Kaštánek
Søren Sveistrup
Podmanivý thriller od autora dánského seriálového hitu Zločin. Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává. Dokáží ho zastavit dřív, než se objeví další panáček? A jak s vraždami souvisí případ zmizelé školačky?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Kniha ZlínOriginální název:
Kastanjemanden, 2018
Kniha byla napsaná dobře, jen jsem měla trochu problém s jednou z hlavních postav, která mi byla celkem nesympatická, naopak klobouk dolů před postavou vraha! Skvělý motiv a hlavně obrovské překvapení! :)
Vybráno kvůli výzvě... zatím jsem odolala severským detektivkám od Nesbo (kde mě pár známých a kamarádů varovalo před brutalitou), ale tohle byl místy taky masakr. Za mě dobrá detektivka a možná někdy v budoucnu se vrhnu i na další severské autory :-), jinak hlavní postavy mi nepřišly až tak protivné, jen byli jiní a to mi přišlo originální :-)
Audiokniha, 3,5 hvězdy.
Začátek vás hned vrhne do brutality, masakru, což mě navnadilo, bohužel, pak už to bylo vlažné jen s chvilkovými dávkami adrenalinu, knížka by mohla být o takových 150 stran kratší.
Další velkou nevýhodou byly naprosto nesympatické hlavní postavy, což je u tohohle žánru docela problém, protože se o ně nebojíte, když se něco zvrtne.
Asi vina překladu, ale "oukej" bylo použito opravdu mockrát.
Naopak skvěle hodnotím pachatele, jeho motiv, systematičnost a to překvapení, když jsem zjistila, kdo to byl.
Výsledkem je lepší průměr. :)
Výběr byl jasný - dánská detektivka s výborným hodnocením. Zklamání propastné. Už začáteční morbidita mne odrazovala, v půlce knihy jsem přemýšlela o tom, jak dlouho to bude autor natahovat, i když příběh sám nebyl špatný. Provázelo ho však spousta minusů: Hlavní vyšetřovatelka byla neskutečně nesympatická, navíc jsem do konce knihy nepochopila, proč se stále zmiňuje její inteligence a vyšetřovatelské kvality, nějak to nevyplynulo. Nejen ona, i další postavy mi přišly sotva načrtnuté. Velmi zvláštní styl psaní, který tu už dost čtenářů zmínilo. Občas stránka "suchého" textu, s krátkými větami, spíše reportážní, pak přešla v text se sáhodlouhými souvětími, ve kterých byly občas věty připojené špatným spojovacím výrazem. Velmi mi vadilo neodůvodněné střídání minulého a přítomného času, někdy se to přihodilo i v souvětí. Je to prazvláštní styl autora, nebo je to překladem? Knihu jsem dočetla, vzala jsem si totiž na krátkou dovolenou jen ji, po další od stejného autora asi nesáhnu.
Velmi dobrá kniha. I když byla dlouhá, tak se skvěle četla. Musím říct, že mě příběh fakt bavil. Bylo to dost promyšlené, což čtenář ocení. To rozuzlení bylo takové..., no neudělalo mi to radost. Co vám budu povídat :D. Ale kniha super, doporučuju.
Po delší době jsem sáhla po detektivce a udělala jsem dobře. Kniha se mi četla skvěle, nevadilo mi střídání dějových a časových linek. Hned od samého začátku jsem byla prudce vtažena do děje, což mě baví... nesnáším sáhodlouhé začátky o ničem... Překvapilo mě rozuzlení, původně jsem na Kaštánka tipovala někoho jiného...
Kaštánku, kaštánku, tys mi ale dal... Nebýt toho, že je hlavní hrdinka neskutečně protivná a vypatlaná kráva, tak to má díky zajímavé zápletce a překvapivému rozuzlení plný počet hvězd.
Nejsem typický čtenář detektivek nebo thrillerů, vzala jsem si knihu v rámci ČV.
I přes pracovní a jiné nasazení jsem jí přečetla téměř jedním dechem, ale tak v polovině jsem už tušila pachatele a to je asi i důvod, proč mě tento žánr neoslovuje a muž se se mnou nechce dívat na detektivky nebo musím mlčet. (-:
Šílené je, když si člověk uvědomí, že i toto se opravdu mohlo stát. Když si člověk vybaví některé kriminalistické zločiny, které se stali, tak toto je trochu součet několika, ale i tak to mohlo být vše skutečné a to je strašná představa.
