Kde zpívají raci

Kde zpívají raci
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447981/bmid_kde-zpivaji-raci-blU-447981.jpg 5 4571 4571

Celá dlouhá léta kolují v poklidném městečku Barkley Cove na pobřeží Severní Karolíny fámy o vlčím dítěti, „holce z bažiny“. Když je roku 1969 objeveno tělo místního krasavce Chase Andrewse, obyvatelé města začnou z jeho vraždy podezírat právě holku z bažiny, Kyu Clarkovou. Jenže Kya vůbec není taková, jak se o ní povídá. Je to inteligentní a citlivá dívka. Žije odkázaná sama na sebe v bažině, které říká domov, jejími nejlepšími kamarády jsou racci a místo školy ji učí okolní příroda. I v jejím životě přichází chvíle, kdy zatouží po blízkosti jiných lidí, dotecích a lásce. Její divoká krása okouzlí dva mladé muže z města a před Kyou se otevírá úplně nový život. Pak se však stane něco nepředstavitelného… Román Kde zpívají raci je překrásnou ódou na přírodu, příběhem opuštěné dospívající dívky, která se učí důvěřovat lidem, a líčením záhadné vraždy s překvapivým koncem. Delia Owensová nám připomíná, že dětství nás všechny poznamená na celý život a že každý z nás podléhá úžasným tajemstvím přírody.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota

Where the Crawdads Sing, 2018

georginaa
18.08.2024 5 z 5

Silně poutavý příběh o dívce, kterou všichni opustili a ona musela sama přežít v bažině. Svůj život čerpala z živočichů, kteří žili kolem. Jednoho dne poznala chlapce, co jí nosil pírka z ptáků. Postupně ji naučil číst a psát, vyrůstali blízko sebe až si uvědomili, že se mají moc rádi. Bohužel okolnosti byly jiné než by chtěly. Je viněna z vraždy jiného chlapce a tím se rozebírá proces viny a neviny. Už dlouho jsem nečetla tak emoční příběh co by zasáhl duši. Vřele doporučuji.

Kllara
16.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Bolestně krásný příběh. Čast, kdy probíhal soudní proces, byla tak napínavá, až jsem musela kontrolovat svůj tep na hodinkách. Moc se mi líbily procítěné popisy přírody a opravdu jsem si dovedla představit, jak se Kya musela cítit mezi prázdnými betonovými zdmi v kontrastu s tak nádhernou přírodou, na kterou byla zvyklá... V knize bylo také opravdu výstižně zachyceno téma osamělosti, opuštění a to, jak hluboce dovedou v člověku tyto pocity zakořenit. Tak moc, že už nemusí být cesty zpět. Abych ale byla i trochu kritická, konec ve mně vyvolal rozporuplné pocity a spoustu nezodpovězených otázek, které jsou podle mě v tomto případě spíše na škodu, jelikož snižují uvěřitelnost celého příběhu. Také chápu, proč hlavní hrdinka udělala to, co udělala - nejspíše nechtěla jít po stopách své matky, měla velký strach a nevěřila, že by ji někdo v dané situaci byl schopen pomoci, avšak je otázkou, zda čin, který provedla, je opravdu v pořádku. Po celou dobu mi byla povahově sympatická, avšak tímto u mě bohužel, ať chci, nebo ne, klesla. Přesto se však podle mě jedná o moc pěkný literární počin a nelituji stráveného času.

michaelaIQFK
16.08.2024 5 z 5

Skvělé dílo. Lepší knížku jsem už dlouho nečetla. Fakt se povedla. Má obrovskou hloubku. Bude ve mě dlouho doznívat. Myslím, že jí potřebuju mít ve své knihovně.

