Pandémia
Robin Cook
Jack Stapleton a Laura Montgomeryová série
V newyorskom metre náhle odpadne zdanlivo zdravá mladá žena a krátko po prevoze do nemocnice zomrie. Ostrieľanému súdnemu lekárovi Jackovi Stapletonovi jej prípad pripomenie pandémiu chrípky z roku 1918. Obáva sa, že desivá nákaza sa na svoje sté výročie zopakuje. Jack niekoľko hodín po úmrtí ženy vykoná pitvu a objaví ohromujúce anomálie: transplantovali jej srdce a jej DNA sa zhoduje s DNA transplantovaného orgánu, hoci čosi také je mimoriadne nepravdepodobné. Fakty nezodpovedajú chrípke, ale Jack sa musí pustiť do pretekov s časom, aby ženu identifikoval a zistil, aký vírus mohol napáchať toľké škody. Táto úloha sa stane ešte naliehavejšou, keď rovnako rýchlo skonajú ďalší dvaja ľudia. Nič však nie je jasné až dovtedy, kým pri pátraní nevkročí do fascinujúcej ríše CRISPR/Cas9, biotechnologickej metódy na úpravu génov, ktorá nedávno zaujala lekársku komunitu a upútala pozornosť jej najmenej etických členov. Jack sa podujme na nebezpečný krok a votrie sa na odvrátenú stranu trhu s transplantovanými orgánmi. Ocitne sa zoči-voči megalomanskému podnikateľovi, ktorý je ochotný riskovať ľudské životy iba preto, aby uspel v novej lukratívnej oblasti medicíny. Ak si Jack nedá pozor, nabudúce môže prísť o život on sám.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Pandemic, 2018
Vzhledem k současné situaci jsem čekala popis a odhalení velké pandemie a proto mě to tröchu zklamalo.
R.Cooka jsem četla už dřív,,knihy z lékařského prostředí mám ráda,,,tak jsem sahla po novější knize a líbila se mi,,,čtivá,pěkně napsaná,,i to téma takové dnešní,,,,
Docela jsem se těšila, že si přečtu zase dobře napsanou a ještě k tomu napínavou knihu z lékařského prostředí, ale jsem trochu zklamaná. Je to vlastně vyprávění, jak se Jack snaží vypátrat, kdo je vlastně zemřelá mladá žena a pátrá opravdu intenzivně, protože je na nervy z toho, že k nim domů přijela tchyně a on doma nemá soukromí. A musí chodit hrát basketbal, aby se uklidnil. Psáno je to dobře, jedna mini pandemijka tu je, ale trochu mě to uspávalo.
Po zklamání z knihy Šarlatáni to bylo zase fajn. Konec jsem čekala dramatičtější, ale i tak se mi kniha líbila
Vzhledem k probíhající pandemii jsem sáhl po Pandeimi od mého nejoblíbenějšího autora z lékařského prostředí. Ale kvůli názvu jsem měl větší očekávání, půl knihy se řeší Jackovi problémy v rodině, basketbal a určování totožnosti dívky z metra. Kniha je sice čtivá, ale pandemie pořád nikde. Nakonec se jedná o jakousi mini-pandemii. Pandemii dobře popsal Stephen King v začátku knihy Svědectví, dál už se to nedalo číst. A tak nějak jsem si představoval tuto knihu ze současné doby.
První kniha od tohoto autora co jsem četla. Kniha nebyla špatná, ale spíš taková oddychová četba. Ale nápad a prostředí ve kterém se příběh odehrával nebyl špatný.
Když jsem před časem četl Léčbu, tak mne napadalo, že série už začíná tak trochu "uvadat" a byl jsem zvědavý jaká bude Pandemie. Jedenáctý díl série Montgomeriové a Stampletona mne však bavil. Je ale fakt, že i mě přišlo vyvrcholení příběhu trochu "méně dramatické". To ale nic nemění na tom, že mne čtení bavilo a užil jsem si jej.
Výborně napsaná kniha, čtivá a v dnešní době zajímavé téma. Miluji Jackův humor, mám přečtené všechny knihy o skvělém páru Jacka a Laurie z forenzní patologie.
Po delší době jsem se opět sekala s mojí oblíbenou dvojicí : Jack Stapleton a Laura Montgomeryová. Knížka volně navazuje na předchozí díly, ale určitě jde číst i samostatně. Knížku jsem přečetla jedním dechem. Příběh je bez hluchých míst, je zde hodně zvratů a překvapení. Přečteno jedním dechem.
Čtivá a napínavá kniha. Musím souhlasit s poslední větou předcházejícího hodnocení: "Rozuzlení na konci bylo nějaké rychlé. Čekal jsem ještě nějakou akci." Skončilo to příliš jednoduše.
U knihy z prostředí patologie se člověk občas může zasmát i nahlas. Příběh mne bavil, i zapojení nových technologií z biomedicíny. Jen rozuzlení na konci bylo nějaké rychlé a čekala jsem ještě nějakou akci.
Forenzní patolog řeší náhlou smrt související s transplantací srdce. Kniha je čtivá, napínavá, plná zvratů. Naštěstí zatím nejsou medicínské technologie tak daleko jako v knize, ale co není, může brzo být ...
2006 | Invaze z galaxie |
2008 | Kóma |
2006 | Infekce |
1998 | Blízký konec |
1995 | Známky života |
Upřímně, myslím si, že kdyby měla kniha o 200 stran míň, vůbec nic by se nestalo. Začátek je hodně roztahaný a přehnaně se věnuje záležitostem, které nejsou pro děj až tak podstatné. Navíc se spousta vět v knize až nadměrně opakuje. Námět je skvělý, ovšem název vzhledem k ději nevhodně zvolený. Dokážu si ale představit, že za současné situace nalákal spoustu čtenářů. Jedná se o první knihu, kterou jsem od tohoto autora četla a s ohledem na styl, jakým je napsaná, bude bohužel nejspíš také poslední.