Jezdec z neznáma
Jack Schaefer

Dramatický příběh zachycuje boj mezi drobnými farmáři a násilnickým velkým rančerem, který je chce vypudit z jejich usedlostí.
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1988 , Albatros (CZ)Originální název:
Shane, 1949

Po dlouhé době jsem zase sáhl po westernu (díky čtenářské výzvě) a super návrat ke knihám mého dětství. Tuhle jsem dosud ještě nečetl i když se ukrývala celou dobu v knihovničce mého taťky. Shane je prostě borec a celé se to čte moc hezky. Navíc to není nijak uměle natahovaný příběh. Prostě všechno tak akorát.

Tam někde v dálce oheň kvet a tak jsme k němu jel...celý příběh se všel do Vodičkovy písničky, kterou miluju....a umím zpaměti...a díky ní,jsem četla i knížku...

Taková skvělá knížka a hned na začátek roku. To nám to pěkně začíná! Shane je borec non plus ultra, což mi bylo jasný, hned jak ho Bob uviděl přijíždět na koni (navíc znam písničku :)), ale že začne farmařit jsem teda fakt nečekal. No...pak stejně nastalo, co nastat muselo, kolt ne tak moc nízko u pasu, páč to by nic netrefil, ale moc vysoko taky ne, to by zase dřív trefili jeho :D Sice je to krátká knížka, ale je tam všechno, co by od takový kovbojky člověk očekával, neni to moc sentimentální, v podstatě tam neni slovo zbytečně.
Skvělá je ta část, kde se Joe a Shane pustí do pařezu :D

Po mnoha letech jsem se v rámci čtenářské výzvy k této knize vrátila. A zapůsobila na mě stejně jako tenkrát v dětství - jsem spokojená a dojatá.

Oblíbená knížka z mého dětství. Uteklo hodně vody v řece, já chátrám, ale na příběhu se zub času nijak nepodepsal. Stále stejně skvělé!

Knihu jsem dostal jako kluk k Vánocům a nikdy si ji nevím proč nepřečetl.
Až nedávno jsem shlédl western Shane a zjistil, že tato kniha je předlohou.
Takže jsem ji během tří hodin přečetl.
Nádhera.
Už jen to, že knihou nas vede malý kluk, ji dělá zvláštní.
Autor v poměrně krátké knize a jednoduchém příběhu až přímo poeticky popsal, jak malý kluk vidí svého hrdinu i své rodiče. Jak některé věci nechápe a přesto ví, co je správné, co je čest a jaký je rozdíl mezi dobrem a zlem.

Western býva považovaný za ľahší literárny žáner, ale toto dielko by som kľudne doporučil na povinné čítanie pre mládež... pán Schaefer rozumel svojej práci a dokonale využíval literárne prostriedky tak, aby z mála vytvoril čitateľský zážitok... to je niečo, čo sa v dnešnej tvorbe pre mládež dosť ťažko hľadá a preto si túto knižku veľmi cením...

Tak krátká kniha a tak plná poetiky... Nádherná kniha, která se rázem stává kandidátem na jednu z mých TOP10 pro rok 2023. Schaeferův popis a podání života se mi prostě neomrzí.

Nikdy bych neřekla, jak mě western bude bavit, přečteno jedním dechem, ač o Shaneovi moc nevíme, je to člověk se zásadami, který bojuje proti zlu.

Pro čtenáře od 10 let. No a co, že je mi 50? Westernové příběhy zrovna nevyhledávám, ale tenhle byl velmi příjemný. Odvěký souboj dobra a zla, cti a chamtivosti. Prostě paráda!

Návrat přímo táborový, sámo bez tý písničky je to poloviční zážitek a taky mi už není 11. Žádnej kovboj, žádnej ranč ani rančer... Honáci a statky. :) Naštěstí nikdo netasí hříbata, ale kolty.
Tři hvězdy z nostalgie.

Táborovej song Jiřího Brabce a Ladislava Vodičky je nejlepším komentářem k té knize.
.......
Shane vyšel ven, měl pevnej krok, a řek "je hotovo",
však rudá krev mu barví bok, on měl v něm olovo.
Pak řek, že je čas odejít, měl v očích chladnej cejn,
a v saloonu byl mrtvej klid, on jmenoval se Shane!
Ten večer rosou zastudil, a na kůži sed chlad.
I já ač jsem se nenudil, jsem řek, že půjdu spát,
my dali jsme si po loku, už stařík sní svůj sen,
a já mám jizvu na boku, a mý jméno je Shane!
zfilmováno westerny USA (Spojené státy americké) Divoký západ dobrodružství kovbojové pro chlapce WyomingAutorovy další knížky
1970 | ![]() |
1988 | ![]() |
1993 | ![]() |
1996 | ![]() |
2004 | ![]() |
1.téma Čtenářské výzvy 2025 – Kniha, podle které vzniklo hudební dílo! Pro jednou nebudu lovit v heavymetalových temnotách a vzpomenu český country hit Shane, který nazpíval Ladislav Vodička, český Johnny Cash, v češtině i v angličtině, v roce 1970!