Jeden den

Jeden den
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226115/bmid_jeden-den.jpg 4 976 976

Představte si, že někdy během střední školy potkáte člověka, který vám tak přiroste k srdci, že už ho nikdy nedostanete z hlavy. Chodit spolu ale nezačnete. Přesně to je případ Dextera a Emmy, kteří jsou přátelé už dvacet let – od osmaosmdesátého se setkávají vždy po roce. Je samozřejmě jen otázka času – i když nepřiměřeně dlouhého – než se z takového vztahu vyklube něco víc, než jen návštěva muzea a výroční večeře. Úspěšný román ze současné Anglie vypráví příběh o tom, že skutečné přátelství mezi mužem a ženou není možné, a musí buď skončit, anebo se proměnit v něco jiného, a také o tom, že si ty nejzákladnější věci uvědomíme, až když je pozdě. Vtipně napsaný příběh, ale skrývá nejen úsměvné a citlivě napsané sondy do lidských citů. Vztah, který přešel od náhodné známosti na jednu noc po věrné i nevěrné přátelství až k hluboké lásce a krátkému manželství jakoby mimochodem pod komickým nátěrem ukazuje změny zvyků, mravů a politiky v Británii posledních dvaceti let. Hlavním tématem příběhu se více než klasická lovestory stávají pocity osamělosti a hloubka rozporu mezi mladickou nesmiřitelností a kompromisy, které jsme nakonec schopni tolerovat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

One Day, 2009

Renava
23.01.2012 4 z 5

Na základe skúseností s knihami či filmami s pompéznou reklamou v poslednej dobe pristupujem k takýmto titulom veľmi ostražito, keďže nafúknutá bublina často praská a zostáva po nej len sklamanie z nenaplnených očakávaní. Ale v tomto prípade som bola milo prekvapená. Čakala som predvídateľný dej a niečo v štýle sladkého príbehu, ale našťastie som sa nedočkala :-) Pre mňa - veľmi príjemná víkendová oddychovka.

sachista
12.01.2012 5 z 5

Překrásný příběh, který ve mně vyvolal celou škálu pocitů. Osud a jeho velká nevyzpytatelnost neustále mává s oběma hrdiny, a když už jsem začínal být trochu zklamaný z očekáváného závěru, David Nicholls mi dokázal, že rozhodně nepatří k předvídatelným autorům. Závěrečných padesát stran pro mě představuje jedno z nejlepších románových vyústění vůbec. Jsem zvědavý na filmové zpracování.

Aries
08.12.2011 4 z 5

mám vždy nakoupeno a napůjčováno tak 15 knížek dopředu a na tuhle knížku jsem pořád neměla chuť, posouvala jsem ji na konec pořadníku. Jednou, cestou do práce jsem dočetla rozečtenou knihu, a v práci jsem měla jenom tuhle a abych měla co číst cestou domů, pustila jsem se do ní. Skvělá. Ztotožňuji se s názorem uživatele knihožrout.

Hrozně se mi líbil popis pocitů Em: Připadám si jako na přelidněném večírku, kde si nikdo nevšiml, že jsem přišla, a nikdo si nevšimne, když zase odejdu.

knihožrout
27.09.2011 4 z 5

Celá love story zajímavá, ale pro mě měl daleko větší cenu humor, vtipné postřehy a celková atmosféra osmdesátých let v Británii. čte se jedním dechem. a ocenuji ten odvážný záver...

Boboking
06.06.2011 4 z 5

Taky přiznám, že mi začátek připadl takový pomalý, ale stále mne to drželo. A pak jsme tomu propadl. Jako ránu pod pás jsem pak nemohl vydýchat závěr. Muse jsem skutečně knihu na pár hodin odložit, a dočíst ji později. Ale jinak skvělé. Filmová podoba bude mít premiéru v ČR 6.10.2011.

misssicccka
16.05.2011 5 z 5

Úžasná záležitost....prvních sto stránek mi nepředstavitelně vadila podobnost s Rankovem a jeho "Stalo se prvního září nebo někdy jindy". Pak jsem se od srovnávání odpoutala a místo 1. září mě zase stáhl k sobě den 15. července. Tahle knížka je výborná v tom, že vás nechává domýšlet hodně věcí a téměř 400 stránek si vytváříte sami celé roky, ale pak přijde vyvrcholení děje a na posledních stránkách vám vše sepne a zapadne do sebe jak dvojdílné puzzle....nádhera plná slušného ostrovtipného humoru, možná se tam i sami poznáte a je tam jeden moment, kdy si řeknete: no to ne, takhle to přece nemůže skončit. A bojíte se začíst číst další rok, protože to nechcete. Jenže tady ukáže autor, že ačkoliv vám dal dost prostoru pro utváření svých příběhů, jsou momenty, kdy má on hlavní slovo a vy se s tím vyrovnejte.
Vřele doporučuji