Jeden den
David Nicholls
„Přátelství je někdy míň než láska“ Představte si, že někdy během střední školy potkáte člověka, který vám tak přiroste k srdci, že už ho nikdy nedostanete z hlavy. Chodit spolu ale nezačnete. Přesně to je případ Dextera a Emmy, kteří jsou přátelé už dvacet let – od osmaosmdesátého se setkávají vždy po roce. Je samozřejmě jen otázka času – i když nepřiměřeně dlouhého – než se z takového vztahu vyklube něco víc, než jen návštěva muzea a výroční večeře. Úspěšný román ze současné Anglie vypráví příběh o tom, že skutečné přátelství mezi mužem a ženou není možné, a musí buď skončit, anebo se proměnit v něco jiného, a také o tom, že si ty nejzákladnější věci uvědomíme, až když je pozdě. Vtipně napsaný příběh, ale skrývá nejen úsměvné a citlivě napsané sondy do lidských citů. Vztah, který přešel od náhodné známosti na jednu noc po věrné i nevěrné přátelství až k hluboké lásce a krátkému manželství jakoby mimochodem pod komickým nátěrem ukazuje změny zvyků, mravů a politiky v Británii posledních dvaceti let. Hlavním tématem příběhu se více než klasická \"lovestory\" stávají pocity osamělosti a hloubka rozporu mezi mladickou nesmiřitelností a kompromisy, které jsme nakonec schopni tolerovat.... celý text
Výborně napsané, nápaditě pojaté, dojímavé... Jeden den je kniha, která mě v poslední době asi nejvíc vzala za srdce. Je to úžasná (a netradičně sestavená) sonda do života dvou lidí, je to román o hledání životní lásky a štěstí, přátelství, porozumění, odcizení a opětovném sbližování.
John Nichols vytvořil úžasnou koláž pohledů do světa hlavních hrdinů, sledující jejich životy vždy jeden jediný den v roce od jejich promoce po každý následující rok. I když se kniha nečte příliš rychle, protože je písmo na stránkách poměrně nahuštěné, mě osobně děj naprosto pohltil. Četla jsem jednu kapitolu a už jsem přemýšlela, čím budu překvapená v kapitole následující - stále jsem se zaobírala otázkou, kam se budou životy hlavních hrdinů ubírat. Časové posuny se ukázaly jako opravdu velmi geniální tah, nesledujeme tak kontinuální vývoj, ale podle řečeného si ho můžeme sami dotvářet. A i když příběh nekončí happyendem, ale naprosto překvapivě a nečekaně, je to vlastně jedině dobře, protože život není spravedlivý a nikdy nic v něm skutečným happyendem nekončí. Čtenář je v závěru samozřejmě velmi nemile překvapen, nicméně pokud by děj dopadl tak, jak všichni celou dobu čekají, mohl by se zařadit mezi tuctové bezduché sladké romány, kam Jeden den v žádném případě nepatří!
Jeden den je román psaný spíš pro ženy, ale taky si myslím, že si ho bez obav mohou přečíst i muži. Je to sice romantika, ale celkem střízlivá a realistická. Je to sice kniha o jednom vztahu mezi mužem a ženou, ale také o vztazích mezi lidmi obecně a obecně o životě lidí na přelomu tisíciletí. Nicholls je v první řadě trefný a přesný, lidi a jejich osudy popisuje s detaily (naštěstí jenom s těmi důležitými), osudy jeho hrdinů jsou možná trochu holywoodsky upravené, ale ve své podstatě jsou skutečné a uvěřitelné. Jednoduchost a pravdivost, to mi k téhle knížce nejvíc sedí. Hodně autorů se pokouší být objeviteli nových literárních galaxií, Nicholls takové ambice nemá, nevím, jestli z důvodu skromnosti nebo proto, aby prodal.
