Vyvrhel
Gilly Macmillan
Gilly Macmillanová po bestselleru Spálená obloha přichází s dalším temným thrillerem: Nejlepší kamarádi Noah a Abdi se od sebe nehnou ani na krok. Jenže když je v bristolském Feeder Canalu nalezen Noah v bezvědomí, Abdi nechce - nebo nemůže - říct, co se stalo. Detektiv Jim Clemo si odbyl povinné volno, které mu šéfová naordinovala po posledním případu, a vrací se do práce. Má prošetřit tuhle nešťastnou nehodu. Jenomže nic není, jak se zdá, a to, co vypadalo jako klukovina, která se zvrhla, se mění ve veřejnou bitvu. Noah je Brit, Abdi do Bristolu s rodinou přišel ze Somálska. A napětí mezi místními a uprchlíky prudce narůstá. Na pozadí strachu a nenávisti bojují dvě rodiny o své syny. A hlavně: chtějí znát pravdu. Nikdo z nich nemá tušení, jak daleko budou muset zajít, jakým démonům budou muset čelit a jakou bolest si vytrpět. Protože pravda bolí…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , KalibrOriginální název:
Odd Child Out, 2017
Už jsem přečetla 3 knihy a všechny se mi líbily. Údajně by měla vyjít čtvrtá, tak už se těším.
Přiznám se, že mám z knihy poněkud rozporuplné pocity.
Je poměrně čtivá, příběh je zajímavý a nakonec nás čeká velmi překvapivé rozuzlení.
Zajímavým prvkem byla rodina Abdiho, pocházející ze Somálska. Dozvěděli jsme se něco o minulosti jeho rodičů, o jejich rozhodnutí Somálsko opustit, ale také nepěkné cestě za vysněnou svobodou. Uprchlictví však není jediným závažným tématem knihy, a možná i proto na mě kniha působila velice tíživě.
Co se mi ovšem na knize nelíbilo je to, že je kniha psána hned z několika pohledů a chybí jí kapitoly. Text je rozdělen pouze vizuálně (mezerou mezi odstavci), a to mi při změnách pohledů přišlo hodně málo. Také mi vadilo střídání „ich“ a „er“ formy.
Příběh je zajímavý a vede k zamyšlení, jak těžký život mohou mít někteří mladiství a to nejen kvůli svému původu.
Bohužel, nemohla jsem se začíst, takže knihu odkládám. Mě se komplikovaně četla a téma je pro mě nezáživné. Minulé dvě knihy od této autorky se mi ohromně líbily...
Celkem solidní krimi . Mám v zásobě od téhle autorky ještě další knihy, i nejnovější Chůvu (na tu se těším). Nebylo to dlouhé, bylo to čtivé, zajímavé byly pohledy jednotlivých postav příběhu. Místy mi to připomnělo knihu Jeden z nás lže ;)
Zajímavé téma. I když jsem knihu četla jako první od autorky, vůbec nevadí, že se jedná o sérii. Kniha se dá číst samostatně. Příběh je poutavý. Vtáhne Vás do děje a prostě chcete vědět, jak to nakonec doopravdy bylo.
Přečetla jsem spálenou oblohu a moc se mi kniha líbila, proto jsem dala šanci i této knize. Ze začátku jsem měla problém se začíst, už jsem si i začala říkat, jestli jsem si nevybrala špatnou knihu. Ale pak se to z ničeho nic rozjelo. Začínala se odhalovat pravda a všechno začalo mít větší význam. Celou situaci jsem pak vnímala jinak a začala jsem si děj užívat a nemohla jsem přestat číst. Určitě můžu jen doporučit. Konečné napětí, akce a násilí vás překvapí a na posledních stránkách se dočkáte odhalení a jisté pravdy, na kterou celou dobu čekáte. Mě se to líbilo, a určitě si přečtu i další knihu od autorky.
Zpočátku jsem nevěděla, co čekat. Spálená obloha a Chůva byly super. Nakonec téma přistěhovalectví bylo velmi zajímavé. Konec mě překvapil. Doporučuji ráda.
Já nevěděla, co od knihy čekat..ale nakonec jsem mile překvapena zajímavým dějem s tématem přistěhovalectví. Knížka mě ve svý podstatě bavila a to rozuzlení na konci bylo opravdu překvapivé...
Zpočátku to vypadalo na děsnou multikulti, ale nakonec se z toho vyvinul přeci jen komplexnější pohled na současnou přistěhovaleckou realitu v Británii, ve které naštěstí nemusím žít a doufám, že nic podobného u nás v dohledné ani nevykvete. V knize snad jde ale hlavně o rodinné tragédie a novinářské hyeně rozdmýchávající nenávist. Konec je dokonce akční, vcelku to není špatně napsáno, ale snad raději ty deprimující hnusárny ani nečtěte
Autorčin styl mi sedí, už Spálená obloha se mi líbila a doufám, že kniha Chůva to jen potvrdí. I když byla kniha dějově pomalejší, tak mi to nevadilo, protože téma i zápletka byli velmi zajímavé a originalni.
Po dlouhé době kniha, kterou jsem nedokázala odložit a přečetla ji téměř na jeden zátah. Stejně jako autorčina prvotina Spálená obloha, i tento 2. díl ze série o Jimu Clemovi mi přinesl čtenářské potěšení. Zápletka neotřelá a rozuzlení velmi překvapivé. Nedořešený dílek skládačky týkající se svědkyně se možná objeví v dalším díle? Těším se a už se chystám na autorčinu Chůvu.
Kniha se mi moc líbila,ale hodně jsem si při ní poplakala.Konec super,příběh ve mne hodně dlouho dozníval.
Dnes ráno jsem dočetla tento thriller a musím říct, že mě kniha nakonec velmi mile překvapila. Ze začátku jsem byla dost skeptická kvůli hodnocení a taky kvůli absenci kapitol... Což je pro mě problém, ale postupem jak jsem knihu četla jsem si zvykla na způsob napsání a mohla jsem se ponořit do příběhu. Kniha je jiná než cokoliv co jsem četla a za mě je to velké plus. Bavilo mě odhalování příběhu a dávných tajemstvích a příběhu dvou kamarádů. Četla jsem s napětím jak dopadne mladý Abdi a chtěla jsem vědět co stojí za jeho neobvyklým chováním. Rozpletení a odhalení rodinného tajemství mě šokovalo a byla to další dějová linka kterou se příběh celý změnil, aspoň pro Abdiho. Jeho kamaráda s rakovinou Noaha jsem svým způsobem chápala proč je takový jaký je, ale stejně mi moc nesedl. Ale bez něj by kniha nemohla být. Kniha se mi líbila byla napínavá a vtáhla mě do děje. Za mě dobré čtení.
Tradičně kvalitní psychothriller, dokonce i přes téma, které mě osobně moc neoslovuje, se mi kniha velmi líbila. Autorka zkrátka umí...
Nemohu říci, že by mě kniha nudila, a určitě bych ji hodnotila výše než zde na databázi. Příběh dvou chlapců. kteří se každý jinak liší od svých vrstevníků, což je sbližuje, je zajímavý i psychologicky viděný. Autorka udržuje čtenáře po celou dobu v nenásilném napětí a nutí hledat rozuzlení.
Děj se mi zdál trochu komplikovaný a zamotaný, přesto mě kniha bavila a to mnohem víc než Chůva. Abdi a jeho rodina pro mě byli silní díky svému původu a s tím souvisejícím postavením ve společnosti - líbila se mi jejich upřímnost. Noahova rodina řešila také těžké životní téma, ale byli mi méně sympatičtí.