Smrt před branami
Sabaa Tahir
Jiskra v popelu série
V Impériu i za jeho hranicemi stále narůstá hrozba války. Helena Aquilla, císařův Krkavec, čelí útokům ze všech stran. Císař Markus, pronásledovaný minulostí, ztrácí příčetnost a velitelka využívá jeho šílenství, aby posílila vlastní moc. Helena hledá způsob, jak zastavit blížící se temnotu, a v sázce se ocitá nejen život její sestry, ale všech obyvatel Impéria. Laia ze Serry, která se nyní zdržuje daleko na východě, ví, že osud světa nezávisí na machinacích válečnického dvora, ale na tom, zda se podaří zastavit Temnonoše. Ve snaze ho svrhnout však Laia naráží na nečekané hrozby ze strany těch, na jejichž pomoc spoléhala. V zemi mezi životem a smrtí se Elias Veturius vzdal svobody, aby mohl sloužit jako Strážce duší. Tím se však zaslíbil pradávné moci, která se nezastaví před ničím, jen aby zajistila Eliasovu oddanost - dokonce i za cenu jeho lidství.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
A Reaper at the Gates, 2018
Na tuhle knihu jsem se tak těšila! Myslím, že na žádnou knihu jsem se tak netěšila, jako právě na pokračování Jiskry. O to víc je mí líto, že musím dát 3.5 hvězdičky a vysvětlím proč.
Začátek se docela táhl, ale to by ani tolik nevadilo. Podobně tomu bylo i u druhého dílu, a pak to byla jedna velká jízda! Třetí díl začal pozvolně, čekala jsem kdy se celý příběh rozjede. Ono se to rozjelo, ale až na posledních sto stranách, ty byly bezkonkurenční! Ovšem k celkovému rozsahu knihy, je to fakt málo. Eliasová linka mi přišla v tomto díle naprostá zbytečná. Vlastně... Celá ta záležitost s duchy mi prostě kazí jinak výborný příběh. Už na konci druhého dílu jsem se nad tím šklebila, protože mi to celkově nesedělo. I to, jak autorka vymyslela (nedomyslela) fungování toho světa. Nejprve se do něj živý člověk nemohl dostat, ani Elias, jen skrze nějaké bezvědomí, do kterého upadal a pak tam s ním Laia vesele klábosí, přestože je živá?? A v třetím díle už se tam dostanou v pohodě všichni.
Třetí díl se nese v duchu boje a pomsty. A celou dobu se řeší tyhle ty mocenské boje, ale takovým způsobem, že najednou postavy, snad až na Helenu ztrácí své charaktery. Chyběla mi tam ta jejich lidská část. Nějaká jiskřička naděje. V příběhu nebyl prostor pro nic, až na boje a řeči o něm. Takže celý příběh vyzněl tak nějak do prázdna. Tím, jak se autorka soustředila na boje a intriky, byl příběh zbaven " osobnosti".
Přijde mi, že z toho autorka chce udělat Hry o trůny... I ten nápad s duchy tomu nasvědčuje a Temnonoš je takový Noční král. Líbil se mi první díl, druhý ještě víc. Líbil se mi ten svět, kde nebyli duchové, džinové apod. Bez toho to byl originální, drsný a zcela reálný svět, který jsem si dokázala krásně představit. Najednou tam autorka na konci druhého dílu přidá duchy a různou havěť, ačkoliv první díl vůbec nenasvědčoval tomu, že by tam takové věci měly být. Ani teda druhý moc ne. Třetí díl už je toho plný a podle mě to teda příběhu akorát uškodilo. Mám z toho celkově pocit, že to měla autorka vymyšlené zpočátku úplně jinak, ale nakonec si zvolila tento směr asi právě díky inspiraci GOT. Přijde mi, že vše vymýšlela až za pochodu, hlavně tu záležitost s duchy a prostě je vidět, jak je ta linka nepřirozená a že vaří z vody. Za mě prostě ne...
A ano, pár tajemství nám autorka odhalila, ale prostě ten příběh to nikam moc neposunulo. Eliasová linka naprostá zbytečná. Postavy ztratily své charaktery. Svět své kouzlo. Místo toho nám naservírovala džiny, duchy a podobné hlouposti, které se tam vůbec nechodí a nepůsobí vůbec přirozeně. Autorka se snažila být tolik originální, až to přehnala.