Kdybych mě jmenovat moji nejoblíbenější část, tak je to asi kapitola Chemie. Popis neopodstatněné euforie z večírků a deprese, co se na člověka druhý den lepí, na mě opravdu zapůsobil, dokonce mi způsobil lehkou fyzickou nevolnost, neboť jsem si vzpomněl na své vlastní zážitky. Ale konec byl také pěkný, takový si kniha zasloužila. Jeden den je sice bestseller, ale na úrovni.
Zpočátku mě kniha nenadchla, očekávala jsem jiný příběh, ale knížka je strašně čtivá a má spád, žádný pomalý příběh. Prvních 100 stran jsem tak nějak přečetla bez nadšení, hlavní hrdinové mi byli nesympatičtí a nechápala jsem, proč by se vůbec měli dávat dohromady, protože co si budeme povídat, Dexter nevypadal jako ideální partner a Emma mi přišla nafoukaná a divná. Ale po čase mi Emma přirostla k srdci, Dexter se postupně měnil a knížku jsem nemohla odložit, jak jsem byla zvědavá, co bude dál :)
Konec jsem četla ráno v pekárně než se otevřelo a bulela jsem jako želva.. Nádherná kniha!!! Jen jsem si ze začátku musela trochu zvyknout na styl psaní. Trošku mě štvalo to přeskakování na stejný den ale jiného roku.. prostě trochu jsem se musela zapřemýšlet, ale konec naprosto ale naprosto úžasný...
Viděla jsem i film.. vlastně kvůli filmu jsem sháněla knihu...zase vítězí kniha a vlastní představivost
ten konec se mnou hodně zamával. skoro bych radši byla za přeslazený happyend. ale takhle to má mnohem větší sílu
Keď som si po odporúčaní kamarátkou pozrela film Jeden deň, povedala som si: „Kniha bude skvelá!“ A skutočne bola. Nádherný príbeh, napísaný zvláštnym denníkovým štýlom je sondou do života dvoch ľudí. Jeden deň je román o hľadaní životnej lásky a šťastia, priateľstva, porozumenia, odcudzenia a opätovnom zbližovaní. Pri čítaní som sa niekedy pristihla, že sa nevedomky a bezdôvodne usmievam. Také pocity vo mne vyvolala. Smiala som sa pri vtipných pasážach a plakala pri tých smutných... Pripomenula mi knihu Príbeh jednej lásky od Ericha Segala, ktorú som čítala pred rokmi. Čím to je, že najkrajšie príbehy lásky píšu muži... Knihu odporúčam všetkým ako pohodové a príjemné čítanie! „Dex a Em, Em a Dex“
Výtečná kniha. Kronika dvaceti let dvou životů, napsaná s takovou bravurou, že se v těch osmdesátkách či devadesátkách ocitá i sám čtenář (a možná i jako já propadne lehkému sentimentu). Emma i Dexter se potkávají v různých výškách svých životních parabol, a je hodně zajímavé sledovat, jak se to do jejich vztahu promítá. A závěr? Jasně, že mi radost neudělal. Ale třeba chtěl moudrý autor ponouknout čtenáře, aby i oni se svým životem něco udělali dřív, než bude pozdě?
Na závěr si neodpustím drobnou poznámku: knihu jsem četla anglicky a byla jsem upřímně nadšená. Kamarádka četla český překlad a její nadšení bylo menší úměrně nepříliš vydařenému překladu. Škoda, přeškoda:-(
Dalo by se říci - ze života. . Míjení se se životními přiležitostmi i lidmi. A když nakonec člověk nalézá to, co měl celou dobu u nosu - je pozdě. Ale ne vždy to tak musí být.
Nesdílím všeobecné nadšení. Spíš naopak. Přišlo mi to jako jedno a to samé pořád dokola. Jednomu se daří, druhému ne, pak naopak, pak se nedaří ani jednomu a tak stále dokola, roztahané do 20 let. Ten konec to pak dokorunoval. Pro mě prostě nic zajímavého, natož brilantního, jak stálo na přebalu...
