Mizející dívky
Lisa Regan
Josie Quinnová / Detektívka Josie Quinnová série
1. díl >
Každý v malém, ospalém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou. Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívka, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato nebohá, zatím bezejmenná a tajemná dívka je zcela otřesená a naprosto vůbec nereaguje na dění a svět kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona. Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky… Stopy opravdu Josie Quinnovou vedou k další dívce. Její případ však úřady označily za smyšlený a odložily ho. Josie se přesto domnívá, že by ona dívka mohla být také obětí. Ale koho vlastně? A proč se zdá, že nikdo kromě ní o vyřešení případu nestojí? Aby Josie chytila monstrum, které unáší mladá děvčata, musí se postavit nejen lhostejnosti okolí, ale i svým vlastním nočním můrám a následovat svůj instinkt na ta nejtemnější místa. Dokáže to včas, navíc v situaci, kdy není radno důvěřovat vlastně nikomu?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2020 , CosmopolisOriginální název:
Vanishing Girls, 2018
Mě se to četlo dobře! Děj mi přišel zajímavý, líbilo se mi, že i když se dopadl vrah, tak se děj vyprávěl ještě trochu za hranici dopadení. Určitě sáhnu po dalším dílu!
První kniha, kterou jsem od této autorky četla a musím říct, že se mi hodně líbila, i když osobně nemám příliš v lásce ženské spisovatelky thrillerů :D
Jen malý poznatek, který mě jako zdravotníka zaujal (i když je možné, že v Americe to mají jinak). Když se u nás převáží pacient do jiného zařízení, tak se nejdřív vše obvola, zjistí se, kde je místo a kde ho přijmou. Opravdu se policajti se sestrama nedohaduji na chodbě :D
Těším se, až se začtu do dalšího dílu.
Velmi čtivá kniha s celkem zajímavým příběhem, docela drsným koncem,
již tradičně překombinovaná a prakticky nereálná...za mě lepší průměr.
Povedená detektivka, kde se příběh pěkně pomaličku poodkrývá až do konce knihy. Jossie Quinnová mě bavila, takže určitě budu pokračovat dalšími díly.
Vyslechnuto jako audiokniha a doposlechnuto jen díky vynikající interpretaci Zuzany Slavíkové.
Knížka sama je poměrně hloupoučká a naivní, má neoriginální námět, nezajímavé postavy, vývoj děje založený na sledu náhod. Celé silně za vlasy přitažené=uhozené. Sexuálně explicitní téma zpracované totálně sterilně, bezzubě a dietně (scénka v bunkru mi přišla dokonce komická).
Podprůměr.
Kniha se mi poměrně líbila. Vytknout mohu to, že zhruba do strany sto pro mě nebyla úplně čtivá, pak už se četla jedním dechem. Také jsem se ztrácela ve jménech.
Klasický thriller s fajn vyšetřovatelkou, temnou zápletkou, dost děsivým rozuzlením a hnusným monstrem.
Byla to moje první kniha od Lisy Reganové, ale jistě ne poslední.
Tento dárek od Ježíška jsem v podstatě přečetla jedním dechem. Příběh se čte velmi dobře, je napínavý, hrůzostrašný, má děj. Bohužel je jedna věc, která tuto knihu celkem degraduje - a tou je gramatika. Po páté hrubce jsem je přestala počítat. Pravidla měkkého i a tvrdého y se učí na prvním stupni základní školy.
Příběh se mi moc líbil, byl správně napínavý a komplikovaný. Celou dobu jsem neměla tušení, jak to celé dopadne ani kdo by mohl být únoscem dívek.
Kniha je díky krátkým kapitolkám velmi čtivá. Téměř každé tři až pět stran přijde autorka s novou informací a děj rychle ubíhá. Bohužel až tak rychle, že mi příběh přišel příliš překombinovaný. Už od začátku se děje tolik náhod, že mě to neskutečně iritovalo. Téma je zajímavé, ale přijde mi natolik komplikované, že jen těžko půjde kvalitně zpracovat v takovéhle krátké detektivní jednohubce. Poslední dobou mám pocit, že se na poli krimi sérií vyrojilo neskutečné množství rádoby bestsellerů, které většinou za moc nestojí. Přečíst se dají, ale za půl roku už si člověk nevybaví, o čem kniha byla. Mizející dívky bohužel řádím k nim.
Kniha se mi moc líbila. Velmi dobře se mi četla, krátké kapitoly jsou super. Byla napínavá. Jedna z nejlepších detektivek. Hned jsem se vrhla na druhý díl.
Čtivá detektivka, promyšlený a zajímavý příběh vč. komplikovaných osobních vztahů celkem sympatické vyšetřovatelky.
Knížka má spád - krom toho, že se neustále něco děje, pomáhá si autorka i krátkými kapitolkami a taky dost kombinuje. Hlavní hrdinka mě neuvěřitelně iritovala - od začátku až do konce, ale fandit jsem jí musela, to zase jo.
