Znamení lyry
Václav Erben
Kapitán Exner série
Na vojenské střelnici u zdi rozpadlého stavení je nalezen mrtvý důstojník v modré uniformě letců. Zpočátku se vše jeví jako nešťastná náhoda – už týden totiž probíhá cvičení vojáků v záloze – nebo chcete-li takzvaná mimořádná událost. Když se však případ dostane do rukou kapitána Michala Exnera a jeho kolegů z kriminálky, vyklube se z něj zákeřná vražda.... celý text
Tento pribeh je z vojenskeho prostredi, jinak je to standartni ,,Exner,,. Musim rici, ze komentare mne zde spise odrazovaly. Ale nenechte se zmast. Pribeh je velmi ctivy a vysetrovani ma spad. Jde zde sice hodne postav, ale to ze se jedna o vojaky s ruznym stupnem hodnosti - identifikaci pomuze. Krasne se to cte a honda za vrahem je spletita, jsko vzdy…pribeh je zajimavy az do posledni casti knihy. Nejak jsem se pristihl, ze mi proste ty konce nejak nesedi to rozzuzleni, cesta k pachatali - a zjisteni vseho. A ,,smutny,, navrat k nejake slecne.
Pre mňa zaujímavý návrat do sveta s oslovovaním "súdruh". Dobre napísané, veľmi zdľhavé, s množstvom postáv zrejme aby sme dodali armáde na dôležitosti.
Teší ma, že kapitán Exner stále žije v nových spracovaniach, kultivovaný a pohotový v úsudku pri riešení záhad
Jistě, je to poplatné době /román vznikl cca před padesáti lety/, ale pořád je to docela fajn detektivka/série se sympatickým kapitánem Exnerem, no a co si budem, jeho filmový představitel M. Dlouhý celou sérii pozvedl na maximum. Určitě si to přečtěte, nebudete zklamaní.
Tak si to shrneme. Detektivní příběh z prostředí vojenského prostoru ve středních Čechách. Kapitán Exner vyšetřuje vraždu nebo dvě? Možná by příběhu prospělo méně postav a odboček po nichž vyšetřovatelé bloudí, ale pečlivá detektivní práce je nakonec dovede k osobě pachatele.
Co mne pobavilo bylo hledání ztracených nábojů. Aby se po střelbách válely nepoužité náboje na světnici je opravdu asi z říše fantazie a to jsem na vojně nebyla. I tak dobrá detektivka, dnes již historie včetně povinné vojenské služby a nešvarů s ní spojených.
Začátek byl věru zajímavý. Pak se příběh začal táhnout a konec byl vlastně spousta stránek zdlouhavého vysvětlování. První díl se mi líbil víc.
Exnerovka z vojenského prostředí. Nejdřív se ztratí náboje, no prostě normální bordel na vojně. Pak se ale objeví pár mrtvol a to už se musí zavolat kapitán Exner. Určitou sounáležitost jsem pociťoval s četařem Svobodou. Na vojně jsem byl taky písař, do civilu jsem šel taky jako četař a také jsem přespával v kanceláři na gauči. Samotný motiv téhle krimi nebyl kdovíjaký, ale to vojenské prostředí bylo zajímavé. Po čase si o tom snad každý muž občas rád pokecá, ale v době, kdy to prožíval se těšil na to, až už bude v civilu. Jako zajímavé hodnotím, že na samotném konci knihy je takový drobný úvod do dalšího případu, nazvaného Bláznova smrt.
Citace: Četař přeskočil příkop a kráčel přes trávu ke vchodu do štábu praporu, kde v kanceláři spal. To se nesmí, aby písař spal v kanceláři, ale Kylar si velmi dobře uvědomoval, že dobré podmínky jsou předpokladem kvalitní práce. I písaře.
Systematický poručík Beránek, akční podporučík Vlček a elegantní kapitán Exner. Trojice, která nezklame, jak příběhem, humorem a detektivní prací. I když tady to bylo v ,,gumárenském průmyslu" (od slova guma, kdo byl na vojně ví - guma=vojenský důstojník), ale vůbec to nebylo na škodu. Právě naopak! A napsat takovou knihu v té době, i to šlo...
Skvělá česká detektivka.
Uf, to je teda přelidněná detektivka! Napínala více moji trpělivost než zvědavost. Ke konci lepší. První vražda se mi nějak ztratila v chaosu, cože byl motiv a kdože to udělal? Ale nevadí, na závěr s troškou přeskakování to chytlo jakýsi spád, nicméně na úplném konci jsem úlevně spočinula na pohovce zároveň s Michalem Exnerem, ráda, že je hotovo a máme to z krku. Ovšem atmosféra socialistického vojenského cvičáku, letiště a hospody výborná. Rozchod, soudruzi!
