January a Deset tisíc dveří
Alix E. Harrow

Slova a jejich významy hrají ve světě důležitou roli. Tvarují a mění realitu pomocí té nejstarší alchymie... January je ztělesněním zvědavosti. A když se ocitne v rozsáhlém sídle bohatého pana Locka, cítí se jako jedna z podivných hraček a pokladů, které zdobí jeho chodby a síně: oprašovaná, pečlivě udržovaná, z větší část ignorovaná a taky úplně jinde, než by měla být. Potom ale objeví podivnou knihu. Knihu s vůní jiných světů, která vypráví příběhy tajných dveří, lásky, dobrodružství a nebezpečí. Každá její stránka January odhaluje další a další nemožné pravdy o světě a dívka v nich objeví také příběh úzce propletený s jejím vlastním životem. Bohaté a propracované vyprávění o neskutečných cestách, nezapomenutelné lásce a nikdy nekončící síle příběhů.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2020 , CooBooOriginální název:
The Ten Thousand Doors of January, 2019

JANUARY A DESET TISÍC DVEŘÍ je krásný příběh, který chce ovšem trošku trpělivosti a ke kráse příběhu je nutno se propracovat. Kniha měla na můj vkus velmi pomalý začátek, kdy January popisuje své dětství v domě pana Locka, který je zámožným mužem a zaměstnavatelem jejího otce. Protože otec January hodně cestuje, vyrůstá January bez rodičů, dostává se jí domácí výchovy a vzdělání pod dohledem přísné německé vychovatelky a často se cítí velmi opuštěná.
Zajímavý zvrat nastane cca v polovině knihy, kdy příběh opravdu vygraduje. Nemohla jsem se odtrhnout a chtěla jsem vědět, jak to celé dopadne. Tato gradace pro mne bohužel v určité části ztratila tempo, kdy několik rozhodnutí January bylo trošku proti mé mysli. Ovšem se samotným závěrem jsem byla v podstatě spokojená. Autorce se v knize povedlo vhodným a jemným způsobem nastínit rasovou problematiku, o které si někteří myslí, že už vymizela, ale bohužel i dnes narazíme na místa, kde stále trvá.

Hned na začátek, a ne jen proto, že jsem dostala RC v rámci spolupráce, řeknu, že tohle vůbec není špatná kniha, ale well, January byla všechno, jen ne vůbec to, co jsem od ní očekávala. Byla jsem z prvních pár stránek nadšená, protože je pravda, že je to napsaný krásným, květnatým a až zasněným jazykem, ale když po padesíti stránkách zjistíte, že vás to tak úplně netankuje a máte přečíst celou knihu o 400 stranách?!?
Nedokázala jsem si vytvořit vztah k postavám a celkově mi to určitými prvky připomínalo divný mix Dětí z Bullerbynu a Umbrella Academy, protože pan Locke vypadal v mé představě jako Hargreeves, sorry not sorry, nemusíte to tak vidět, jen můj názor. Vím, že příběh asi nese skrytou přidanou hodnotu, ale zcela upřímně jsem neustále ztrácela niť a párkat se ve čtení musela vracet. Moc tomu nepřidával fakt, že příběh se táhl jako hodně kvalitní zvýkačka. Kdyby to nebyla kniha na recenzi, ani nedočítám. Uznávám, ale že kniha má vcelku originální námět, nádhernou obálku a pak je tady taky ta záležitost s knihou v knize.
Myslím, že kniha by mohla sednout fanouškům série Drahokamy a knihy Dívka z Inkoustu a hvězd.

Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá January Scatlerová, která se tak nějak toulá po světě a není se svým životem úplně spokojená. Žije se svým pěstounem panem Lockem, který zaměstnává i jejího otce, ten je ale neustále pracovně pryč. Díky panu Lockovi se January ocitá ve společnosti vysoce postavených lidí. Jednoho dne January objeví Dveře a její život se náhle změní...
Příběh plný zajímavostí, tajemství, napětí ale zároveň hledají sebe sama, taková je kniha January a Deset tisíc dveří. V příběhu najdeme mnoho hlubších významů a celkově je kniha hodně na zamyšlení.
Začátek knihy mě absolutně nebavil a neustále jsem se ztrácela a měla chuť se čtením skončit. Po pár dnech jsem knihu znovu rozečetla a konečně jsem se dostala k nějakým zajímavějším částem, které mě alespoň trochu vtáhly do děje. Autořin jazyk a její příběh asi nesedne každému, protože je to celkem náročné čtivo při kterém je důležité dávat opravdu dobrý pozor. V knize sledujeme dvě dějové linky - jedna je o January a jejím příběhu a druhá je o knize Deset tisíc dveří.
V cca půlce knihy to začalo být zajímavé a kniha mě celkem bavila, ne že by to byl úplně můj šálek kávy, ale špatné to nebylo a určitě si knihu mnoho čtenářů oblíbí. ????

