu, takže nenavnadí. Zkusím Temné hlubiny, ty by měly být podle zdejších recenzí majstrštykem...
Tato kniha byla moc napinava ale hodne se mi libila. Chtela bych aby tam byly obrazky to byl bylo lepsi. Docetla jsem ji ale az do konce!
Nebyl to vůbec špatný příběh. Krimi tohoto typu mě baví, ale čím víc jsem jich přečetla, tím víc se mi všechny pletou dohromady a příjdou mi podobné. Dívka v ledu se od těch ostatních krimi na pultech také moc nelišila.
Každopádně jsem si oblíbila kriminalistku Eriku, takže se určitě vrhnu i na další díly. Navíc i postavy jejich kolegů Petersona a Mossové se mi moc líbily.
Nelze než dát pět hvězdiček. Kniha mě upoutala hned od začátku. Byla napínavá a rozuzlení, které jsem nečekala. Doporučuji
Kniha se četla velice rychle, je psána jednoduše, srozumitelně, čtivě.
Je to spíše oddechovka, nic ve stylu Nesbøho nečekejte.
Doporučuji tedy těm, co neholdují podrobnému a morbidnímu popisování místa činu a vraždy a spokojí se i s jednodušší detektivkou, co za to ale opravdu stojí!
Jediné, co mohu této knize vytknout, je "unáhlený" konec odhalení vraha, kdy bych možná trochu více rozvedla, proč to udělal.
Mám už ale přečteny všechny zatím vydané díly ze série a Bryndza se neustále zlepšuje.
Další ze série skvělých detektivek, autor se zařadil mezi me oblíbené a už se vrham na druhy dil.
Za mě tedy celkově taková průměrná detektivka, okolo které lítá poměrně dost much. Kniha má spád a je napínavá, ale nějak mi to rozuzlení nestačilo. Pachatel bez motivu (aneb zabíjím protože můžu), na kterého se přišlo ještě ke všemu opravdu náhodou a nikoli postupným odhalováním důkazů. V závěru knihy nebyla ani z úst pachatele vylíčena hned první vražda o které ta celá kniha vlastně je. Jak to tedy přesně v onen okamžik probíhalo a jak se DÍVKA dostala pod LED, si tedy čtenář musí domyslet sám. Navíc hlavní hrdinka Fosterová mi nebyla příliš sympatická a svým přístupem mi přišla velmi arogantní. Nemohu si pomoci ale námětem i hlavní postavou zase čuchám Nesbeho HH.
Rozhodně velice čtivé, přečetla jsem na dva zátahy. Některé odbočky v ději mi přišly nedovysvětlené a motiv se slovenskou národností se mi nezdál nutný. Ale bavila jsem se a hned si přečtu další příběh s Erikou.
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Super, detektivka. Napínavá až dokonce.