Rozhodně jde o zajímavou, hodně nadprůměrnou, detektivku, o tom žádná. Škoda jen těch "milionů" postav, které jsou zde v zásadě jen do počtu a čtenář se v nich prostě ztratí. Je fakt, že až do poslední chvíle jsem neměl tušení, kdo a proč je vrahem. Po odhalení pachatele následovala opět celá kapitola, kde Exner vše vysvětlil, ale tentokrát se nějaké "wow" nekonalo, což ale v celkovém pohledu nijak nesnižuje kvality tohoto příběhu. Určitě se těším na další knihy s Exnerem, Erbenův styl psaní mi prostě vyhovuje a socialistické prostředí jakbysmet (rozhodně lepší než zfilmovaná verze v seriálu s Michalem Dlouhým zasazená do současnosti).
Další exnerovka do "sbírky" :-D A opět nezklamala! Moc se mi líbila, pobavila jsem se, líbilo se mi víc dějových linek, většinu jmen a hodností jsem s klidem vypustila. Po přečtení recenzí zde jsem věděla, že to není důležité, takže v pohodě. A i tak - když nevím, otočím pár stránek zpět, ne? :-) Těším se na další. Jo a navíc - očividně Doupov. Líbí se mi, když se Erben takhle inspiruje realitou.
Nějak jsem se nemohla začíst - armádní prostředí mi ani příliš nevadilo, ale těch postav bylo opravdu hodně a měla jsem občas i problém si ujasnit kdo je kdo. Celkově mi přišlo, že se kniha až moc táhne a nic se vlastně neděje...
Hodně souhlasím s hodnocením Milary a v lecčems se shodnu se zusi.kovar. Tedy. množství postav = peklo. Skončila jsem se seznamem na dvou stránkách a se školením od manžela v pravidlech vojenského "útvarosloví", než jsem pochopila, že spoustu jmenovaných postav už v dalším textu nepotkám a že mi tedy stačí znalost cca základních dvaceti z nich. Které to jsou, to jsem však pochopila až v polovině knihy.
Jak to bylo s první vraždou, to jsem bohužel úplně nepochopila - holt nemůžu chtít všechno, že? Možná jen neumím "číst mezi řádky". Jinak bylo čtení docela pohodové a pobyt mezi vojáky ve vojenském prostoru byl téměř idylický :-)
Další výborná detektivka z pera mistra oboru. Tentokrát jde o příběh z armádního prostředí, což mu ale neubírá nic na atraktivitě. Téměř všechny Erbenovy detektivky se sice odehrávají v socialismu, ale nikdy zde nebyly žádné řádky poplatné tehdejšímu režimu, což lze taktéž ocenit.
Docela komplikované. Motiv činu mi stále není zcela jasný, snad je to tou tehdejší dobou, která je z dnešního pohledu nesrozumitelná.
Kapitán Exner 2. čili další „zářez na pažbě“. Tím chci naznačit, že pan Erben pro následující případ s oblíbenými vyšetřovateli zvolil prostředí ozbrojených složek neboli armády. Vývoj děje byl poněkud spletitý. Zpočátku mi dělalo nemalé potíže přiřadit k novým a novým postavám jejich funkce, anebo k samostatně uvedeným funkcím jejich vykonavatele. Autor tentokrát mlžil za pomoci přečetných odboček a rovněž rozptyloval pozornost čtenáře případy zdánlivě nesouvisejícími. Trpělivost se ale vyplatila a mlhy na blatech - teda nad vyšetřováním- se pomalu protrhávaly až ke zdárnému rozuzlení.
Je neuvěřitelné, vzhledem k době, kdy tyhle detektivky vznikaly, jak nestrojeně a svobodně působí.
Jojo, čefe, nostalgie v tom určitě roli hraje :). Ale mimo to jsou „erbenovky“ dodnes doopravdy třída.
Takový průměr. Čekala jsem daleko víc. Tady jsem trpěla s každým dalším jménem, bylo jich milion. Takže jsem měla v hlavě zmatek. Čekala jsem, jak se na konci ty dvě smrti krásně propojí v jeden případ s velkým rozuzlením. A ono nic, vlastně půl knížky se tak stalo naprosto zbytečnou. Exner mi taky přišel jak amorální komouš, když nejdůležitější informace vytáhl z vojáků, kteří překročili předpisy. Nechal je samozřejmě potrestat, i když byli-li by vzorní a chovali-li by se přesně dle předpisu, nedozvěděl by se nikdo nic a případ by šel k ledu. No celkově mi to přišlo dost nedotažené, a to nejsem na detektivky ani v nejmenším náročná, jelikož je čtu opravdu jen jednou za čas.
2005 | Bláznova smrt |
2004 | Efektivně mrtvá žena |
2006 | Na dosah ruky |
2006 | Znamení lyry |
1969 | Vražda pro zlatého muže |
Za mě spíše rodící se Exner, občas ještě zařve nebo někam utíká. Ale suchý humor, Beránek a Vlček nechybí. K tomu netypický příběh, hezky plynoucí a čtivý. Jen zasoudruhováno bylo až běda, asi to bylo nutné, byť někde je použito tak zajímavě posměšně.