Karlík a továrna na čokoládu
Roald Dahl
Willy Wonka série
1. díl >
Karlík Bucket, chlapec z chudé rodiny, souhrou šťastných náhod získá los, jenž mu umožní spolu s dalšími dětskými výherci navštívit továrnu na čokoládu pana Willyho Wonky. Návštěva se pro všechny děti kromě Karlíka promění v hrůzný zážitek, protože Umpa-Lumpové, kteří sladkosti vyrábějí, je postupně vytrestají za jejich špatné vlastnosti – jedno spadne do čokoládové řeky, další zfialoví a ještě jiné je svrženo do odpadní šachty. Nakonec zbývá jen Karlík a pan Wonka pro něj přichystá nebývalé překvapení. Přijměte pozvání do světa čokoládových dobrodružství!... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2018 , PikolaOriginální název:
Charlie and the Chocolate Factory, 1964
Mě osobně víc bavilo Burtonovo filmové zpracování, ale kniha je taky moc fajn. Je to stručný, ale za to originální a velmi dobře napsaný děj. Určený je to spíš dětem, ale i pro starší ročníky to je příjemný čtení.
Příběh Karlíka jsem nejprve viděla ve filmové verzi. Johnny Depp byl ve své roli naprosto nepřekonatelný a při předčítání jsem postavu Williho Wonky měla spojenou s ním. Bylo to moc příjemné čtení a i když je to kniha určená dětem, i já jsem se u ní náramně bavila.
Kouzelný a krásně napsaný příběh. Ze začátku mě moc bavil, ale po polovině jsem dočítal už spíše setrvačností.
Jako malá jsem toužila po světě, kde je všechno z čokolády a sladkostí. S touto knihou jsem se vrátila do dětství a vypravila se na báječnou cestu dobrodružství s tímto kouzelným příběhem. Můj sen se vyplnil....
Překrásná pohádka plná čokolády... Nebýt skvělého filmu asi bych se k ní nedostala, což je docela velká škoda, protože při jejím čtení jsem se nejen zasmála ale vrátila do dětských let. Rozhodně ji budu číst svým dětem :)
Báječná kniha. Krásný příběh, skvělé téma, hladce plynoucí text, který se dobře předčítá, spousta poučení a morálních hodnot sdělovaných dětem velmi nenásilně skrze dobře prokreslené postavy a jejich chování. Četla jsem to dceři v jejích 6ti letech, sama si ho pak znovu přečetla. I já sama příběh sledovala s napětím, moc mě to bavilo, hladilo po duši, chrochtala jsem také blahem nad tím, co to dalo dceři. Dcera si na tom uvědomila, a to skutečně hluboce a zůstalo jí to, že rodiče pomáhají výchovou dětem formovat charakter, a že k tomu, aby se ten charakter vytvořil dobře, je zapotřebí, aby rodiče uměli dítěti nevyhovět ve všem, říct mu také ne. A že pokud to rodiče nedokáží, má to velmi špatné důsledky a z chudáka dítěte se stane nesnesitelný fracek. Mnohokrát dění v knize okomentovala tak, že řekla třeba -"ta holčička za to, jaká je, ani tak nemůže, to je vina hlavně jejích rodičů, ty jí přeci měli vychovávat tak, aby nebyla tak rozmazlená". Opravdu bez nadsázky mohu říct, že toto poznání dceři zůstalo a ovlivňuje jí dodnes (9 let) - například velmi hlídá, abychom správně vychovávali její mladší sourozence :-)). Fantastická kniha, takto si přesně knihu pro děti představuju. Doporučuju!
Film znám téměř zpaměti (tedy remake z roku 2005) a knížku jsem poslouchala v audio podobě, skvěle načtenou Bárou Hrzánovou. Obojí je parádní.
Knížka je vždy lepší než film a tato je přímo dokonalá.Užasný příběh,který se skvěle čte
Kniha následovala film, který si, i když jsou děti poměrně veliké, rádi znovu pustíme. Dahlův styl vyprávění máme rádi, Matylda je úžasná, líbí se nám vložené písničky.
Obvykle nemám ráda knížky, které čtu až po shlédnutí zfilmovane verze. U Karlíka jsem problém neměla a knížku jsem dětem přečetla s chutí.
pro děti zfilmováno čokoláda anglická literatura rozhlasové zpracování továrny
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Filmovým zpracováním Karlíka jsem se vždy svědomitě vyhýbal. Zdály se mi až příliš podivné a překouzelné za každou cenu. Proto jsem ke knize přistupoval s jistým odstupem.
Pokud se budete na Karlíka dívat jako na kouzelný příběh plný laskomin, tak jde o hravou, svižnou a hlavně čtivou knihu.
Můžete se ale na ni taky dívat jako na příběh podivína, který nevychází z domu a pouze si do něj zve děti, které se navrací s těžkými psychickými a fyzickými újmami. Přitom také zjišťujeme, že tento podivín drží v otroctví černošský kmen, na kterém provádí nelidské pokusy. Ale takhle se na Karlíka nedívejte, Dahl by to tak určitě nechtěl. Ty náznaky tam nejsou, nene.