Dívka v ledu
Robert Bryndza
Inspektorka Erika Fosterová / Erika Fosterová série
1. díl >
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. Dopadne ho dříve, než udeří znovu?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2016 , CosmopolisOriginální název:
The Girl in the Ice, 2016
Co má společného mladá dívka z bohaté a vlivné rodiny, jejíž tělo se našlo pod ledem a tři, pár let mrtvé, prostitutky? To musí zjistit Erika Fosterova.
Dívka v ledu se mi hodně líbila. Teď už hurá na další díl..
Na začátku jsem měla trochu problém se začíst. Ale po pár kapitolách už jsem musela číst stále až do nočních hodin a ráno hned znovu. Určitě si někdy přečtu i další díl. Jednu hvězdu strhávám za příběh. V době čtení mě bavilo napětí, ale zpětně na mě děj i postavy působí až moc vykonstruovaně a málo uvěřitelně.
Knížka mě nijak nenatchla, měla jsem velké očekávání. Bohatá rodina s rebelkou, kočičakovou a sadistou. Škoda že se kniha nevěnovala i rodičům :)
Dobrá detektivka, pěkně, svižně napsaná, se sympatickou hlavní hrdinkou, vdovou Erikou Fosterovou. Líbil se mi bouřlivý temperament Eriky - přišla mi skutečná, což u hlavních hrdinů detektivek není bohužel pravidlem... Rozuzlení případu sériového vraha mne ale úplně nenadchlo, zdálo se mi totiž, jako kdyby autor rovnou vymýšlel pro budoucí scénář filmového zpracování, dojde-li k němu. Tři a půl.
Moc mi nesedl autorův styl psaní. Ale v průběhu knihy jsem si na to docela zvykla. Moc jsem si od téhle knihy neslibovala, četla jsem ji spíš jen tak na odlehčení. Nikterak mě nezaujala ale ani nezklamala, autora jsem si zařadila do kolonky - když se ti nebude chtít číst nic složitého, šáhni po něčem od něj. Což nemyslím nijak zle. Některé okamžiky tam byly zajímavé, o tom žádná, ale nemusím se hnedka pouštět do pokračování.
Myslím, že jsem si zamilovala další krimi sérii. Erika je sympatická, a tvrdě jde po tom, aby všem obětem přinesla spravedlnost, a to i přesto, že prožívá těžké období, a že do vyšetřování zasahuje vlivná rodina. Fajn byli i Marsh (který se ale tedy nechal ovládat politikou a vlivem, takže mu skóre trochu kleslo) a ostaní členové týmu, kromě Sparkse.
Co se týkalo rodiny, Douglasovi - Brownovi mi neseděli od začátku, jen jsem nevěděla, kdo a proč.
Dlouho jsem nemohl téhle knížce přijít pořádně na chuť. Vlastně většinu času mě Erika Fosterová vyloženě štvala svým chováním :-) a i když jsem věděl, že jako hlavní hrdinka musí mít pravdu, kolikrát mi byla úplně proti srsti :-) Taky mě neskonale štvalo chování jejich nadřízených, kteří všechno ingnorovali a chtěli jí úplně odstavit, dokonce z ní udělat blázna. No, ale závěr knihy všechno vynahradil, posledních řekl bych 50-60 stránek bylo naprosto strhujících, skvěle napsaný. Do poslední chvíle nebylo zřejmý, kdo je vlastně vrah a myslím si, že tak to v pořádné detektivce má být, aby byl čtenář do konce na pochybách. Už se těším na další z příběhů. Sem rád, že jsem Roberta Bryndzu objevil.
Nerada čtu bestsellery, nevěřím jim. Každopádně jsme ráda, že jsem udělala výjimku. Je to skvělá kniha, která tak od 1/3 je napínavá až do konce. Bojím se číst další díl, protože nemám 3 dny volného času, které tomu pravděpodobně obětuju... Ale vy to znáte, žejo (-:
Knížka se mi docela líbila, ale jelikož to byla první detektivka, kterou jsem četla, tak nemám srovnání.
