Kladivo na čarodějnice

Kladivo na čarodějnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32578/bmid_kladivo-na-carodejnice-65abbe29039a3.png 5 2799 2799

Vraždící losinská a šumperská bestie jménem Boblig, šílený inkvizitor a jeho ochránci, kníže Liechtenstein a olomoucký biskup téhož příjmení, vstoupili koncem 17. století do dějin jako tvůrci hrůzostrašného hororu monstrózních čarodějnických procesů, při nichž osobně fanatický mnohonásobný vrah Boblig fyzicky a psychicky zmasakroval, umučil, okradl o čest a majetek a nakonec zaživa upálil přes stovku nevinných obětí, včetně šumperského kněze, děkana Kryštofa Aloise Lautnera. Triumfující bestii nikdo nezastavil. Fanatismus a arogantní zvůle tehdejší moci vygenerovaly takovou institucionalizovanou hrůzu a davovou hysterii, že se nikdo nikoho nezastal. Vraždící triumfující bestialita změnila iracionalitu v realitu, v dokonalý horor o dokonalém zatmění rozumu. Tento sugestivní historický román, v němž se autorovi podařilo spojit faktografickou přesnost s vypravěčským umem, úspěšně zfilmoval režisér Otakar Vávra. Kaplického výpověď tak dostala to, o co autor vždy usiloval, lidovou dimenzi.... celý text

roro
06.03.2013 4 z 5

Knihu jsem četla v pubertě a pak ji umocnila dojmem z filmu,který jsem pro tu hrůznost nezvládla do konce...
Opravdu nic pro slabší povahy,ale dobrá k pochopení událostí a nahlédnutí do smýšlení církve.

Twiggina
04.03.2013 5 z 5

Nádherná kniha - a pak měj důvěru k církvi ... ;)

Simuše
20.02.2013 4 z 5

Než sem si přečetla Kladivo na čarodějnice, nevěděla sem, kdo to jsou inkvizitoři. Teď vím, že je nesnáším.
Změnil se od základů můj pohled na církev, že dokáže lid zfanatizovat a poštvat proti sobě. Církve si vážím, ale ty zrůdnosti kterých se dopustila ve Středověku pro mě zůstanou navždy její temnou stránkou.

miawallacova
19.01.2013 3 z 5

já ani nevím. chvílemi zklamání, jindy jsem si trhala vlasy jak jsem byla napnutá...

otula
27.12.2012 5 z 5

Úžasná kniha, která málokoho nechá chladným. Nemám rád zatahování politiky do čehokoliv, ale tady si to nemohu odpustit, neboť je to realistická kniha o marném boji "pravdy a lásky" proti "lži a nenávisti". Chamtiví a krutí lidé vždy byli, jsou a budou u moci a beztrestní. Obsah se nemění, mění se jen forma. Napíše někdo jednou Kladivo na čarodějnice 21. století?

Mesič
29.11.2012 4 z 5

Kniha byla čtivá, poutavě popisovala dobu, ale asi jsem čekala větší drastárnu. Né, že by mě nechávaly pasáže s mučením chladnou, ale kniha na mě silněji působila v pasážích, kdy se ukazovalo, jak hloupost, fanatismus, pokrytectví a "nešpinění si rukou" způsobuje ty nejhorší škody. To byly chvíle, kdy jsem pociťovala beznaděj.
Za přečtení rozhodně stojí.

Mrs.Karolka
11.11.2012 5 z 5

Mnohem, mnohem lepší jak film. Už nikdy neudělám tu chybu, že se na film kouknu dřív než si něco přečtu (promiň Tolkiene).

tygrilady
28.10.2012 5 z 5

Velice silná kniha,která mě velice dojala! mooooc se mi líbila,vřele doporučuji!

Bránolog
10.10.2012 4 z 5

Né, že bych nějak extra Kaplického žral, ale tohle byl tak dokonalý popis esenciálního zla, že jsem to dočítal s přemáháním a přitom se nemohl odtrhnout. Působivé je, jak jsou ty hrůzy popisované věcným, nezúčastněným způsobem.

kapllu
01.10.2012 5 z 5

Nejhorší je ten pocit bezmoci, když už přesně tušíte, co se stane, ale stejně nemůžete dělat vůbec nic. A jak bylo řečeno v závěru, nejen pan Boblig byl vinen. Všichni, kteří jen přikyvovali, podepisovali, nechtěli vidět... ti všichni nesou vinu stejně velikou, protože právě oni mohli změnit běh věcí, právě oni mohli zachránit desítky nevinných.

