Ďáblovo dílo
Lotte Petri
Josefine Jespersenová série
1. díl
Soudní antropoložka Josefine Jespersenová je pověřena vedením projektu, kdy je kvůli stavbě nové stanice kodaňského metra třeba přesunout kosterní pozůstatky ze hřbitova na nové místo. Projekt vyvolává spoustu nevole, jelikož se mnozí domnívají, že tím bude znesvěcen klid zemřelých. Když je brutálně zavražděna Josefinina kolegyně Rita a později nalezena mrtvá dívka, znepokojující okolnosti obou událostí nasvědčují tomu, že ve městě začal řádit psychopatický sériový vrah. Policie se rozhodne případy konzultovat i s exorcistou, který je přesvědčen, že ve hře je samotný ďábel, že hřbitovní vykopávky otevřely bránu samotnému zlu… Ďáblovo dílo od oceňované dánské autorky Lotte Petriové je kvalitní severská detektivka plná napětí, oblíbené skandinávské ponurosti a skvěle vykreslených postav.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2019 , KalibrOriginální název:
Djævelens værk, 2017
Dnes jsem dočetla tuto ďábelskou detektivku nebo jak to mám nazvat. Opravdu nevím co bych o samotném příběhu řekla je to příběh plný záhadných vražd opředených okultismem a podobnými věcmi. Jediné plus která kniha asi má je že až do konce není jasné kdo je vrah. I když je pravda že žádné velké překvapení se nekonalo. Asi to bylo tím že mě kniha moc nechytla a nezaujala mě. Nazvala bych to takovým čtením které neurazí, ale ani nenadchne. Aspoň u mě kniha nic moc nevyvolala.
První polovina se mi trochu táhla, ale druhou jsme přečetla jedním dechem. Chybělo mi trochu víc vyšetřování vražd, někdy jsem mela pocit, že spíše čekají na dalším oběť. Kdyby vrah nešel po hlavní postavě tak by ho snad ani neodhalili. Ale jinak příběh se mi líbil a doporučuji.
Kniha měla skvělý začátek, pár zajímavých nápadů, super ten s mincemi, vcelku dobrou atmosféru, ale jak přibývalo mrtvol a stálých nepovedených útoků na jednu osobu,
tak začala postrádat smysluplnost a upadla vyloženě do béčkových vod..konec mě též moc neuchvátil, jsem docela rozčarovaná, začátek byl opravdu slibný....
Kniha se mi vcelku líbila ale mohlo tam být více vyšetřování.
Ale i tak jsem si knihu užil a rád si přečtu další knihy od autorky.
Na prvotinu je to velice dobrá detektivka, možná nás čeká série z kodaňského prostředí. Někdy mi připadalo, že styl psaní není úplně dokonalý, závěrečné opakované "thrillerovské" scény poněkud nadbytečné, ale to si "sedne". Další knihu autorky bych si přečetl.
Typický příklad dobré detektivky, kterou totálně zkazí závěr - celou dobu až do posledních kapitol jsem si říkala super! Poslední stránky jsem odtrpěla a srážím za to 2*. Je to škoda, byla to dobrá kniha, která se četla rychle a proto jsem možná čekala od konce víc...
Kniha se četla dobře, ale řekla bych že druhá půlka byla lepší, protože tu jsem přečetla najednou. Na konci byl děj vysvětlen, což mne se osobně líbí. ???? Četla jsem lepší knihy ale i tato stojí za přečtení.
Styl, jakým je kniha napsaná, je takový neslaný, nemastný. Nemohla jsem se začíst, nic mě neupoutalo. Postavy nebyly ničím zajímavé. Dočetla jsem, ale bez velkého zájmu.
Dobrý námět, zajímavé postavy, kniha se četla velmi lehce. Jen ten konec byl ukvapený a vysvětlení formou rozhovoru dvou policistů bylo dost primitivní, sráží to hodnocení o hvězdu dolů.
Ale jinak pěkné počtení, další díl si přečtu ráda.
Poměrně čtivá detektiva. Líbila se mi. Jen konec příliš rychlý a ne dobře promyšlený. Určitě by knize pomohlo lepší zpracování, jako by autorka nevěděla, jak rychle děj dotáhnout do konce. Škoda toho rychlého konce.
Slušná detektivka, ale nevím, jestli se dá dopředu uhodnout vrah, mně se to rozhodně nepodařilo. Trošku překombinované, ale jako oddechovka dobré.
Překvapující, kniha se četla moc dobře,chvílemi jsem se nemohla odtrhnout. Příběh zajímavý a to jsem knihu koupila bez doporučení,jen mě zaujal popis,tak jsem ráda,že bude mít místo v mé knihovně
Skvělá kniha!!! Objevila jsem ji úplnou náhodou. Velmi čtivé a originální téma, rychlý spád a tempo při kterém se ani chvíli nenudíte, sympatické hlavní postavy. Vraha jsem neodhalila. No snad vyjdou i další knihy od autorky. Těším se na další, tohle byla fantastická jízda a všem doporučuji :)
Není to sice bestseller, ale jako oddechové čtení skvělá volba.
Zajímavá kombinace vražd, exorcismu a náboženských prvků.
Chvílemi se děj táhnul, chvílemi měl zase příliš rychlý spád.
Na prvotinu ale dobré čtení, třeba se dočkáme dalších příběhů z Dánska.