Je pravda, že kniha je psaná prazvláštně, rychle se střídající krátké kapitoly, střídání minulého a přítomného času, které absolutně nedává smysl. Ale to nic nemění na tom, že jde o knihu nesmírně čtivou. Příběh mě okamžitě pohltil, i když jsem ze začátku nechápala, co se děje a jak dané postavy souvisí s příběhem. Vždy, když jsem knihu nečetla, musela jsem o ní přemýšlet. Popravdě mě ani tak nezajímalo, kdo je vrah, spíš mě zajímalo, jak spolu souvisí představené zločiny, včetně 30 let staré masové vraždy hned v první kapitole. Chvílemi mě opravdu mrazilo, ne při popisech vražd, ale při zlověstných scénách, kdy bylo jasné, že se něco hodně špatného stane. Přemýšlela jsem, že bych strhla jednu hvězdu za ten nelogicky používaný přítomný čas, ale jde o nejlepší detektivku, kterou jsem za hodně dlouhou dobu četla, takže si ode mě zaslouží 5* i přes drobné vady na kráse.
Před čtením knihy jsem tu četla pár nepříliš nadšených komentářů, mě to ale moc bavilo. Je pravda, že je kniha delší než obvykle jsem zvyklá číst, ale nepřišlo mi to nijak zdlouhavé. Je fakt, že je zde hodně postav a poměrně složitý děj. Ale stejně to hezky uteklo a určitě doporučuji k přečtení :-)
Thriller s velkým Té ... četla jsem jedním dechem od začátku do konce. Dokonce jsem postupně veškerý vývoj událostí převyprávěla dceři.
Pro mne srovnatelné s filmem Mlčení jehňátek.
Kdo má rád napětí ... doporučuji.
Na túto knihu som sa veľmi tešil, zároveň som sa jej aj dosť bál, lebo ma už unavuje čítať tuctové naháňanie sérieovéhých vrahov. No toto bolo skutočne excelentné. Kniha mala celý čas veľmi slušné tempo a postupne sa vynárali nové a nové skutočnosti, z ktorých som doslova nadašený ako to autor vymyslel a postupne dávkoval. Nemám čo vytknúť a dúfam, že autor napíše ďalšiu knihu. P.S.: jediná čudná vec bola, že ( neviem ako české) slovenské vydanie malo snehovo biele strany. :)
Na knize je na první pohled poznat, že ji napal scénárista. Obraz stíhá obraz a čtenář má být udiven, že se stále mění jednotlivé "filmové záběry" a asi tak má být rychle vtažen do děje. Silně mi to připomíná autorův seriál "Zločin". Nemám mu to za zlé, ale jsem si přivykl na jiný způsob psaní knih. Průměr!
Za mě osobně musím napsat, že debilněji napsanou knihu jsem opravdu ještě nečetla. Prokousala jsem se na konec čistě proto, že se jednalo o dárek, jinak bych to odložila už dávno.
Nevhodné střídání minulého a přítomného času mě mimořádně iritovalo, odosobněný styl psaní jakbysmet. To typické: Hess souhlasně přikývl a ještě dodal, že by bylo dobré s ohledem na nedávné události důkladněji prošetřit stopy z místa činu. Random vymyšlená věta, ale přesně tohle mi vadilo. Minimum přímé řeči, všechno se odehrává jen tak mimochodem, člověk nemá šanci vytvořit si k postavám nějaký vztah. Všichni mi byli totálně jedno, paradoxně až na Genze. Ten byl aspoň fajn. Thulinová tak suchá a nudná, až to bolelo, potenciál jsem viděla alespoň v Hessovi, ale vzhledem k příběhu, v němž figuruje, neměl pro mě moc šancí ho naplnit.
Za mě ne. Uznávám, že po dlouhé době je to první kniha, která mě ohledně pachatele překvapila, ale zbytečná překombinovanost případu, otřesný styl a ploché postavy pro mě udělaly z Kaštánka docela dost nezáživné počtení. Jen ten kaštanový panáček byl takový hezký zlověstný detail.
Po delší době krimi, dala jsem si pauzu a o to víc jsem se těšila na návrat. Určitě jsem touto knihou neprohloupila. Koupila jsem si ji v rámci Čtenářské výzvy, dánský autor byl poslední chybějící.
Tuhle knihu určitě řadím mezi top thrillery.Krátké svižné kapitoly, gradující konec... skvělé.
Dánsko dánská literatura napětí sérioví vrazi severská krimi únosy dětí Kodaň dánské detektivky zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery
Skrýt reklamy
Sáhla jsem po "Kaštánkovi" možná jen kvůli výzvě 2020 a měla velké očekávání, dobře mi tak. Možná o malinko lepší průměr, připadalo mi to nekonečné a nelogické. Na druhou stranu i mě přivedlo k zamyšlení, kolik druhů kaštanů vlastně znám? Mezi jedlý a koňský se mi okamžitě vloudila ikonická čokoládová tyčinka ledové kaštany... Začátek morbidní, pak se nic nedělo, uzavřeli vyšetřování a pak mě to začalo bavit posledních cca 35 kapitol. Hodně zvláštní počin, který jsem několikrát odložila a dorazila jen opravdu náhodou.