Princezna22
14.08.2024 5 z 5

Tak téhle příběh ve mě zůstane pěkně dlouho.. Strašně krásný a i smutný. Viděla jsem i film, ale ten podle mě nedá tolik, jako kniha. Připravte si kapesníčky a směle do toho aspoň u některých pasazi.. Doporučuju

lenkannHC
08.08.2024 5 z 5

Ze začátku se mi knížka moc nezdála, optikou matky mi bylo malé Kyi neskutečně líto. Ale se vším se poprala a příběh mě nakonec dostal. Vyšetřování vraždy probíhá tak nějak bokem a vůbec dějovou linku neruší, až se nakonec obě časové roviny spojí. Konec byl překvapivý. Za mě skvělá kniha

Nika.
06.08.2024 5 z 5

Naprostá dokonalost - tato kniha si zaslouží plný počet hvězdiček! :))
Nenapadají mě žádná negativa, pouze samá pozitiva, která bych ráda vyzdvihla.
Počínaje obálkou, nádherným popisem přírody a brilantním dějem a zpracováním příběhu konče.
U této knížky se zasmějete, dojmete se, popláčete si...
Kya, hlavní hrdinka příběhu "Kde zpívají raci" byla obdivuhodné dítě/slečna/žena, která to v životě neměla vůbec jednoduché, ale i přes to všechno se o sebe dokázala postarat a uměla ocenit kouzlo přírody jako málokdo.
Přiznám se, že kniha se mi původně vůbec nechtěla číst, děj mi přišel všechno jenom ne zajímavý... Jak já jsem se v tomhle spletla - stačilo pár stránek a tento příběh mě absolutně pohltil..
Troufnu si říct, že toto je jedna z knih, na kterou člověk jenom tak nezapomene.

Sandalkar
05.08.2024 4 z 5

Pribeh, ktery odhaluje prirodu i zivot v bazine (nejen v ni) az na dren. Cestu divky a zeny jmenem Kya, ktera se snazila prizpusobit se a nakonec to vzdala, ale jeji nejblizsi s ni nastesti ne. Nadherne popisy prirody a lidske lasky, citu, ktery to ma casto v souboji s hrdosti a strachem tezke. Konec prekvapivy.

"Cekala, protoze vedeni plodi trpelivost."

PS.: Pokud touzite po podobne knize, doporucuji Strazce svetla od A.Geni nebo Agnes od H.Kent.

Nekonečná
02.08.2024 4 z 5

Začátek mě nebavil, knihu jsem odložila na pár týdnů. Pak jsem se k ní vrátila a začetla se. Zajímavý, ale pro mne trochu neuvěřitelný příběh dívky Kyi, opuštěné celou rodinou a ponechané osudu. Krásné popisy přírody, ptáků, močály, láska, záhadné úmrtí, obvinění hlavní hrdinky... Bylo to čtivé, pomalu plynoucí a konec byl nečekaný, doporučuju.

ropotamo
31.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Moc hezký a dojemný příběh s krásným popisem přírody, ale že by to bylo takové wau, to bych neřekla. Pár věcí mi přišlo opravdu velmi nadnesených a těžko uvěřitelných. A ta vražda?? Vážně žádný trest a ještě se všichni tváří, že je Kya hodná holka? Nicméně kniha je čtivá a místy napínavá, proto 4 hvězdy.

Bynatali
30.07.2024 1 z 5

Nechapu tak vysoke hodnoceni, kniha me nezaujala, byla prilis zdlouhava, bez deje, nudila jsem se. Pribehu jsem neverila. Nakonec jednani hlavni hrdinky velmi nesympaticke.

Vanocni_skritek
29.07.2024 5 z 5

Nádherná kniha. Ano, je tam jakási detektivní zápletka, stejně tak i romantická. Ale o co jde především, je hrdinčina láska k přírodě, k místu, kde žije. Autorka s neobyčejným citem k popisu prostředí vykresluje příběh, který chytne za srdce a zůstane v něm. Po přečtení jsem měla chuť běžet do lesa a jen sledovat okolní přírodu, zkoumat každičký list stromů, vnímat tu nádheru kolem a zkrátka jen být. Děkuji autorce za něco tak překrásného. Knihu jsem četla před rokem a stále mnou rezonuje.

Nattali.ka
28.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Po lehkém letním čtení to byla pro mě docela změna žánru, ale kniha mě i přesto, že to není úplně můj šálek kávy, bavila. Líbilo se mi přeskakování dvou různých dob, až se čtenář nakonec dostane do přítomnosti v obou. Líbí se mi seznamování s hlavní hrdinkou Kyaou a jejím nelehkým životem, některé pasáže mi občas přišly zdlouhavější. Oceňuji detail s pletenou čepicí - hlavním důkazem z místa činu vraždy aneb, že čtenář neví, kdo si tu čepici nakonec nechal, tak mžná jsou podezřelí dva. Nakonec jsem se bála, že vražda zůstane neobjasněna, ale závěr mě velmi překvapil, že čtenář se jen tak náhodou o skoro 40 let pozdějí nenápadně dozví, jak to vlastně celé bylo. To jsem nečekala. Doporučuji.

