Kniha tužeb
Sue Monk Kidd
Ana se narodí v Galileji v dobách, kdy se na ženy pohlíží jako na majetek a dívky opouští své otce, jen když se vdávají. Ana netouží po ničem jiném než mít nad svým osudem kontrolu. Umí číst a psát, a navzdory matčiným obavám se chce dělit o své myšlenky a najít svůj hlas. Hlas, který by mluvil za všechny tiché ženy. Ana propadá zoufalství, protože je přislíbená staršímu vdovci. V Nazaretu ale potká charismatického mladého tesaře, který v ní probouzí nepoznané touhy a díky němuž se před ní otevírá nová budoucnost. Tohle však není obyčejný milostný příběh. Cesta, na niž se Ana vydá, jí přinese radost i neštěstí, ale také ji obohatí o nečekaná přátelství. Kniha tužeb je mimořádný příběh o snech a touhách a o síle ženy změnit svět.... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)Originální název:
The Book of Longings, 2020
Ac nejsem priznivcem krestanstvi, nesnasim dobre bibli a vira jde naprosto mimo me, pribeh Any me neskutecne a zcela pohltil. Hltala jsem slovo za slovem a drzela palce ji i jejimu manzelovi. Momenty Aninych nejvetsich ztrat jsem prozivala s ni, posilala ji odvahu celit vsemu, co ji osud nadelil, a vzdy jsem doufala, ze to zvladne. Kniha tuzeb vypravi o lasce, vire, statecnosti, vizionarstvi, sile, vytrvalosti a obrovske odvaze.
"To, co te odlisuje nejvic, je tvuj duch, ktery se bouri a neutucha. Nejdulezitejsi neni velikost, ale tva vasen ji naplnit"
Nikdy jsem žádné knize nedala plné hodnocení a to, jaký pocit mi tato kniha přinesla ji nikdy nezapomenu. Je to o svobodě, o projevu, o lásce, ztrátě a životu v té nejsurovější podobě. V naší době nejsme dostatečně vděčné za to, jakou máme moc říct co si přejeme, co chceme a jakou máme sílu volby v tom se stát matkou nebo ne.
Tento příběh, ačkoli konkréní věci a detaily jsou vymyšleny, tak si říkam kolik muselo být takových žen a mužů v historii, kteří chtěli být vyslyšeni.
Je mi po přečtění smutně, protože závidím každému z Vás, kdo se na ni teprve chystá.
Knihu jsem dostala jako dárek a moc mě potěšilo, že je to historický román. Odvážná historická fikce, psaná s úctou k tématu. Takové poselství o ženách nebo ženské síle, je to příběh k přemýšlení, dotkne se srdce, emocí...
Doporučila bych ji hlavně, kdo má rád historické romány, 5*
Jak už někdo psal historie stojí na reálných základech a příběh je zajímavý - mám nad čím přemýšlet .o)
Říká se, že za každým úspěšným mužem stojí žena - a tohle je příběh té, která stála za Ježíšem dávno předtím, než se stal nejslavnějším mužem v dějinách. Skvěle napsaný historický román o lásce, respektu a odvaze z doby, kdy tohle nebylo v manželství zdaleka běžné. A to už vůbec nemluvím o tom, že hlavní hrdinkou je žena, která umí číst, psát a zamýšlí se nad nerovným postavením žen ve společnosti. Kniha tužeb mě donutila celé odpoledne na Wikipedii dohledávat detaily z evangelií a porovnávat, co všechno byla skutečnost a co si autorka přimyslela. Skvělé! Oceňuji, že se nesnaží být za každou cenu skandální, pokud chcete něco ve stylu Dana Browna, přečtěte si... Dana Browna :)
2015 | Křídla ve větru |
2005 | Tajný život včel |
2021 | Kniha tužeb |
2006 | Trón morskej panny |
Toto je překrásná kniha. Příběh Any mě úplně pohltil, kniha je tak dobře napsaná, že čtenář opravdu vše naplno prožívá. Četla jsem s velkým respektem a za toto dílo děkuji.