Chirurg
Tess Gerritsen
Jane Rizzoliová a Maura Islesová série
1. díl >
Kriminální thriller ze současnosti se odehrává v horkem postiženém Bostonu, kde dochází k brutálním vraždám mladých žen.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2004 , Knižní klubOriginální název:
The Surgeon, 2001
Série případů řešených detektivem Rizzoliovou, doktorkou Islesovou a jejich týmem jsou mým nejoblíbenějším čtením. Zamrzelo mě jen jedno, že v téhle knize se dr. Isles ještě neobjevuje.
díky za seřazení, myslela jsem, že mám všechny knížky, ale koukám, že některé mi chybí...jinak tess je bezkonkurenční!!
Dobrá detektivka, závěr je dost strhující, ale tak nějak mi to přišlo jako trochu slabší odvar jiných thrillerů podobného typu. Psychologie nebyla nijak zvlášť vykreslená. Dost mi to připomnělo Harrisovo Mlčení jehňátek v tom daném schématu - brutální vrah, mladší policistka, která prostě nakonec dopadne zloducha, který zrovna chce zavraždit další ženu - scéna, kdy je hledá ve sklepení farmy, mi přímo připomněla příslušné scény. Něco tomu chybělo - vykreslení všech postav mi přišlo takové mělké. Možná si zlepším chuť na dalších dílech.
Já jsem četla postupně Chirurga, Učedníka, Hříšnici, Dvojče a Neznámou, teď se chystám na Mefista. Než jsem ho sehnala, četla jsem Suvenýr a podle mě patří taky k této sérii, vystupují tam stejné postavy, časově to určitě zapadá až po těch prvních pěti, ale nevím, jak to časově navazuje na ty poslední dvě - Mefista a Suterén záhad. Jinak Chirurg a Učedník jsou dosti "brutální", ale zatím jsou knihy od této autorky nejlepší krimithrillery, které jsem kdy četla. Suvenýr jsem přečetla za jeden den... Všechny knihy prošly celou rodinou a všem se velmi líbily.
Skvěle napsaná, i když dost brutální. Čte se rychle a nechybí napětí. Už se těším na další dílko.
Drsný, hned se vrhám na Učedníka. Rychlečtivé ;) - a díky za seřazení, jinak bych to taky četla na přeskáčku.
Tá časť autorkinej tvorby, kde vystupujú Jane Rizzoli a Maura Isles, sa má čítať v určitom poradí, a to som nevedela. Tak sa mi stalo, že som už v inej knihe narazila na informáciu, kto je "Chirurg". Strašná škoda, lebo tá kniha je super ... jedna z dvoch od Tess, ktoré mám najradšej.
Správne poradie, ak sa nechcete pripraviť o prekvapenie z rozuzlenia ako ja, je:
1. Chirurg (The Surgeon)
2. Učedník / Učeň (The Apprentice)
3. Hříšnice / Hriešnik (The Sinner)
4. Dvojče / Dvojníčka (Body double)
5. Neznámá / Posledný svedok (Vanish)
6. Mefisto / Mefistov klub (The Mephisto Club)
7. Suvenýr / Suterén záhad (The Keepsake)
8. Závěje / Údolie smrti (Ice Cold)
9. Červený fénix (The Silent Girl)
detektivní a krimi romány soudní lékařství Boston sérioví vrazi vyšetřovatel patolog zfilmováno – TV seriál kriminální thrilleryAutorovy další knížky
2011 | Závěje |
2006 | Hříšnice |
2005 | Učedník |
2007 | Neznámá |
2009 | Zahrada kostí |
Tuto autorku miluju. Četla jsem od ní několik knížek, Chirurgem to začalo, pak Učedník, Hříšnice, Dvojče, Obchod s orgány a Neznámá. Teď mám rozečtenou knihu Mefisto. Podle mě je to skvělá spisovatelka knih plných napětí a její detektiv Rizzoliová ve spojení doktorkou Islesovou jsou skvělé. Kdo má rád krimi až thriler, hodně napětí s dobrou zápletkou určitě si dobře počte u všech knížek od této autorky.