První kniha ze série o detektivce Josie Quinnové mě příliš nezaujala. Na můj vkus celkem nereálná a překombinovaná zápletka. Zjednodušeně bych to označila za takovou béčkovou detektivku. Jestli jste zvyklí na severské detektivky, tohle dílo Vás zřejmě moc nezaujme. Navíc trošku vykrádačka z jiné populární knihy. Na druhou stranu je kniha díky jednoduchému stylu psaní a rozdělení do kapitol po pár stránkách velmi čtivá a není v ní žádné prázdné místo. Četla jsem díky výzvě.
Kniha nemá jedinou nudnou pasáž. Je to jedna velká jízda. Příběh na sebe krásně navazuje, až na pár vstupů unesených dívek, takže je kniha skvěle čtivá a řadí se mezi nenáročnou literaturu. Krátké kapitoly beru jako jedno velké plus. Hlavní postavu by kdekdo asi poslal na psychiatrii, ale já jsem si jí už od začátku oblíbila - složitá, někdy nevyzpytatelná, mnohdy neví, co sama se sebou, zároveň hodná, upřímná a spravedlivá.
Za mě tady najdu menší psychologický průzkum postav a zdlouhavější konec pro objasnění skutečností.
Každopádně jednoznačně doporučuji.
Zjistila jsem, že si píšu poznámky na papír u knih, ve kterých mě něco irituje :o( Začátek byl pro mne horší na začtení se, seznámení se s prostředím a lidmi, charaktery jednotlivých postav. A právě tady narážím na hlavní postavu, u které jsem si poznačila "manipulativní mrcha, co věci řeší raději sexem, nefér, lživá, nepříjemná, sebestředná; když jí pravda kouká přímo do tváře, stále ji nevidí." Nejvíc jsem se pobavila, když hlavní postava použila ona slova manipulativní mrcha o jiné osobě :o) Jak se po tom pomalém oťukávání případ rozjel až od druhé poloviny, tak to byl fičák. Co bylo odlišné od ostatních detektivek, tak tady spíš takové klouzání po povrchu, a potom závěr, který byl velmi věnován událostem po odhalení, což bylo zajímavé. A vlastně ke konci mi Josie už tolik nevadila.
Nevěř vůbec nikomu, jen sám sobě … to mě napadalo při čtení nové série s vyšetřovatelkou Jossie řešící případ záhadného mizení několika mladých dívek, při vyšetřování kterého naráží neustále na tajemné jméno Ramona. Klasická zápletka, kterou identifikuje už název. Je to celkem fajn čtení, i když na můj vkus trošku má pomalejší rozjezd, ale tempo se naštěstí postupně zrychluje a čtivosti nahrává i využití krátkých kapitol.
Postava Jossie mi sice nijak zvlášť k srdci nepřirostla, mimo vyšetřování tam hodně řeší i svoje soukromé problémy, zejména vztahy s dvěma muži, mezi kterými se pořád nějak tak potácí. Ale ani jednomu vztahu jsem moc nemohla uvěřit.
Celkem brzy se dá vytušit, kdo za celým případem ať už přímo či nepřímo stojí, takže rozuzlení mi nepřipadalo až tak šokující.
I indicie vedoucí k odhalení jsou většinou objevovány prostřednictvím až moc málo uvěřitelných a nepravděpodobných náhod, Jossie je „zcela náhodou“ vždy v pravý čas na klíčovém místě.
Hlavní pachatelé mi vzdáleně připomněli vynikající thriller Muži, kteří nenávidí ženy, i když opravdu jen typově a vazbami, vše ostatní od zápletky i kvality knihy se srovnávat samozřejmě nedá.
Už dříve jsem četla následný druhý díl této série - Dívka beze jména - a ve srovnání s druhým díle se mi Mizející dívky líbili přece jenom trochu víc. Chystám se i na třetí, tak uvidím, jestli má pro mě série spíš sestupnou tendenci nebo to ten třetí díl zvrátí.
Takže zejména z důvodu čtivosti, která mi zde nescházela, vlastně hodnotím vcelku kladně, ale k té k páté hvězdičce mi tam přece jenom něco scházelo.
Velmi dobrá detektivka, čtivá, napínavá, ale něco mi v ní chybělo. Rozhodně si autorku pohlídám a přečtu si i další knihy.
detektivní a krimi romány thrillery sexuální násilí zmizení lidí únosy
2020 | Mizející dívky |
2021 | Dívka beze jména |
2021 | Matčin hrob |
2022 | Nečekané přiznání |
2022 | Pohřbené kosti |
Dobre napísaná kniha, celkom akčná, plná pátrania a to sa mi páčilo. Občas trochu pritiahnutá za vlasy, ale zaslúži si pozornosť !