Knížka polibků
Jaroslav Seifert
S poděkováním a vděčnými pozdravy Jaroslavu Seifertovi, prvnímu českému nositeli Nobelovy ceny za literaturu, 1984.
12.01.2022
Je to pro mě kniha "na paměť "abych nikdy nezapomněla, absurditu totality.Dostala jsem jí od přátel "pro sílu a za sílu"...
Když si uvědomím, že verše musely být vydány v samizdatu, musely být recitovány v domácím divadle Vlasty Chramostové,když,když, když
Svoboda tak sladce chutná a je tak křehká
Věřím, že hledat krásná slova
je lepší
než zabíjet a vraždit
A Sbohem
1925 | Na vlnách TSF |
1971 | Maminka |
1999 | Všecky krásy světa |
1950 | Píseň o Viktorce |
1984 | Býti básníkem |
Kniha zřejmě málo čtená, málo dostupná a tudíž v Česku nepříliš známá.
Sám jsem ji objevil v pražském antikvariátu a jako příznivec Jaroslava Seiferta jsem ji i za poměrně vysokou cenu zakoupil.
Kniha má hodnotu, je vyjádřením díků za existenci Seifertovy poezie.
I když si myslím, že koncepčně mohla mít vyšší úroveň, ale již sám název naplňuje obdivovatele Seiferta mírou vrchovatou.
Trochu zpolitizované, ale není divu. Kniha byla vydána ve Švýcarsku a za dob socialistického zřízení. Seifert nebyl představiteli státu milován, národem možná ano. Ale myslím si, že především za jiné básně, než které jsou vytištěny v této sbírce.
Ale jak je uvedeno, některé z nich jsou prakticky českému čtenáři neznámé.
Dojemné jsou básně věnované smrti TGM, Vltavě a Praze.
Milostná a lidová poezie se vydavatelům nehodila povahově.
Přesto pro ni především byl Seifert tím velikánem, jenž přetrvá i v další generaci čtenářů, kteří milují, když mohou číst o lásce a kráse...