Já, Simon

Já, Simon
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378059/bmid_ja-simon-fJC-378059.jpg 4 1661 1661

Creekwood série

1. díl >

Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je… Dotisk v roce 2018.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda, 2015

Allka
16.11.2017 4 z 5

Na Probuzení Simona Spiera jsem byla neskutečně zvědavá. Kdo by taky nebyl po takovém množství pozitivních ohlasů? Čekala jsem naprostou bombu, knihu, která mě vykolejí, která mě dostane na kolena, na kterou jen tak nezapomenu... Bohužel se z mé strany nakonec žádná spadnutá brada a obří nadšení nekonaly. Snad to bylo jistou překotností, snad nedostatečným propracováním detailů, možná stylem psaní... K dokonalosti zkrátka krůček chyběl. No, vlastně možná spíš krok.
Nicméně nechci v žádném případě jenom hanět. Kniha je příjemná, lehká, víceméně pozitivní, místy vtipná, neřeší se tu žádná velká dramata a člověk si u ní opravdu odpočine. A Simon je sympaťák, takový úplně obyčejný kluk, který občas udělá chybu, ale snaží se žít podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Je úžasně reálný a každý si ho musí oblíbit.
Shrnuto a podtrženo - přestože bych dokázala jmenovat dost lepších young adult příběhů s lgbtq tematikou (ehm Dám ti slunce, Líbali jsme se, Nedej se ehm), Probuzení S. S. rozhodně nezatracuju a už se těším na film, který by možná, pokud se zadaří, mohl být dokonce i lepší než kniha.

klarys.k
15.11.2017 5 z 5

Abych cítila smutek a radost zároveň? To co se mnou provedl Simon, už nikdo jiný nezvládne. Simon rozkrájel mou duši na milion kousků a teď je jen na mě, abych je sama posbírala.

telileov
08.11.2017 3 z 5

Na můj vkus trochu přesycené gay tematikou. Ale bylo to zábavné, čtivé, příjemná oddechovka. Občas mě to i rozesmálo a postavy mi byly (většinou) celkem sympatické. Žádný zázrak, ale odtrhnout jsem se stejně nemohla.

ErikaBendova
08.11.2017 5 z 5

Nejprve jsem byla mírně dotčená, že se příběh podobá Willu Graysonovi., jelikož jsem ho četla pár dní předtím. Později jsem však zjistila, že je to má jen malé prvky z něj a že Simon je tisíckrát lepší. Začetla jsem se do něj hned a přečetla ho asi za 4 hodiny. Autorka si skvěle s námi pohrála a do poslední chvíle jsem netušila, kdo Blue vlastně je. Jsem za to moc ráda. Miluji, když mě kniha ke konci vždycky něčím překvapí. Je to miloučká knížečka a určitě si ji časem přečtu znovu a jsem ráda, že mi leží v knihovně.

silhavaemilka
06.11.2017 4 z 5

Asi už jsem na takovou literatu trošku starší ročník. Nicméně kniha mě bavila a Simonovi jsem celou dobu fandila. Chybělo mi trochu toho reálného negativa k tématu. Taková oddychovka.

carolyn.g
05.11.2017 5 z 5

Tahle knížka,.. Je dokonalost sama... Nedá vám spát,.. je ze života,.. Já sama s knížkou byla velmi spoutaná. Náš hlavní hrdina Simon byl ten nejsympatičtěší člověk, kterého jsem kdy v knížce našla . :D doporučuju, určitě nutnost přečíst :)

Fee*
02.11.2017 5 z 5

Po všech stránkách úchvatná kniha! Jediný nedostatek spatřuji v nedostatečné délce :D

KellyH
31.10.2017 5 z 5

Jedna z těch knih, která je tak mile napsaná, že prostě potřebujete, aby nekončila a pokračovala dál.

Navlnách
17.10.2017 5 z 5

Popsala bych ji asi jako "Sladká kniha". Čtení knihy očima Simona bylo milé a hezky oddechové.

