Knihkupectví pana Livingstona
Mónica Gutiérrez Artero
Mladá archeoložka Agnes Martíová se z rodné Barcelony přestěhovala do Londýna v naději, že najde práci v jednom z britských archeologických muzeí. Když se však po několika měsících neúspěšného hledání chystá zklamaně vrátit domů, při melancholické procházce čtvrtí Temple zabloudí do útulného knihkupectví Moonlight Books. Bručounskému majiteli Edwardu Livingstonovi se bystrá dívka ihned zamlouvá, a tak ji zaměstná jako svou pomocnici. Třebaže se Agnes nevzdává svého archeologického snu, brzy propadá kouzlu onoho obchodu i jeho stálých návštěvníků, jako je přemoudřelý chlapeček Oliver Twist, horlivá čtenářka paní Dresdenová, mlčenlivý spisovatel píšící ve světle modré lampičky nebo Edwardova sympatická přítelkyně, nakladatelka Sioban, a zjišťuje, že Edward není zas takový misantrop, za jakého se vydává. Poklidný každodenní život knihkupectví však naruší krádež – drahocenný deník Edwardova předka zničehonic zmizí a Agnes se obává, že podezření padne na ni. A když se navíc vyšetřování ujme pohledný inspektor John Lockwood, archeoložka přijde o poslední zbytky klidu.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , MetaforaOriginální název:
La librería del señor Livingstone, 2017
Další odpočinková kniha přímo pro knihomoly.
V knize autorka často zmiňovala literární díla, o kterých jsem bohužel buď neslyšela, nebo jsem je nečetla, což mě dost mrzí, protože z knihy nemám takový zážitek, ovšem prostředí knihkupectví, knih, podzimního/zimního Londýna na mě dýchnul perfektně :) Romantická linka se mi líbila, ale popisy mi přišly trochu ploché, měla jsem problém se sžít s postavami, příběh mě úplně nevtáhnul, ale bavil mě.
Jako oddechovou jednohubku můžu doporučit, zvlášť pokud vás láká útulná atmosféra londýnského knihkupectví
Kniha, která mě moc nepotěšila. Mám ráda příběhy, které se odehrávají v knihkupectví, ale v této knize mi po celou dobu čtení něco chybělo. Ten kdo má rád Londýn, tak toho určitě potěší procházky Londýnskými ulicemi, návštěvy parků a dalších zajímavých míst.
Pokud potřebujte zahřát na duši, nebo si jednoduše odpočinout od toho všeho šílenství kolem nás, tak tohle je přesně ta knížka po které doporučuji sáhnout. Proležela jsem Vánoce s chřipkou a lepšího společníka jsem si nemohla přát. Londýn má pro mě obrovské kouzlo a bloumat jím s hlavní hrdinkou v dešti, větru a sněžení vybízí zachumlat se do velké šály a vyrazit objevovat vlastní město... no a samozřejmě se zatoulat do zapadlých kaváren a malých knihkupectví. Kniha je plná hřejivého tepla útulných míst, dobrot, horkých čokolád, moudrých lidí, poučení, nápadů na to co si přečíst, kam se příště v Londýně zajít podívat a hlavně přátelství a laskavosti. Nespočetněkrát jsem se přistihla jak se usmívám z toho jak se k sobě lidé v knize chovají, jak si nenápadně pomáhají a motivují se. Velké plus dávám za pouze lehkou romantickou linku, bylo jí tak akorát na můj vkus. Moje druhá kniha z této edice (ach ty obálky :) ) a opět jsme si sedly.