Jak je důležité míti Filipa

Jak je důležité míti Filipa
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543026/bmid_jak-je-dulezite-miti-filipa.jpg 4 1687 1687

Anglický autor irského původu uvádí svou nejúspěšnější komedii podtitulem Lehkovážná komedie pro vážné lidi. Konverzační komedie o lásce a námluvách ve vyšší anglické společnosti, která skýtá autorovi nepřebernou studnici inspirace. Autor nešetří břitkým humorem. Co replika to vtip či bonmot. Stejně vtipné jsou i situace, které přinášejí neustále nové překvapivé zvraty. To vše a nenapodobitelný suchý anglický humor láká divadelníky k novým a novým inscenacím. Na své si přijde i čtenář této hry.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)

The Importance of Being Earnest, 1895

Elkeli
26.01.2019 5 z 5

Rozesmála, nadchla, krásně se četla :) za mě jedna z těch lepších od Oscara Wilda.

Jarushka9
23.01.2019 4 z 5

Ironie Wilda je mi prostě sympatická, i když jsem už od první třetiny tušila jak to skončí. To je ale možná způsobeno i tím, že znám jeho styl psaní :-)

hANS6
13.01.2019 4 z 5

Vtipná a ironická kniha, která vede k zamyšlení nad tím, co je opravdu důležité při sňatku a vtipně líčí stav společnosti v Anglii na konci 19. století. Velmi promyšlená a svižná hra, která je podle mého názoru nadčasová a to hlavně v postoji Lady Bracknellové. V komedii je i lehká narážka na církev v podobě doktora Chasuble.

CleoXandra
09.01.2019 4 z 5

Vtipná, inteligentní hra, v niž se děj odvíjí s lehkostí, zatímco v divákovi bobtná pocit, že všichni hrdinové jsou tak trochu zralí na pár facek :). Kdysi jsem si v ní zahrála jako ochotnice a musím potvrdit, že to pro divadelníky není vůbec snadná inscenace, má-li to k něčemu vypadat.

boxas
02.01.2019 5 z 5

Tak vtipnou hru hned tak někdo znovu nenapíše!

darksterka43
18.11.2018 3 z 5

Když jsem tuhle knížku četla asi jsem se na ni ještě neuměla podívat pod správným úhlem a chvílemi jsem bojovala s přemáháním se číst ale teď jsem ráda že jsem ji dočetla

Vaceda
06.11.2018 5 z 5

Krásné, skvosné, velmi příjemné dílo, které mi mnohokrát vykouzlilo úsměv na tváři. Jedním slovem to bylo takové "Lidské" .

M100
20.10.2018 5 z 5

Při čtení jsem úplně tu hru viděla před očima. Pobavila. Moc pěkné se četla.

Kuža007
07.10.2018 5 z 5

Jak je důležité míti Filipa je pro mě nejlepší kniha Oscara Wilda, narozdíl od Obrazu Doriana Graye, který jsem nedočetl, protože mě naprosto nezaujal, tak tady ve svém satirickém rozpoložení napsal Wilde maximum dobrého. Jeho satira konzervativní anglické společnosti, bonmoty a vtipy mě naprosto uchvátily. Wilde mně při četbě připomněl takovou anglickou verzi našeho prezidenta Miloše Zemana.

NikiMedy
07.07.2018 5 z 5

Naprosto mistrovské dílo. Kniha mě vážně bavila. Nutno ale říct, že ve vydání z roku 2013 jsou docela chyby.

jengibre
12.05.2018 5 z 5

Perfektní divadelní hra, která má spád a snad nikoho nemůže nudit. Místy jsem se smála nahlas, což se mi u knih moc často nestává.

Gurus
27.04.2018 5 z 5

No popravdě jsem se u knížečky náramě bavil :).

Aríka
09.04.2018 5 z 5

Toto dílo je divadelní hrou a k tomuto dílu bych se asi nedostala ani kvůli povinné četbě, ale náš divadelní soubor tuto htu hrál a mě opravdu zaujala, a tak jsem si řekla, že by nebylo špatné si hru přečíst, když jsem ji již viděla. Tato hra je skvělá, pokud nevíte, co si Oscara Wildea přečíst, tohle je "tutovka". Divadelní hry moc nemusím (až na pár vyjímek), ale tuhle jsem si zamilovala. Líbí se mi, že jako většina her není zmatená, člověk je ihned vtažen do příběhu. Doporučuji.

Nela.Rob
05.04.2018 5 z 5

Povinná četba k maturitě z dějin literatury. Prostě ta stará dobrá klasika, co neurazí a každému by měla projít rukama. Přečteno během chvilky, naproto pobavilo a několikrát jsem se k tomu dílu vrátila, a to v originálním jazyce (angličtině) - dodá příběhu ještě větší smysl.

sabiburesova
21.02.2018 5 z 5

Úžasné dílo! :) skvěle jsem se bavila a přečetla jsem to celé najednou. Zábavný příběh a konec se povedl! :D dokonce jsem se i upřímně zasmála, doporučuji si vybrat k maturitní četbě :)

EvaFialova
18.02.2018 5 z 5

Jak je důležité míti Filipa je již má druhá kniha od Oscara Wilda. A mohu říct, že mě jeho divadelní hra nadchla. Je to úžasné, vtipné, člověk se rozhodně nenudí. Kniha se mi velmi rychle a dobře četla.
Jako mladší jsem tuto hru viděla v provedení starších dětí v našem divadelním souboru a neměla jsem z toho ještě rozum, zápletka na mne byla příliš složitá. Ale nyní jsem vše dokonale pochopila. Líbilo se mi propletení postav a jejich příběhů. A neskutečně mě bavily jejich dialogy.
Není asi co víc dodat, mé hodnocení je 10/10. Člověk se při četbě může dobře odreagovat, pobavit a užít si skvělé slovní hříčky s trochou špetky ironie a satirických prvků.

Algernon: Tak co budeme dělat?
Jack: Nic.
Algernon: To je hrozně těžká práce nedělat nic. Ale mně těžká práce nevadí, když nevede k žádnému určitému cíly.

Lucik100
21.01.2018 5 z 5

Určitě další dobrá kniha od skvělého autora.

heyitsronnie
27.12.2017 4 z 5

Knihu jsem četla k maturitě na doporučení mamky, která má jak tohle dílo, tak samotného Oscara Wilda velmi ráda. Přečetla jsem jedním dechem. Téměř na každé stránce nějaká komediální pasáž. Rozhodně musím říci, že patří k tomu málu maturitních knih, které bych si s radostí a dobrovolně kdykoliv přečetla znovu. A samozřejmě nesmím vynechat skvělý překlad. Pan Novák si s tím skutečně pohrál (četla jsem verzi knihy, kde vlevo je český, vpravo anglický text, proto mohu soudit) a díky jeho překladu neztratil hlavní smysl knihy své kouzlo.

RemiBlack
25.12.2017 5 z 5

Úžasná jednohubka od úžasného autora. Více netřeba dodávat...
Zjednodušenou anglická verze v podání MacMillan Readers můžu taky doporučit.

ferda16
23.11.2017 3 z 5

Vhodná knížka na odlehčení a odpočinek. Čte se sama.