Jako hvězdy v temné noci
Jojo Moyes
![Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490874/bmid_jako-hvezdy-v-temne-noci-DRY-490874.jpg?v=1650377303)
Alice Wrightová doufala, že sňatkem s pohledným Američanem Bennettem Van Clevem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani její manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu takzvané Koňské knihovny, který má za úkol šířit literaturu a vzdělanost v odlehlých oblastech Appalačských hor. Alici, Margery a tři další odvážné ženy čeká cestování na koních nebezpečnou divokou krajinou, boj s předsudky místních lidí vůči ženám, přistěhovalcům i lidem jiné barvy pleti, ale také nádherné ženské přátelství, soudržnost i láska. Jojo Moyesová ve svém nejnovějším románu tentokrát přináší výpravné historické drama z dob americké hospodářské krize, vycházející ze skutečných událostí.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , Ikar (CZ)Originální název:
The Giver of Stars, 2019
![Le Chat Le Chat](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tato kniha se autorce opravdu povedla. Příběh mne chytil a už nepustil. A jsem ráda, že jsem se o projektu koňské knihovny dozvěděla.
![MilackovaN MilackovaN](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/329599/m_milackovan.jpg?v=1728141307)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Musím říct, že mě od knihy odrazoval už jen ten kůň na přebalu, protože číst o koních, je pro mě nezáživné, prostě je nějak nemám v lásce. Tato kniha mě však mile překvapila. Jako milovnici knížek mě projekt koňské knihovny a její záměr- dopřát knihu každému, kdo o ni stojí, naprosto uchvátil, takže mi nějak nevadilo, že sem tam se prohodí něco o koních. Příběh poukazuje na to, jak těžké to ženy v této době měly, a především také ženy jiné barvy pleti... Je to až smutné, že odsuzování lidí s odlišnou barvou pleti můžeme vidět i v dnešní době, a za těch spoustu let nenastal žádný posun k lepšímu... Opravdu krásný příběh o soudržnosti žen, které se nebojí postavit se proti "pravidlům", která nastavila tehdejší společnost. Odvaha žen, především Marge a Alice byla opravdu pozoruhodná... Teď se asi pustím do Krasojezdkyně a budu doufat, že mi ta koňská tematika nebude vadit ani u této knížky, protože je to jediná kniha, která mi od Jojo ještě chybí přečíst :-)
![LilianaFalcon LilianaFalcon](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Óóó tak to se povedlo :-)
Krásný příběh o přátelství, lásce, diskriminaci, boji za spravedlnost... Prostě skvělé.
Více takových.
![leny.wood leny.wood](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130160/m_leny-wood.jpg?v=1721586908)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Román se vším všudy - síla přátelství, lásky, odvaha bojovat nejen za sebe, ale nesobecky i za ostatní, a to vše v době, která lehká vůbec nebyla.
![Sablu Sablu](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13280/13280.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na knihu jsem se moc těšila. Z počátku mi trvalo, než jsem se začetla, což se mi u Moyes ještě nestalo. Ale po třetí kapitole jsem se už nemohla odtrhnout a během dvou dnů jsem knihu přečetla a vážně se mi moc líbila. Závěr mě potěšil:)
![Jana-Marie Jana-Marie](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná a velmi čtivá kniha - moc hezký příběh, který mě velmi bavil, nemohla jsem se odtrhnout. Oceňuji také, že jsem se dozvěděla něco o dřívějším životě v Kentucky.
