Klášterní madrigal
Vlastimil Vondruška
Co klášter, to město! Řeholníci se nepříliš zodpovědně starají o pozapomenutý klášter s panstvím, hříšní poddaní se oddávají zábavě v šenku a neplatí daně. Kdesi pod horami u hranic Českého království se nachází Klášter s rozsáhlým panstvím původně čítajícím desítky vesnic, dnes Bohem i generální kapitulou v Selbru opuštěným a chátrajícím. Spravují ho líní řeholníci a obývají hříšní poddaní. Každý má rád své pohodlí. Čas tu plyne klidně, když do skriptoria Kláštera dorazí královská listina, která náhle po osmdesáti letech od žádosti schvaluje povýšení jedné z vesnic na město. Nastane ovšem problém - která vesnice by to vlastně měla být? A jak si poradit s takovým zájmem vrchnosti? To budou muset začít platit daně, starat se o svěřené pozemky nebo dokonce pracovat? Poddaní začínají intrikovat, aby se této povinnosti vyhnuli.... celý text
Romány Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2022 , TympanumInterpreti: Jan Hyhlík
Děj této knihy mě velmi zklamal. Je to pro mne zatím nejslabší kniha od p. Vondrušky, kterou jsem od něj četla.
Lidé z fiktivního panství se spolu s místními řeholníky jistého Řádu dohadují, jak "vytřískat" co nejvíce peněz ze Selbru, kterým by se dalo pochopit sídlo dnešní Evropské unie, Brusel, a to pokud možno bez práce. Také je zde popsáno, kolik zbytečných "nesmyslných nařízení" tento Selbr vydává a co jsou lidé pro to ve své "naivitě" schopni udělat, aby za splnění podmínek města Selbr získali peníze.
Místo očekávané detektivky jsem s překvapením zjistila, že čtu celkem pěknou satiru na současnost, ovšem úhledně zabalenou do historického hávu. Toto vybočení do jiného žánru lze jen uvítat. Čtenář uvyklý na stavbu příběhu "zločin - vyšetřování - potrestání viníka" se musí přeladit a zbystřit pozornost. Autor si vyhrál s názvy míst i jmény osob. Snad jen toho mlází a piva bylo až příliš.
Dobrá kniha. Ale hlavně mne zaujalo, že i když se ve vesnicích vlastně nic neděje, pan Vondruška dokáže u knihy udržet pozornost.
Chceš do držky?
Těšila jsem se na zábavné čtení, ale tato satira na evropskou unii a Brusel=Selbr, mě moc neoslovila. Od okamžiku, kdy jsem si přečetla, že místní drbny založily iniciativu Greenpryč a vysekaly v okolí vesnice veškeré mlází, aby se tam nemohly uchylovat milenecké páry, mě veškeré nadšení opustilo. Korunu tomu dosadila iniciativa Za šťastné mlází! Vzhledem k tomu, že obyvatelé klášterního panství byli označeni za nejlínější a nejtupější v celém království, a přitom dokázali z dotací poskytovaných královskou komorou a Selbrem získat a zpronevěřit obrovské sumy peněz, nedokážu si představit, co by dokázali ti nejschopnější a nejchytřejší.
Příručka pro rychtáře praví, že na panství Řádu nemá nikdo právo trestat poddané, pokud se chovají v duchu křesťanství, jen proto, že jsou bezvýznamní, chudí, zaostalí, nevzdělaní či v něčem jiní. A že je nelze trestat ani proto, že hájí své zájmy, jestliže nejsou v rozporu s boží pravdou a zájmy jejich vrchnosti.
Skvělé, skvělé, skvělé. Obléci současnost do hávu minulosti není jednoduchý úkol. Ale zde se podařilo.
Kniha je humorně napsaná od pana Vondrušky trochu jinak, než bych očekával. Ale je i zde patrné, že nejvíc nápadů mají chlapi u piva . Muž je hlava rodiny a žena je krkem , kterým hlavu otáčí. Inspirace i pro dnešní dny. Dle komentářů, asi každý nepochopil myšlenku, jak se naši lidi chovají , když se mají dobře. I když je kniha jiná než ostatní, přesto se mi líbila.
Snad nejslabší dílo, co jsem od V.Vondrušky četla. Je tam směsice všeho možného a skrzté odkazy na politickou situaci posledních let....škoda, k tomuhle snížit.
Kouzelný humorný příběh z blíže neurčeného historického období, obsahující ale spoustu narážek a parodií na současnost. Trochu to připomíná Zvonokosy. Tento styl jsem u Vondrušky nečekal, překvapil mě, ale příjemně. Bavil jsem se tak, že jsem se musel smát i nahlas (není to čtení do tramvaje).
no, moc mě to nebavilo, nebyla to vondruškova detektivka, na kterou jsem zvyklá....jo a asi v půlce knihy mi došlo, co za město je Selbr:-)
Poněkud Pretchettovská kniha pro Vondrušku zcela netypická, ale velmi zdařilá, vtipná a satyrická. Doporučuji, zvláště pokud máte co do činění s úřady, byrokracií vůbec a s nařízeními a dotacemi Evropské unie, pobavíte se.
Stačilo mi pár kapitol. Od tohoto autora jsem znal historické romány a detektivky. Kniha KLÁŠTERNÍ MADRIGAL není nijak označená, případný zájemce nepozná o jaký žánr se jedná. Snad kombinace fantasy a humoru? Ale ta lokace? Bohem zapomenutý kout Českého království. Nenechte se tím splést, nejedná se o historický román. Zatím nemám v úmyslu v četbě pokračovat.
satira středověk erotika intriky hříchy řeholní, klášterní život královská města život na vesnici České královstvíAutorovy další knížky
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
První kniha od Vondrušky, ke které jsem se dostala na doporučení své letité knihovnice. Během čtení mne napadla jediná výstižná definice: historická satira popisující současnou politickou situaci. Kniha pobavila, pokud si jeden ovšem uvědomí, co přesně popisuje, je z toho občas pěkně smutno.