Kaštánek
Søren Sveistrup
Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává. Dokáží ho zastavit dřív, než se objeví další panáček? A jak s vraždami souvisí případ zmizelé školačky?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Kniha ZlínOriginální název:
Kastanjemanden, 2018
Inteligentní, rafinovaná detektivka, která rychle vtáhne do děje. Poctivá kompozice, dva solitéři coby vyšetřovatelé, které jsem si oblíbila. Co dodat ? Snad jen doporučit k přečtení.
Vcelku solidně napsaná krimi s lehce načrtnutými postavami, které jsou ale přesto sympatické, takže moc nevadí ani, že se opět vaří z "osvědčených skandinávských ingrediencí".
Po dlouhé době luxusní, drsný thriller, který mě držel u knihy od samého počátku v napětí! Za mě super!
Tohle bylo nejspíše moje první setkání se severskou krimi a musím říct, že nejspíše ne poslední. Ze začátku to šlo trošku ztuha, ale pak se to rozjelo tak, že jsem párkrát málem přejel cílovou stanici, když jsem ji četl ve vlaku. Dokázalo to dokonale pohltit, že v tu chvíli neexistovalo nic jiného. Hlavní padouch mě trošku překvapil přeci jenom jsem čekal někoho jiného. A čtyři hvězdy dávám kvůli tomu startu a i trošku kvůli tomu konci.
Do první třetiny jsem se musela nutit a i přes slabší začátek jsem ji na základě zdejších komentářů neodložila. A udělala jsem dobře :) určitě stojí za přečtení. I když jsou některé části zmatečné a uspěchané a závěr zbytečně urychlený,jsem spokojená. Bylo to příjemné čtení...
Souhlasím s PetrouN17. Kniha se četla celkem dobře, ale že bych se od ní nemohla odtrhnout se nedá se nedá říct. Měla jsem pocit, jakobych už něco takového četla.
Tady nejspíš půjdu proti proudu, ale z knihy jsem i přes veškerou reklamu a veskrze pozitivní komentáře nadšená nebyla.
V průběhu čtení jsem byla přesvědčená, že dám 4*. Příběh mě bavil, ale žádná z postav mi nijak zvlášť nepřirostla k srdci a kniha se ničím neodlišovala od ostatních dobrých detektivek. Ale za posledních 10 stran a hlavně za úplný konec musím pátou hvězdu přihodit.
Autora znám jako scenáristu seriálu Zločin a knížka mi tento seriál v mnohém připomínala. Podobně jako seriál se částečně odehrává mezi politiky, je vyprávěna z
pohledu více postav, nabízí v průběhu více podezřelých a také není snadné se od ní odtrhnout. Na rozdíl od seriálu ale závěrečné vyústění působí mnohem pravděpodobněji a důvěryhodněji.
Za mě rozhodně ano. Luxusní thriller, z jehož světa, od jehož postav se mi vůbec nechtělo odejít, i když to byl opravdu krutý svět jen se špetkami naděje. Jsem moc ráda, že Kniha Zlín má i po sloučení s Albatrosem pořád ten stejně dobrý tah na branku jako předtím.
Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst, vůbec mě příběh nevtáhl do děje, připadala jsem si celou dobu jak bych stála za sklem. V polovině knihy jsem si myslela, že ji ani nedočtu, ale nakonec se to rozjelo a kniha se mi líbila.
Za dva dny přečteno, byla jsem nadšená a napnutá, kdo je vrahem. Až na ten konec, který byl zbytečně až moc komplikovaný, super detektivka.
Víc, než 3 hvězdy, a to ještě slabounké, dát nemohu, obyčejná tuctová detektivka a ještě tak průměrně napsaná, přímá řeč, do toho sem tam slovo se absolutně nehodící... i když samotný příběh byl ucházející. Obrovská reklama a velké zklamání.
Kniha neměla chybu. Napínavé až do konce, pěkně napsané, čitelné, děsivé... nejsem na rozsáhlé komentáře. Prostě si to přečtěte, stojí to za to.
Kvalitní reprezentant žánru. Zajímavé postavy, dobře vykreslená atmosféra, uvěřitelnost, udržování čtenáře v nejistotě. Připomíná seriálovou tvorbu typu Most/Bron, což není náhoda. Autor je scénáristou seriálu Zločin.
Dánsko dánská literatura napětí sérioví vrazi severská krimi únosy dětí Kodaň dánské detektivky zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery
Skrýt reklamy
Uf, tak tohle byla parádní jízda. V poslední době jsou severská krimi jedno jak druhé, ale toto se mi líbilo. Trochu ve stylu Nesbova Sněhuláka. Napínavé, zajímavě použitý přítomný čas a jen příjmení hlavních hrdinů, perfektní konec. S tipem na vraha jsem byla tentokrát úplně vedle. Dávám si pana S do svých oblíbenců a doufám, že bude v psaní pokračovat.