Proč jsem dočetla? Krkavec a ... Jejich linka je úžasná. A Helena je prostě nejlepší postava celé série! A začínám si myslet, že celou dobu je vlastně ONA ta hlavní postava a hrdinka celého příběhu. Že ona je ta jiskra v popelu... :)
Smrt před branami, pro mě osobně asi nevíce očekávaná kniha ever, takže co o ní říct teď, když mám tuhle krásku konečně přečtenou?
Prostě: "WOW!!! boží!!! páni!!!" (nadšeně poskakuju po místnosti)
Tak začnu asi obálkou, je opět překrásná, vymazlená a prostě skvělá, přesně tak jak to Host umí. :-)
Ohledně příběhu se asi nemá smysl moc rozepisovat, jsou tu opět všichni naši staří známí, takže ať už fandíte Laie, Eliasovi, Heleně či Temnonošovi, tak si všichni přijdete na své. :-)
Navíc tentokráte byla Sabaa milosrdná a odhalila nám i pár tajemství, což je super! Na druhou stranu byla trochu krutá, protože mnoho jich ještě zůstává a další k tomu přidala jako bonus.
Ano, tohle je věc, kterou mě překvapila, naštvala a potěšila zároveň, tento díl totiž není poslední! Prostě nemůže být! (Nemáte prosím někdo informace o tom, kolik dílů se nakonec chystá a kdy?)
A kolik dávám hvězd? Samozřejmě pět, ale pokud by to šlo, dala bych i deset! :-)
Tak tohle... Mě dostalo. Jako vážně!
Jak mě začátek ubíjel a já si říkala, jestli jsem si náhodou nespletla svou oblíbenou sérii, tak se postupně vše obrátilo v naprosto napínavý příběh, kdy posledních sto stránek jsem hltala a odmítala se od knihy hnout. Celou dobu jsem navíc žila v domnění, že se jedná o trilogii a ono teda asi ne?
Každopádně, jak jsem v předchozích dílech milovala Eliase, tady mě jeho linka příběhu příliš neoslnila, abych byla upřímná - až na pár světlých výjimek. Naopak jsem si ještě více oblíbila Helenu a fandím jí a tomu jednomu dotyčnému. Kdo už četl, pochopí, koho mám na mysli. :) Hrdinka Laia zůstala stále na stejném místě v mém pomyslném žebříčku oblíbenosti. A její část příběhu? To jedno velké odhalení... mi bohužel moc smysl nedávalo, ale smířila jsem se s ním. Keris Veturie stále stejná bestie. :D
Třetí díl Jiskry všem vřele doporučuji! Není to asi jízda úplně od začátku, ale od určitého úseku určitě. Takže jen do toho! :)
Skvělé pokračování příběhu a příprava na epické finále. Tahir vytvořila komplexní dílo, kterému nechybí vůbec nic. Jsou zde všechny pozitivní i negativní vlastnosti, emoce, všechny možné druhy lásek a sporů a já jí to věřím. Přestože byl rozjezd pomalejší, tak díky závěrečným 100 stranám jsem na něj úplně zapomněla. 4 * a to jen proto, že si plný počet šetřím na finále. Doufám, že mě nezklame.
Spoiler:
Jak Helena v mých očích roste, tak Elias padá. Jeho linka byla až na pár světlých okamžiků celkem nudná. Ale doufám, že poslední kapitola prozradila přesně to, co jsem pochopila. Že to byl všechno plán. A já doufám, že se snad ještě může vrátit jeho staré já.
2016 | Jiskra v popelu |
2017 | Plamen v temnotě |
2019 | Smrt před branami |
2021 | Nebe po bouři |
2023 | Všechen můj hněv |
Už dlouho se mi nestalo, abych knihu četla skoro tři týdny a ejhle, povedlo se mi to u mé oblíbené série :D
Začátek se neuvěřitelně táhl a zcela vážně jsem přemýšlela, že knihu odložím. Naštěstí situaci zachraňovala Helena, jejíž dějová linka mě nakonec donutila k dočtení a stala se oficiálně mojí nejoblíbenější postavou. Laia mě nějak zvlášť neuchvátila a Eliasova mi přišla vysloveně nudná. Budu doufat, že závěrečný díl bude mnohem lepší, jinak bych asi byla trochu zklamaná (i když posledních několik stran téhle knihy bylo celkem pecka).