![Buchtičkajani Buchtičkajani](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/339794/m_buchtickajani-rdE.jpg?v=1609712860)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná knížka o přátelství knihách, knihovnicich.... O tom jak za rovnoprávnost musely ženy bojovat. O pojizdnych knihovnách jsem nikdy neslyšela a moc se mi ten nápad líbil
![ADE138 ADE138](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/124442/m_124442-sWn.jpg?v=1459855108)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S tímhle příběhem se mi autorka trefila do nálady. Osudy knihovnic mě bavily, a i když příběh byl trochu předvídatelný, tak jsem si čtení užila. Takže dobrý :-))
![kramlinka88 kramlinka88](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/124423/m_kramlinka88-ctG.jpg?v=1581172608)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná, milá, příjemná, dojemná kniha :-) Příběh zasazeny do amerického Kentucky, vypráví o tzv. koňské knihovně - velmi zajímavý projekt :-) Příběh knihovnic byl vážně moc pěkný :-) Moje první kniha od Jojo Moyes a určitě ne poslední :-)
![Knižní střípky Knižní střípky](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/5025/agatha-hpd.jpg?v=1589135906)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S Jojo mám trochu komplikovanější vztah, někdy je pro mě její kniha naprosto skvělá a jindy se spolu nesetkáme. Tentokrát jsme se setkaly na milion procent.
Tento historický román založený na skutečných událostech pojednává o silných ženských hrdinkách, které ve 30. letech minulého století v zapadlém koutu Apalačských hor rozvážely na koních knihy do odlehlých obydlí. Spíše než s povzbuzením od místní honorace se setkávaly s odsudky, nepochopením, rasovou diskriminací a spoustou dalších předsudků. Naštěstí se nevzdaly a šly si dál za svým cílem. Bylo to pro mě nádherné setkání plné lásky ke knihám, obrovské statečnosti a silné ženské soudržnosti a přátelství. Samozřejmě, napsala to Jojo, takže romantika tam nechybí, ale vůbec mi to nevadilo. Je to moc krásně napsané a já se do příběhu opravdu zamilovala.
![SmisekIvuska SmisekIvuska](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55062/m_55062-DnJ.jpg?v=1459854937)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jojo je autorka, která umí. Knížka je úžasná a tím, že se opírá o téma, které je podle skutečných událostí, tak jí to dalo na čtivosti. Za mě velký palec nahoru :-)
![Sofonisba Sofonisba](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/342974/m_sofonisba-6IO.jpg?v=1610135595)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha o knihách, knihovnicích, přátelství a soudržnosti. Také je to kniha o nelehkém údělu žen, které ještě na počátku 20. století byly pouhým majetkem mužů, které těžce a bolestně hledaly své místo ve společnosti. Autorka opět nezklamala, doporučuji přečíst!
![sidonka sidonka](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/224886/m_sidonka-Teb.jpg?v=1604820666)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Další nádherný příběh od Jojo Moyes. Kniha se nedala odložit, a na mé tváři se promítly snad všechny emoce, radost, pohoda, ale i bolest, smutek, vztek i beznaděj. Dílo je napsáno tak úchvatně, že mi přišlo, že jezdím s nimi po horách, užívám si té nádherné přírody a dostávám chuť na horký čaj po "návratu do knihovny ve dnech, kdy venku mrzlo". PROSTĚ JOJO MOYES NEZKLAME
![kape97 kape97](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasná kniha, která dojme a donutí vás se rozesmát. Netušila jsem, že něco jako pojízdné knihovny existovalo, ten nápad mi připadá skvělý. Moc jsem si čtení užila ????
![hanap hanap](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31664/hanap-Mrb.jpg?v=1540823728)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Letos mám štěstí na výběr knih, již druhá kniha, která pro mě byla milou společnicí. Příběh o statečných ženách, které v těžkých podmínkách provozují knihovnu a knihy svým čtenářům rozvažejí na koních po okolních horách za každého počasí a přes odpor některých hodně konzervativních spoluobčanů, především mužů...
přátelství, kamarádství koně pro ženy knihovny knihovníci, knihovnice světová hospodářská krize, 1929 rovnoprávnost ženAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
2018 | ![]() |
2015 | ![]() |
První polovina knihy se mi zdála taková vláčná, nic zvláštního se nedělo. Odchodem Alice z domu ovšem začíná být děj zajímavý. Před koncem se mi jedna událost zdála trochu ujetá, ale nechci prozrazovat. Tuto knihu nepovažuji za nejlepší autorčinu, ale rozhodně lepší než Schovej mě v dešti.