Jediné, co mě fakt štvalo, bylo, že to byla pořád jen detektiv šéfinspektor Fosterová. Na jedné stránce třeba několikrát. Občas ji oslovili šéfe, ale nikdo neřekl Eriko nebo jen Fosterová.
Má očekávání kniha splnila. Bylo to čtivé, napínavé a rozhodně se pustím do dalšího dílu.
Kde začít... Kniha je psána jednoduchým stylem, tudíž se hodí téměř pro každého. Já se přiznám, že jsem měla asi velká očekávání, ale tato kniha nepřišla s ničím novým. Děj byl předvídatelný, nikterak originální zápletka a konec nedotažený. Respektivě - závěr knihy byl nevysvětlený - proč vrah vraždil? Vysvětlení za mě bylo nelogické a pro mě nedostačující. Mám ráda knihy, kde do sebe vše zapadá, což se tady nestalo.
Kniha měla výborný marketing, ale popravdě je to spíše "tuctová" detektivka. Moc bych si přála, aby takovou propagaci měla třeba Linda Castillo, která má skvělé detektivky, jen není tak vidět...
Někdo říká, že zápletka je ohraná. I kdyby bylo takto napsáno 1000 knih, tak přečtu každou a alespoň porovnám, jaká byla lépe napsaná. Mě se kniha líbila, i když jsem měla celou knihu nějak problém se začíst. Chyběl tomu ten šmrnc. Eriku nemám ráda, je takový doktor House, všechno ví, všechno vyřeší, jen práce, humor neexistuje, překračuje hranice. Někdy je to za potřebí, ale u ní, je to přehnané. Já nevím, přišlo mi, že případ pořád stál a spisovatel se soustředil na popisy, spíše se chodilo furt v kruhu, tím na konci bylo vlastně moc najednou a spisovatel někdy přehání na dramatičnosti, jako v nějakých amerických filmech. Štve mě, že detektivce Fosterové se jedinkrát nemůže říct jen Eriko. Stejně tak věčné posedlé omílání něčeho se Slovenskem. Jinak hezká kniha a hezky třeba ukázáno, že čím bohatší člověk, tim horší a že prostitutek je víc, jak prachu, je smutné, co se děje ve světě.
Poutavá a velice čtivá detektivka. A i když Nesbo to není, děj měl spád, postavy mi byly docela sympatické a stránky ubíhaly jedna za druhou. Takže se chystám na další díl.
A mně se to líbilo. Četla se rychle díky krátkým kapitolám. Mělo to docela spád. No a že už tady tohle téma bylo... a které ještě ne, jenom záleží na tom, jak ho autor uchopí. Tady se to povedlo.
(23. 10. 20 - 23 511 - 53)
Nerozumím tomu, jak tak špatná kniha může být tak oblíbený bestseller...
Nečte se to dobře, Erika je nemastná neslaná, zápletka ohraná...Ne,prostě ne :(
Za mě top případ. Dobrá zápletka i postavy. Ženská jako hlavní detektivka, co víc si přát. Vše postupně jde k zajímavému závěru. Ale vše je líčeno tak nějak zvláštně, jak někteří píšou "kostrbatě". A nudily mě tam přebytečné popisy. Někdy jsem měl i pocit, že jsem se octl ve středověké literatuře, která se vyžívala v popisu.
Není to úplně top, ale kniha je to dobrá a dá se přečíst. A také se musí vzít v úvahu, že se jedná o prvotinu. Což prvotina s takovýmto úspěchem to je geniální. Možná, že i přečtu někdy další.
Londýn detektivní a krimi romány pro ženy sérioví vrazi sourozenci
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Hvězdný Robert Bryndza mě doposud míjel. Jak se na mě jeho knížky valily ze všech stran, nějak jsem neměla chuť. Takže až teď po čtyřech letech od vydání, Erika Fosterová s pořadovým číslem 1. Vražda mladé Andrey s pozadím její prominentní rodiny. Všichni byli příjemní jako osina v zadku, zejména papá s týmem elitních právníků v zádech. Skrytý zlo je všudypřítomný a závěr je vážně špona. Čerstvá vdova detektiv šéfinspektor Fosterová tady dostala několikrát pěkně po čuni, tak snad k ní bude osud příště milosrdnější.