Araso
22.07.2024 5 z 5

Okolo téhle knihy jsem chodila dlouho... dokonce jsem si stáhla film u kterého jsem usnula. Přítel mi řekl, že film je moc hezký a že se na něj musím podívat. To byl jasný impulz. Musím si prvně přečíst knihu. Vzala jsem knihu do ruky a odložila jsem ji za dva dny přečtenou a to myslím hovoří za vše... Autorka popisuje nádherně přírodu, spletité vztahy, vnitřní svět osamění atd. Krásná kniha. Doporučuji

Petiz
20.07.2024 4 z 5

Jo, bylo to krásné, emotivní, za mě čtivé s nádhernými popisy přírody. Autorka se tam dotkla spousty témat - trauma, domácí násilí, nepřijetí odlišnosti, strach z neznámého. Jo, moc se mi knížka líbila a přečetla jsem ji jedním dechem. Ale byla tam spousta zkratek, nevysvětlených a nerealistických témat, kterých je
škoda.

Jara.v
17.07.2024 5 z 5

Váhala jsem, zda vůbec knihu číst, že by mě asi nebavila, ale doslova mě pohltila. Velice silný příběh opuštěné malé dívenky, která dokázala přežít sama celé roky. Přesto byla stále svá a milovala a ctila přírodu. Spravedlivě chránila své právo na život a stala se respektovanou osobou.

marketa1860
15.07.2024 4 z 5

Krásná kniha o silné a něžné dívce. Místy trochu zdlouhavé, ale v celkovém pohledu moc příjemné čtení.

rionka
02.07.2024 5 z 5

nádherné, dojemné, příběh plný obrazů.. doporučuji, tahle kniha mě strašně moc dostala. šikana a segregace, pochopení a láska, vzpomínky a ne-vzpomínky. neuvěřitelně fantastické.

theozijenamarsu
23.06.2024 4 z 5

Před nějakou dobou jsem viděl zfilmovanou verzi a když jsem tuto knihu zahlédl v knihkupectví, prostě jsem si ji musel koupit. Na film jsem se díval s mamkou, která knihu zná a několikrát ji darovala svým kamarádkám.
Dost lidí kritizuje, že děj byl údajně utahaný a nudný, s čímž absolutně nesouhlasím. Naopak se mi kniha četla velice dobře a celé to hezky plynulo, až byl najednou konec. Na druhou stranu - já jsem poměrně zvyklý na "pomalý/táhlý" děj (současně s touto knihou jsem totiž četl také Zámek od Franze Kafky) a nemohu to porovnávat s jinými knihami tohoto typu.
Na celé knize je poznat, že byla psána ženou a hlavně pro ženy a témata, která se tam probírala, mi jsou poměrně cizí.
Přes všechno tohle se mi nějakým zvláštním způsobem kniha líbila. Je to zase něco jiného a jsem rád, že jsem si jí přečetl.

Eweey
21.06.2024 1 z 5

(SPOILER) Jsem jediná, komu přijde zvláštní, jak v pohodě jsou všichni s faktem, že hlavní hrdince prošla vražda? Kdyby to byla sebeobrana, dá se to pochopit, tohle byl ale chladnokrevně promyšlený čin a ještě měla Kya žaludek na to projít soudním procesem a chovat se, jako by se jí děla ta největší újma - omdlévat a spol. Kniha je čtivá, ale plná patetických a nerealistických pasáží. Opět se mi potvrdilo, že málokdy knihy z edice "Světový bestseller" za něco stojí.

Eliška13
20.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Opravdu krásná knížka. Sice chvíli trvalo se začíst, ale stálo to za to, nakonec mě to úplně pohltilo. Příběh nebyl předvídatelný a hrozně jsem doufala, že dopadne dobře, což se naštěstí stalo a i konec byl jasně uzavřený.
Teď jen váhám zda se podívat i na film.