Natalis
28.08.2012 4 z 5

Geniální.... Úplně to změnilo můj pohled na církev a na hon na čarodějnice. Doporučuji každému, kdo má silné nervy xD.

krizek
27.08.2012 5 z 5

Nejlepší četba o honu na čarodějnice, jakou jsem četla. Perfektní, ač drastické čtení.

Kubíííína
19.08.2012 4 z 5

Dobré, ale velmi drastické čtení. O to těžší je fakt, že to není vymyšlené, ale skutečné.

Hudis
05.08.2012 5 z 5

Tato kniha je aktuální i v dnešní době. Jen se mění názvy. Dříve čarodějnictví, dnes terorismus. Stále chudí nadávají na bohatý. Podnikavý jsou osočováni pro svojí podnikavost a chytrost. Vrchnost se stará jen o sebe a svoje peníze. Jak lehce by stačilo přepsat pár slovíček a hned bychom nečetli román zasazený do 17. století, ale běh věcí dneška.

ondras666
04.07.2012 5 z 5

Myslím, že tato kniha ani nepotřebuje zvláštní komentáře. Velice zdařile napsané dílo, které vás strhne svým dějem. Doporučuji všem přečíst. Já ji četl snad tisíckrát a nikdy se neomrzí.

Jack Bauer
09.06.2012 5 z 5

Výborně velmi čtivě napsaná kniha o slepé víře , sobectví, lidské hlouposti, kterou přečtete jedním dechem. Kniha se prostě nedá odložit a takové romány mám rád. Zanechá ve vás velmi hluboký zážitek na který budete ještě dlouho vzpomínat. I na potřetí mě úplně dostala.

asterixka
26.05.2012 5 z 5

Jeden z prvních historických románů, které jsem před lety četla a od té doby ještě mnohokrát, naposled v podobě audioknihy. Pravdivá kniha o hrůze a bezmoci....Vřele doporučuji, jedna z nejlepších knih.

eraserhead
15.05.2012 3 z 5

Snad za to může znalost výborné filmové verze, ale Kaplického román mě dost zklamal. Hlavně teda formou vyprávění, která mi moc neseděla. Tak vtíravě napsaný román jsem ještě nečetl. To, že je někdo v příběhu zlý, by mělo vyplynout z jeho chování a autor/ka by to měl/a zvládnout podat tak, aby to bylo jasné a aby měl čtenář pocit, že na to přišel sám a ne, že čtenáři stojí při čtení autor za zády a řve mu do ucha: "Ten je zlý!, ten je fakt kurevsky zlý." Navíc mi to, i vzhledem k roku vzniku, připadalo trošku lehce propagandistické. Prostě nás chtěl autor za každou cenu přesvědčit, že určití lidé v tom příběhu byli opravdu zlí a nedovedl to jinak, než že nám to neustále opakoval, aniž by to místo toho vtělil do jejich chování a povahy. A i samotný děj mi připadal, že nějak moc negraduje a vlastně v něm probíhá pořád jen to samé dokola. Ale možná to tak opravdu probíhalo. Až trochu komickou stránkou je, že to bylo napsáno jen pár let potéí, co se podobné věci děly díky stalinistům a ten příběh by se dal vnímat i jako kritika nejen 50. let v tehdejším Československu. Pozitivním faktem románu a jeho autora je, že se mu docela dobře podařilo odhalovat nelogičnost křesťanství, vzájemné rozpory jeho učení, kdy vlastně popírá samo sebe. A já to říkám pořád, křesťané a bolševici si navzájem nemají co vyčítat. Pravděpodobně se ke knize už nevrátím, po hodně dlouhé době kniha, u níž jsem vážně přemýšlel, že ji nedočtu.

Hipi
21.04.2012

Kvalitní, silná a velmi dobře napsaná kniha, ale tak temná, smutná, brutální a drásavá, že jsem ji od poloviny už nedočetla.

palkto
12.04.2012 5 z 5

Epické,čtivé,poučné - aneb jak mýty a pověry ovládaly (a dodnes ovládají) lidskou společnost a její smýšlení. Opravdu jedno z mistrovských děl české literatury!