Kacíři Duny

Kacíři Duny
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523793/bmid_kaciri-duny-651e89cb9e904.jpg 4 364 364

Duna série

Kacíři Duny - retro vydání. Páté pokračování monumentální ságy! Leto Atreides je mrtvý. Patnáct set let po jeho smrti se impérium rozpadlo. Planeta Arrakis se znovu proměnila v poušť, kterou obývají pouze velcí červi. Nyní se však Ztracení vracejí, aby získali ještě větší moc. A zatímco různé frakce soupeří o kontrolu nad pozůstatky impéria, z pouště Rakis se vynořuje dívka jménem Sheanna a šíří galaxií náboženský zápal a naplňuje proroctví, jež předpověděl zesnulý Božský imperátor... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet

Heretics of Dune, 1984

Garfielda
18.02.2022 3 z 5

Je zajímavé jak se různí hodnocení jednotlivých knih o Duně. Mně se naopak Božský imperátor velmi líbil, ale u Kacířů Duny už jsem se moc nechytala a musela jsem si dohledat v diskuzích, co tím autor chtěl říct. Taky se mi zdá, že tu bylo moc omáčky a kniha by snesla zkrácení. Za mě zatím nejslabší kniha z šestidílné série.

LenkaKT
14.01.2022 2 z 5

Myslím, že si dám od Duny pauzu. Tenhle díl mne asi bavil víc než předchozí, ale taky mne nevytáhl do čtení přes noc jako to dokázala kdysi první část.

Kutcho
23.02.2021 4 z 5

Musím uznať, že tento diel bol oproti Božskému imperátorovi Duny pestrejší, dobrodružnejší a možno aj do určitej miery zaujímavejší, no bolo tu už veľa nových postáv (aj keď opäť dobre vykreslených) a v podstate iba jedna z pôvodného osadenstva, a mňa to jednoducho bavilo menej.
Nie, že by to bolo zlé a je fajn sledovať, čo sa s Dunou deje toľko rokov po pôvodnom príbehu, ale už mi príde, že sa autor posúva až moc ďaleko. Pritom je vidieť jeho technologickú neoriginalitu už od prvého dielu, kedy tisícky rokov od teraz pôsobia takmer všetky prístroje a technika zastaralo a ide iba o nejaké digitálnejšie veci toho, čo poznal v tej dobe Herbert.
Stále ale obdivujem autora, že dokázal vytvoriť takýto svet a že to všetko dobre funguje aj keď je dej už tak ďaleko od pôvodných postáv.

Radous
18.07.2018 4 z 5

Tento díl zatím považuji za ten ze snadněji čitelných z celé hexalogie (rozuměj: je tam méně abstrakce).

Lolila
07.04.2017 4 z 5

Pokračovanie opäť najmä na filozofickej úrovni, ale je akčnejšie ako predchádzajúca časť. Dej je posunutý o ďalších cca 1000 rokov, svet sa znova zmenil. V príbehu nastávajú dramatické zvraty, postupne sa dozviete aké úlohy zohrávajú jednotlivé postavy.....myslím, že je potrebné dočítať ešte poslednú časť a uzavrieť túto sériu. Duna bola jednoznačne skvelá, ale ďalšie časti tejto série (dlhé posuny v čase a dramatické zmeny) stratili čaro pôvodnej Duny. Ale Herbert je skvelý spisovateľ, pretože nie každý dokáže dať do príbehu toľko zaujímavých myšlienok, vytvoriť tak úžasný svet ako je Duna s jeho prepracovaným ekosystémom, postavami, náboženstvom, politikou.....a ďalej všetko rozvíjať v ďalekých budúcnostiach.....

PatSandor
06.02.2017 5 z 5

Propadl jsem Duně a celá série má speciální místo v knihovně.

Hadati
14.12.2016 3 z 5

Příběh se opět posunuje daleko do budoucnosti, nyní 1500 let od událostí knihy Božský imperátor Dune, tedy 5000 let od událostí původní Duny. Posledním pojítkem s dávnou minulostí je ghola Duncan Idaho, kolem kterého se odvíjí většina příběhu. Čtenáře této série jistě nepřekvapí, že je příběh opět plný politických a náboženských hovorů. V druhé polovině knihy se pak dočkáme i nějaké té akce. Pokud vás zklamalo, co udělal Herbert v předchozí knize z Duny, ani teď vás jeho úděl nenadchne. Duna je sice opět pouštním světem, ale vládnou zde úplatní kněží a z hrdého fremenského lidu zbyla sotva vzpomínka. Na konci knihy vás pak čeká zvrat, který fanoušky srazí ještě více, než „zelená“ Duna v předchozím románu.