Mystique899
15.10.2017 5 z 5

Na to, že jsem po prvních stránkách knížku odložila a vrátila se k ní až po několika měsících (kvůli tomu, že mě jako u spousty jiných knih zarazilo vyjadřování postav, jakožto teenagerů. Nicméně jsem to s chutí svedla na překladatele a nějak se přes to přenesla) jsem si jí nakonec zamilovala. Všechny postavy mi přirostly k srdci.
Vždycky v knihách hledám nějaké ponaučení a u téhle se mi to podařilo. Za mě 5/5

Francesca14
14.10.2017 4 z 5

Ne že by téma homosexuality bylo v poslední době v young adult literatuře nějak originální, ale tahle knížka zaujala. Měla hrozně sympatického hlavního hrdinu, což je rozhodně velké plus, protože já mám s většinou hlavních postav vždycky hrozný problém, byla krásně napsaná, zhltla jsem ji za jeden den a taky oceňuju sladký happy end, protože ten byl přesně to, co jsem od téhle knihy potřebovala(:

mon244
01.10.2017 5 z 5

Úžasná knížka, neuvěřitelně čtivá, se smyslem pro humor.. Trvalo mi den ji přečíst celou, tahle knížka si zaslouží přebývat v mé knihovničce. Rozhodně doporučuji

nani_nka
27.09.2017 4 z 5

Prvých 30 strán som sa nevedela začítať, ale našťastie ma toľké výborné komentáre presvedčili aby som tejto knižke dala šancu a dala sa pohltiť životom Simona. Vždy keď som otočila stranu a zistila som, že sa nová strana začína emailami medzi Simonom a Blueom, bola som úplne natešená. Ich emaily plné vtipu a toho prvotného zamilovávania sa boli jednoducho úžasné.

Analady
24.09.2017 3 z 5

Bohužel se nemůžu přidat k záplavě nadšených komentářů. Na tuto knížku jsem se moc těšila. A to je možná ten problém. Ne, že by mě vyloženě zklamala, ale čekala jsem víc.

Zmiu
23.09.2017 3 z 5

Hezká kniha a příjemná kniha. V první půlce ne tak záživná, ale pak mě chytla.

barbora5507
22.09.2017 5 z 5

Já tu knížku miluju! ♥ Pokud hledáte knížku, u které se budete většinu času potutelně usmívat, tak je to tahle :D Jo a zase jsem se zamilovala - tentokrát do Nicka ♥

katerina5863
19.09.2017 5 z 5

tuto knihu jsem dlouho odkládala, ani nevím proč :) Ovšem velmi mne překvapila... četla se naprosto super, je vtipná, milá, skvěle se zabývá pro někoho nesnadným tématem a Simon je úžasný kluk, až člověk chvílemi lituje, že taky není klukem a jeho typem :) Osobně bych ji zařadila jako povinnou četbu do škol :) A propo, Elliott Smith je vážně skvělý, doteď jsem ho neznala :) Díky Simone ♥

Ria.
17.09.2017 5 z 5

Tahle knížka mě naprosto nadchla, vtáhla do děje a nepustila. Úžasně napsaná, Simon je strašně sympatický, no, vřele tuhle knihu doporučuji. Doufám, že film bude mít aspoň něco z jejího kouzla.

Neme
14.09.2017 5 z 5

Já snad ani nemám co říct. Ještě teď se culím jak idiot. Prostě naprosto skvělá a budu ji číst ještě mockrát. O tom jsem naprosto přesvědčená.
Jo........ a začala jsem poslouchat Elliotta Smithe a ostatní a je to sakra parádní! Fajn hudební vkus, Simone. Díky za tipy :D

Liška37
13.09.2017 5 z 5

Skvěle napsaná,milá a hlavně vtipná knížka! Hlavní postava Simona mi přirostla k srdci. Opravdu moc hezký a zajímavý příběh :)