Polámané panenky
James Carol
Jefferson Winter série
1. díl >
Vyšetřovatel má vraždění v genech… My dva jsme stejní… Jefferson Winter nedokáže na tato slova zapomenout. Pošeptal mu je jeho otec krátce předtím, než injekce ukončila jeho život sériového vraha s patnácti mrtvými ženami na kontě. Winter se zoufale snaží dokázat sobě i okolí, že zákony genetiky někdy neplatí. Jako osvědčený policejní profilista je nyní pozván do Anglie, kde Scotland Yard hledá zákeřného vraha. I ten je jiný. Oběti, které si vybírá mezi ženami, měsíce mučí a zohavuje, pak je však pustí na svobodu. Najde Winter maniakálního šílence a překoná osudovou předurčenost?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , BB artOriginální název:
Broken Dolls, 2014
Napínavá detektivka. Pachatel unáší ženy, drží je v zajetí, mučí a nakonec je vrátí na svobodu, jenže už jsou z nich "polámané panenky"... Drsnější čtení, doporučuji.
První knížka od tohoto autora a přiznám se, že jsem čekala mnohem míň, protože už delší dobu ujíždím v Carterovkách a ten je pro mě zatím TOP. Každopádně knížka mě velice mile překvapila. Neuvěřitelně zajímavý příběh, bravurní hlavní hrdina (někdy až s geniálním mozkem), ale vše za použití logiky, což miluju víc než když jsou vyšetřovatelé "tvrďáci". Vše v knize popsáno dokonale, žádné zabíhání do zbytečných detailů a vysvětlování. Takže za mě doporučuji a jde se na další :-)
Velký plusem této knihy je postava detektiva, který se specializuje na profilování pachatelů a je to velký sympaťák! Hodně oceňuji autorův styl vyprávění a také jeho schopnost neotravovat čtenáře zbytečnými popisy čehokoli, co není důležité. Dokázal sdělit pouze to klíčové a po malých částech čtenáři dával indicie a odhaloval pravdu, takže až do poslední chvíle jste tápali a netušili, kdo všechny zrůdnosti těm nebohým ženám provádí. I přes to, že pachatel byl ujetý psychopat - jeho motiv na mě působil dosti reálně. Minusem knihy byl, ač jsem ho milovala, Winter, který se místy jevil, že má nadpřirozené schopnosti. Taky mi vadilo nedostatečné představení pachatele - chtěla bych o něm vědět mnohem víc! Knihu jsem měla přečtenou na jeden zátah a to díky skvělému stylu psaní, který vám nedovolí knihu odložit. Čtivé, napínavé, děsivé, možná až morbidní (a to já něco vydržím). Dost se mi líbilo vyústění příběhu a odhalení toho, kdo byl pachatel.
Děj by měl snad i potenciál, ale Winter se pyšní tak obrovskou mírou inteligence, až to pozbývá logiky. Těšila jsem se na zajímavé odhalování důkazů a podezřelých, které se nekonalo, protože Winter je až tak geniální, že si všechno vycucá z prstu a světě div se... Ono mu to vyjde. No a konec... Škoda slov.
Příběh jako podle Hitchcocka. Zvláštní je postava hlavního vyšetřovatele- syna sériového vraha. Především jeho "vciťování se“ do jednání vraha, to jsem zatím v žádné knížce tohoto ražení nezaznamenala. Zajímavé a děsivé ( některé pasáže jsem vědomě přeskočila, protože jsem trochu útlocitnější povaha)
Tak to jsem nečekala, napínavé a dechberouci poctenicko , jednu hvězdu ubiram, protože ten úplný konec byl doopravdy jak tady někdo dole napsal,, Nick Carter"2 přijel do Prahy. Ale jinak super příběh moc zajímavý a dobře napsaný.
Tak bohužel, jak jsem se podle vyprávění na knihu neskutečně těšila, tak mě se autor vůbec netrefil do "mého stylu". Při čtení jsem kolikrát myslela na něco jiného - v podstatě mě nezajímalo co se v knížce děje, kdo je pachatel ani co se děje s obětí (i když představa toho je opravdu více než mrazivá). Takže za mě bohužel ne.
Zajímavé čtení. Zajímavá zápletka. Kniha mě docela dost vtáhla. Winter mě bavil, ale víc mě bavil šílený únosce, pokud to tak jde napsat.
Jako jo kniha je napsaná čtivě a napínavě, ale mě tak překážela sexy policajtka. To je pouze můj názor. Určitě její přečtení můžu jenom doporučit.
První setkání s autorem a musím říct, že za mě to bylo super čtení, kde nechybí napětí. U knihy se určitě nudit nebudete. Komisař Winter je sympaťák...Bohužel jenom konec mě trošičku zklamal..byl zbytečně uspěchaný. Pár stránek navíc by tomu neuškodilo, jinak ale super.
Moje první knížka od toho autora a myslím, že budu pokračovat dál. Hlavní postava je velice zajímavá (sice mě občas štve, že všechno hned ví a uhodne cokoli, aniž by měl k tomu dostatek informací), ale o to je asi příběh a vyšetřování zajímavější. Kniha se čte velice dobře, je napínavá, takže se určitě vrhnu na druhý díl.
Nemůžu si pomoc , úplně vidím nejslavnějšího detektiva ameriky v Praze.Nick Carter v akci.včetně závěrečného loučení na hlavním nádraží.To ale není negativní hodnocení,usmívám se když tohle píšu.Napínavé,poutavé,nenechalo se to odložit a nutilo mě to stále číst a číst.Pro fandy detektivek parádní počtení , navíc vyšetřovatel jehož otec je sériový vrah?Je vidět že pan Carol má smysl pro černý humor.Určitě sáhnu po pokračování ze série.
Moje první knihy od tohoto autora. Dost mi to připomíná seriál Myšlenky zločince. Což mi nevadí, protože tento seriál miluju a tato kniha byla už od začátku do konce dost zajímavá, čtivá, napínavá. Hltala jsem každé písmenko. Wintera jsem si hned oblíbila a bude patřit mezi mé oblíbené literární postavy. Takový to žánr knih, seriálů i filmů miluju, takže si není na co stěžovat. Snažila jsem se s Winterem dopátrat jak tomu je. A mohu říci, že jsem si jednu chvíli stála za tím, že únosce+"vrah" je jeden člověk, ale Winter mě vyvedl z omylu. Dokázal mi, že on má pravdu a za tou si stojí. Klobouk dolů a určitě si přečtu další knihy s Winterem. :) Plný počet bodů.
Tuto knížku jsem si vybrala náhodně do čtenářské výzvy 2020 - První knížka, kterou jsem od autora četla, A určitě ne poslední. Způsob uvažování vyšetřovatele Jeffersona Wintera mě zaujal.
Opravdu povedená detektivka. Napínavá zápletka, velmi chytrý vyšetřovatel, pár zvratů, bavilo mě to od začátku do konce.
Tak tahle kniha mě opravdu hodně bavila, od začátku do konce jsem hltala každou stránku, hned se vrhnu na další
2015 | Polámané panenky |
2016 | Dobře se dívej |
2017 | Oběť |
2022 | Nenápadný vrah |
2015 | Moriarty / Kdysi jsme se znaly / Dobře se dívej / Sebrané dílo A. J. Fikryho |
Svižná detektivka a doufám, že i další díly se budou odehrávat podobně. Trochu mi to připomíná Chrise Cartera, ale vůbec mi to nevadí. Nápady si nekradou a každej je originální ????