marcela6183
11.10.2015 4 z 5

Co asi tak přesně vidět na pátém díle šestidílného eposu? Přece to ještě nekončí, něco se tak děje a vypráví se několik paralelních linií. Proto rozumím tom, že jsou někteří unaveni a ne všichni najdou sílu dočíst
Měla jsem krizi někde kolem třetiny knihy. Motaly se mi postavy. Je to Duncan, není to Duncan, kolikátá je to, kruci, inkarnace... Nasvíc Harkonnenové v trapu, Atreidové do počtu, Corrinové pro ostudu. Takže obtížněji se přizpůsobuju.
Ukazuje se, jak mo chybí přequel. Že Ctěné Matre prchají před někým z dávné minulosit (haha) - nejpepší zlo je neznámé zlo bez tváře. Nicméně i Datrh Vadera nám nakonec ukázali.
Pozitivně vnímám posun v ději a konečně zase i více vyprávěčského a dějového umu, než filozofického a náboženského (tlachání) rozjímání. Strhující příběhové čtení. Trochu mě dojímá, že je kniha o 4 roky mladší, jak já - a přece si sedímě věkově i povahově.Výsledná tři a půl je trochu podhodnocená. Nicméně na mne má kniha šhvih a spád dějový, ale postavy ploché jak prkno (s výjimkou onoho kolikátého? Duncana).

memphisz
27.08.2015 3 z 5

Nedočteno, zbývalo sto stran do konce, ale už na to nemám vůli. Kniha se zabývá především náboženstvím duny a kvůli dalšímu tisíciletému posunu v čase již s předchozími knihami moc společného nemá. Popis je občas zbytečně zdlouhavý a postavy nejsou příliš zajímavé. Kniha není špatná, jen velmi průměrná a Dunu si chci pamatovat jinak, než jako ságu, která spadla do průměru.

Richie1
16.01.2015 3 z 5

Pátý díl Duny jsem četl dlouho, celý měsíc. Nejsem tak úplně zklamán, našel jsem v příběhu spoustu zajímavých myšlenek, postřehů. Herbert vymýšlel novou společnost v budoucnosti Duny. Ale také mě kniha nijak nenadchla, dokonce jsem se místy i nudil. Herbert se zbytečně utápí v minulosti, stále se vrací k prvnímu dílu Duny a snaží se naroubovat postavy dávno minulé do nového prostředí. Také jeho zbytečná popisnost je únavná (přes půl stránky popisuje postavu, kterou o pár stránek později nechá zemřít).
Během čtení této knihy jsem přečetl asi 4 jiné - nedokázal jsem se na tuto knihu natolik soustředit, abych ji dočetl bez přerušení. Opět mě nezaujal žádný z hrdinů (ten jediný, který se mi trochu začal líbit, nakonec zahynul) a opět jsem narazil na spoustu nelogičností (časových i technických), které mi v žánru scifi vadí. Teď už mi zbývá jen šestý díl, který přečtu z povinnosti a pak se rád vrhnu na jinou, pro mě zajímavější a čtivější ságu.

Pralev
31.08.2014 4 z 5

Zatímco God Emperor of Dune bylo pro mě hodně náročné a pomalé čtení, které mi sice přišlo zajímavé, ale stravoval jsem ho postupně a velmi pomalu, Heretics of Dune se četli sami. Mnohem akčnější a svižnější tempo spolu s klasickou Herbertovou hloubkou myšlenek a dialogů vytvořilo naprosto perfektní směs. Pro mě zatím jeden z nejlepších dílů.
Přesto nemohu doporučit nikomu než vysloveně fandům Duny - proto jen čtyři hvězdičky.

vhumanik
03.02.2013 5 z 5

Jako téměř každá kniha ze série Duny mě to schramstlo a vyplivlo až na konci...

yerry
12.01.2012 5 z 5

Po predchádzajúcom zväzku, ktorý ma veľmi nenadchol, v tomto opäť Frank Herbert exceluje. Popri hlboko fylozofických myšlienkach a dobre zvládnutej psychológii postáv, tu ponechal priestor aj pre akciu a dramatické zvraty. Do hry vstupuje nový element z rozptylu, mimoriane nebezpečné a krvilačné Ctené Matre, ktoré rozohravajú svoju esami nabitú hru proti Bene Gesseritu. Ctihodné matky už nevyznievajú tak negatívne ako v minulosti a musia čeliť takmer istej záhube od svojich zvrhlých sestier. V mocenskej hre namiešanej Herbertom začínajú hrať čoraz dôležitejšiu úlohu malí a oškliví Bene Tleilaxania. Všetko vyúsťuje do strhujúceho záveru, v ktorom však ešte nezaznie posledné slovo. Hodnotím ako vynikajúce a knihe určite patrí jedno z popredných miest v žánre.

space opera

Frank Herbert