Já Baryk
František Nepil
Jestlipak víte, který měsíc v roce je měsíc čiperných blech, měsíc urousaných pacek či měsíc svěšené oháňky? Pokud ne, dobrodružství psa Baryka, kterého mají rádi velcí i malí pejskomilové, vám to prozradí. Seznamte se s ním i s jeho zvířecími kamarády – čápem, šnekem, slepýšem, žábou či sýkorkami. Oblíbené příběhy o dobromyslném pejskovi se staly předlohou večerníčku.... celý text
Četla jsem někdy v první nebo druhé třídě. Vzpomínám si, že mi dělalo problém se do knihy začíst, ale pak mě bavila. A ty ilustrace jsou krásné.
Hezká kniha pro malé čtenáře,kteří chodí do školy, umí číst, mají rádi pejsky a ilustrace Heleny Zmatlíkové. Knižka o typickém vesnickém pejskovi ze dvora.
Tato kniha se mi líbila, napsal ji můj prastrejda. A líbila se mi, protože byla o zvířátkách.
Krásná kniha. Krásný a jemný humor. Úžasně uklidňující čtení před spaním pro děti i dospělé ;-)
Tato kniha mne nějak výrazně neoslovila. Asi na čtení těchto knih musí mít čtenář i potřebný věk.
Zapomeňte prosím na jakoukoliv nostalgii, kterou máte s knihou Já Baryk spojenou a zkuste si ji přečíst znovu jako dospělí. Jde bohužel o směsku rádoby vtipů, kterým děti prostě nemohou rozumět, a kombinaci populárně naučných informací. Často máte pocit, že Nepil musel být amatérský myslivec a má teď potřebu machrovat nad vámi svými znalostmi. Ale děti tohle prostě nezabaví. Čteno s tříletou dcerou, která z těchto "pohádek" byla podobně vyjevená jako já.
Jedna z nejoblíbenějších knih mého dětství, teď jsem ji znovu četl svým dětem a líbila se i jim.
Plný počet hvězd.
Abych nezapomněl, vyhrabal jsem i gramofonovou desku a i ta je úžasná.
Krásná knížka. :-) Moc hezky i napsaný konec knížky. Myslim,že si ji někdy přečteme ještě jednou.
Málokdo disponoval tak neuvěřitelně hravým jazykem jako František Nepil. Ona jazyková vypečenost a laskavost tryskající z každého slova s přehledem zastiňuje fakt, že samotné příběhy až tak zajímavé nejsou. Nejlepší by to samozřejmě bylo v čteném podání samotného mistra.
Oblíbená kniha mého dětství - poetická i poučná. Teď v dospělosti mě ale překvapilo, jak často a samozřejmě se v ní mluví o zabíjení zvířat. A část jejího kouzla se v mých očích vytratila.
Laskavé, vtipné, veselé, humorné čtení pro všechny generace čtenářů. Tahle kniha se musí líbit všem. Vyloučila bych pouze novorozence, kojence a batolata.
Knihu určitě v budoucnu budu předčítat vlastním dětem. Hra Františka Nepila s jazykem nepotřebuje komentáře, je úžasná, nová slova, spojování slov v jedno, zvířecí rčení, neotřelá přirovnání. Tato kniha přinese mnoho i dospělým čtenářům (koneckonců já ji prvně četla skoro ve třiceti), protože z nich vyčtou více než děti. Laskavý humor se četl skoro úplně sám. I když Baryk mi místy děsně pil krev, nikdo nic neumí lépe … ještě že se také poučil.
Doslova jsem si užívala při předčítání svému vnukovi. Pohoda poetický jazyk, jemný humor, který myslím ocení víc dospělý než dítě.
Knihu doporučuji všem rodičům, kteří po večerech předčítají svým ratolestem. Kapitoly jsou vtipné, naučné, krátké a hlavně společně s Barykem zažijete několik krásných společných dní.
Knížku miluju od mala, taky mě při posledním čtení překvapilo, kolik v ní je informací spíš pro dospělé, ale v dětství mě rozhodně neobtěžovaly, takže super četba pro celou rodinu :)
psi pohádky pro děti zvířátka příběhy o psech
Část díla
1986 | Kolik je na světě krás |
1987 | Pět báječných strýčků |
1983 | Dobré a ještě lepší jitro |
2007 | Střevíce z lýčí |
Miluju Nepilův styl psaní a vyprávění. Baryka jsem vždycky měla ráda a teď při společném čtení s manželem jsem se někdy smála i nahlas, protože ty příběhy jsou prostě kouzelný.
Ani se mi nechtělo věřit, jak rychle ty večery s Barykem utekly a my museli vybírat, co dalšího zařadíme do dětské knihovny :-)
Plný počet, Nepila všema deseti! ♥