Začátek mě uvedl krapet do rozpaků, neb se děj rozjíždí opravdu pomalu - jakmile se zorientujete ve světě a postavách, šoupne vás to do "knihy v knize" s novými lidmi a lokacemi. Přesto stojí za to vytrvat, vše se totiž postupně skvěle pospojuje v komplexní a smysluplný příběh, kterému nechybí zvraty a provází ho krásný jazyk a neobyčejná atmosféra.
Kniha se částečně zabývá tématem dveří vedoucích do jiných říší, hlavní poselství však podle mě tkví v hledání domova a sama sebe; pojednává o následování svých snů a hlasu srdce. Hrdinka je mimochodem míšenka (a i několik ostatních charakterů přísluší k etnickým menšinám) a vzhledem k faktu, že se příběh odehrává ve Spojených státech dvacátého století, kde společnost ještě nedozrála přijatelné tolerance, otevírá se tím i problematika rasismu.
Velmi záleží na tom, co si od titulu slibujete. Pokud máte chuť na epické dobrodružství, kde se v jednom kuse prochází do neuvěřitelných zemí, budete nejspíš zklamaní. V této knize se především buduje napětí, odhalují se dílčí tajemství a příběh graduje.
Největším záporem je výskyt několika hluchých míst - zbytečných popisů, omílání těch samých věcí jinými slovy atd. Tento prostor by si dozajista zasloužilo vyšperkování magického systému, jenž v díle figuruje spíše okrajově.
Na January musíte mít pravděpodobně tu správnou náladu... Ale troufám si tvrdit, že se jedná o ten druh knihy, který lze číst opakovaně a pokaždé tam najít něco nového. Pro mně to byl každopádně nadmíru příjemný zážitek :)
4/5*
Za recenzní reading copy děkuji Albatrosmedia.cz.

"Za dlouhá léta výzkumu jsem se naučil, že všechny příběhy, i ty nejzlomyslnější lidové báchorky, jsou důležité. Jsou to červené nitě, které nás mohou vyvést z labyrintu. Chovám v naději, že tenhle příběh bude tvou nití a na jeho konci najdeš dveře."
Co se týká děje, nečekala bych, že mě příběh tak pohltí. Opravdu mohu říct, že mě pohltil hned od první strany. Setkáváme se s hlavní hrdinkou jménem January. Dívka vyrůstá bez matky, otec je stále na pracovních cestách. Bydlí se svou chůvou, u zaměstnavatele jejího otce, pana Locka. Příběh snoubí dvě dějové linky, které se v jednu chvíli spojí a vše najednou začne dávat větší smysl. Je to velice napínavé čtení, kdy potřebujete číst, abyste věděli, co se bude dít dál. Líbilo se mi taky, jak byla ukázaná a pojata psí láska - oddaná.
Jako malý mínus musím uvést sprostá slova, která jsou dle mého využita v některých případech, ve kterých postrádají smysl. Ač jako čtenář Irvina Welshe opravdu nejsem puritán, někdy mě to vyrušovalo. Dále také slovo "spílat" - poslední dobou se toto slovo vyskytuje v literatuře moc často, nevšimli jste si? Nebo je to překladem? Já uznávám, že jsem teoreticky věděla, co to slovo znamená, ale pro jistotu jsem si to vygůglila. Ale určitě stojí za přečtení:).

Tahle knížka je hodně zvláštní, protože nemusí sednout každému. Ovšem jestli vám padne do noty, tak si ji prostě zamilujete. Svým stylem připomíná "Kroniky prachu", či "Malé ženy", vlastně je jim tak trochu podobná - je o hledání sebe sama, o snaze někam zapadnout a zároveň zbořit stereotypy. Výjimečná je nejen svými pilotními protagonistkami, které jsou předobrazem girlpower charakterů, ale i dějem, jenž představuje knihu v knize. Zamilujete si i jazyk, který je plný přesmyček a skrytých hádanek. Za mě je to jedno z největších knižních překvapení tohoto roku, které jsem po dlouhou dobu nemohla dostat z hlavy..

Začátek a konec super, ale to mezitím občas trochu vázlo... Moc se mi líbilo jak v knize figurovala kniha Deset tisíc dveří.

Kniha je milá, hlavně díky úžasnému slohu a originálně vystavěné zápletce. Něco ve stylu Každé srdce je branou. Za mě rozhodně doporučení.
magie přelom 19. a 20. století fantasy pro děti jiné světy paralelní světy muzejní sbírky a expozice nadpřirozené schopnosti alternativní vesmír romantasyAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2022 | ![]() |
2024 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
Knížka mi ze začátku nesedla kvůli stylu, jakým byla napsána. Zhruba do půlky jsem se musela do čtení lehce přemlouvat a celá tato část byla hodně předvídatelná - co mělo působit jako velké odhalení jsem uhodla asi sto stránek předtím.
Nic z toho však neplatí na druhou polovinu knihy, která byla něco naprosto jiného. Hlavní hrdinka se trochu vzpamatovala, děj k sobě přibral nějakou tu akci, zkrátka přišlo něco, co mě bavilo.
Celkově se mi líbil prvek knihy v knize, i když ta kniha uvnitř byla ze začátku hodně odborná. Nicméně mě příběh "v knize" bavil o trochu víc, než příběh January.
Konec mě překvapivě hodně dojal a líbil se mi + navíc je to standalone, takže byl příběh hezky uzavřený.
Mínusem pro mě byl nevyužitý potenciál dveří a dalších světů, o kterých jsme se dozvěděli vždy jen málo a ještě k tomu z vyprávění. Klidně bych uvítala více cest mezi světy a zdržení se tam.
Celkově hodnotím lehce nadprůměrně, myslím si ale, že hodně lidem sedne více než mně, právě díky stylu psaní.