Moc krásná kniha! Především druhá polovina a posledních 100 stran se čte jedním dechem. Po přečtení jsem si pustil i film a byl jsem rovněž velmi mile překvapený, zejména výběr herců se povedl. I když samozřejmě film bez knihy nemá moc smysl sledovat, protože zde spousta věcí není.
Je to krásná kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout... Postavy jsou krásně prokreslené, člověk je vidí jasně před očima a možná v nich hledá i něco ze sebe... . ... Hned po přečtení (což je bohužel moc brzy) jsem se podívala i na film, ale s knížkou je nesrovnatelný... Jen tedy musím podotknout, že filmový výběr herce" Dextera" mi vyrazil dech, protože přesně tak jsem si ho představovala :)
Pro mě výborná kniha, netradičně napsaná. Člověk spoustu věcí domýšlí co se stalo mezi 15. červencem a 15. červencem dalšího roku, autor nechává rozvíjet čtenářům fantazii, i když jim občas trošku pomůže a naznačí. Líbil se mi styl psaní. Dvě hlavní postavy jsou skvěle propracovány, hlavně jejich niterní myšlenky, které nejsou ani vysloveny. V knize nechybí nevtíravý a jemný humor, který určité pasáže velmi odlehčí a čtenáře pobaví. Hlavní hrdinové zažívají situace, které se příliš neliší od běžného života tisíců lidí a spolu s ubíhajícími kapitoly postupně stárnou a stávají se z nich lidé "středního věku". Proto kniha může upoutat jakoukoliv věkovou kategorii. Závěr je velmi smutný, ale výborně propracovaný, posledních 100 stran jsem jel na jeden zátah, nešlo to nechat na další den. Pro mě jedna z těch top knih, které jsem v poslední době četl.
Kniha je velmi chválená, film již méně, ale z mého pohledu je obojí velmi vyrovnané (i když v knize bylo více situací, které ve filmu nebyly). Obé se mi líbilo, ve filmu mne zaujal výběr hlavních představitelů, co mě však iritovalo, byly chyby v knize, já jich našla 22! A některé pasáže byly zdlouhavé, kdyby měla kniha cca o 80 stran méně, byla by svižnější. Přesto jsem ji četla poctivě, řádek po řádku (někdy nezajímavé pasáže přeskakuji). Přiznám se, že jsem od knihy čekala více, od filmu jsem zase neočekávala nic světoborného a byla jsem mile překvapená.
Krásná, lidská a vlastně moc smutná kniha. Autorův nápad vyprávět příběh obou hrdinů Emmy a Dextera pouze jeden den v každém roce byl super a nápaditý. Po přečtení jsem mrkla i na filmové zpracování, ale kniha je jasně lepší. Je v ní lépe vidět těm dvěma kamarádům do hlavy a i do srdce. O knize by se daly určitě vést filozofické debaty, co kdyby zrovna ten jeden den proběhl jinak, jak by to bylo dál. Co kdyby.. Určitě doporučuji. Dávám 4*, tu jednu si nechávám za místy dost toporný překlad a hlavně za občasná malinko hlušší místa knihy, jako optimální rozsah bych viděla 350 stran.
Kniha je hezká, jen mě mrzí, že je v knize napsaný vždycky jenom jeden den v roce, což je podle mě docela mínus.
Raději si nejdřív přečtěte knihu, než se kouknete na film. Knížka je určitě lepší.
přátelství zfilmováno milostné romány anglická literatura Velká Británie osamělost kamarádi výběr partnera společenské romány přátelství z dětstvíAutorovy další knížky
2011 | Jeden den |
2012 | Otázka za deset |
2015 | Tři na cestě |
2013 | Záskok |
Skvělá kniha, kterou mohu jen doporučit. Místy smutná a trochu depresivní, přesto je optimistická a ten konec je skvělý. Všechno končí na začátku a tak se příběh může opakovat znovu a znovu.