Jak Hitler ukradl růžového králíčka
Judith Kerr

Představte si, že ve vaší rodné zemi se začíná všechno měnit. Pro některé lidi jsou tyhle změny smrtelně nebezpečné. A mezi ně patří i váš táta. Přesně tohle zažívá v roce 1933 malá Anna. Dosud měla běžné starosti školačky, ani si moc nevšímala plakátů s kníratým mužem vylepených všude po městě. Ale jednoho dne její tatínek zmizí a zanedlouho ji a jejího bratra Maxe maminka odváží v děsivém utajení pryč od všeho, co Anna dosud tak důvěrně znala, od domova, kamarádů i milovaných hraček. Stávají se z nich uprchlíci s nejistou budoucností... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2018 , ArgoOriginální název:
When Hitler Stole Pink Rabbit, 1971
nacismus pro děti boj o přežití fašismus vystěhovalci, emigranti uprchlíci Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 holokaust, holocaust dějiny pro děti a mládežAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2016 | ![]() |
Možná jsem čekala více tíživou atmosféru, třeba jako v Chlapci v pruhovaném pyžamu, ale nakonec se z toho vyklubal docela příjemný odpočinkový příběh jedné německé rodiny, která prchala před hitlerovským Německem.
Příběh je vyprávěný očima malé holčičky Anny, která se snaží přijít na to, proč se to tak vlastně všechno děje, zároveň ale přijímá fakt, že jsou uprchlíci a defacto nikam nepatří. Nečekejte zde však nějakou morbidní zápletku nebo větší akci. Ale příběh je to hezký. Asi bych ho spíše doporučila mladším čtenářům, aby si trošku uvědomili, že život na útěku (za války) nebyl mnohdy jednoduchý a to ani v případě, že se jednalo o samotné Němce.