Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost
Tove Ditlevsen
Niterná zpověď jedné z nejvýznamnějších dánských autorek dvacátého století V Dánsku již kultovní trilogie, původně vydaná ve třech útlých knihách, zavádí čtenáře do Kodaně mezi třicátými a sedmdesátými lety dvacátého století. Tove Ditlevsenová vypráví svůj životní příběh: pocházela z prostého dělnického prostředí a snažila se z něho co nejdříve uniknout do světa literatury. Kniha zobrazuje složitá ženská přátelství, manželství bez citu a porozumění, mateřství a nechtěná otěhotnění, milostná vzplanutí, rozpolcení mezi dvěma muži, závislost na alkoholu a drogách, ale především závislost na psaní. Autorka se v pouhých sedmnácti letech stala slavnou básnířkou, ovšem věnovala se i psaní novel, románů, povídek, esejů a především memoárů. Svůj život ukončila roku 1976 sebevraždou. Ačkoliv ji soudobá kritika kvůli dělnickému původu i prostému faktu, že je žena, nebrala příliš vážně, nakonec se vypracovala v jeden z nejnaléhavějších hlasů dánské literatury dvacátého století a se stejnou intenzitou oslovuje čtenáře po celém světě i dnes.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2022 , Audioteka , HostOriginální název:
Barndom, Ungdom, Gift, 1967
Interpreti: Dagmar Čárová
Také se mi to velmi dobře četlo. Nepřítomnost přímé řeči vůbec nevadí - začetla jsem se tak, že jsem si to zprvu vůbec neuvědomila, a až jsem to ´´zjistila´´, tak mě samotnou překvapilo, že mě to při četbě ani trochu nevadilo. Je to taková upřímná zpověď autorky.
Je to dar, umět psát takovým způsobem, o svém životě a s takovou otevřeností vůči těm, kdo budou vzpomínky číst. Je to krása, radost i smutek a velmi čtivá záležitost, až na poslední část, ta mě drtila, ale i to byl život Tove D. A škoda, že není pokračování.
Úžasná kniha, ani nevím, co mě na ní nejvíc zaujalo. Možná vyprávění těžkého života z odstupu a bez vzdychání, postavy, které jsou skvěle vykreslené a zároveň mi pořád trochu unikaly, nebo autorka, která žila život podle svého a kašlala na konvence.
Co napsat? Tove znovu a znovu vyrážela dech svou upřímností. I ve chvílích děsivé syrovosti se tu neustále proplétají její verše a naprostá přesnost toho, co a jak vidí. Skláním se před tou krásou.
Vynikající, kvalitně napsaná autobiografie,zaujala mě od první stránky. Nechyběla ani humorná místa,ovšem ve třetí části,kde autorka bojovala se svou závislostí,už se jednalo o drsné čtení.
Skvělý překlad, výborně celé knize sedl. Děkuji Hostu za vydání a Ladě Halounové za překlad. Knihu jsem si přečetla s manželem znovu a bylo to velice citové Společné čtení. Opravdu jsem ráda že jsem pi ní sáhla i v našem překladu, ještě kdyby tak někdo přeložil Niebo v kolorze siarki...Nebe v barvě síry...
I pro mne to bylo první setkání s autorkou. A velké díky překladatelce a nakladatelství Host, že mně to umožnily. Hodně upřímné vzpomínky a rozhodně za přečtení stojí.
Knihy bez přímé řeči bývají občas hodně těžké na čtení, to se ovšem netýká Kodaňské trilogie. Tove Ditlevsen je natolik zdatná vypravěčka, že jsem hltala stránku za stránkou a poslední část trilogie Závislost, to je skutečně jízda. Místy mě kniha upomínala na Geniální přítelkyně Eleny Ferrante, jen tentokrát se příběh odehrával v meziválečné Kodani, kde se ale chudákům žilo stejně těžce a Tove prožívala své vlastní touhy, sny, výhry a prohry.
Přiznám se, že jsem od této autorky nic nečetla, neboť ani nevím zda to vyšlo před rokem 1989. Tuto biografii jsem si koupila, neboť mě v knihkupectví velmi zaujala. No musela jsem se divit jaký v Dánsku byl odlišný život . I když jsem se musela nad některými věcmi pousmát. Autorka snad měla směsku rebelujícího, naivního ducha. Některé slova pomalu neznala, přiznává slabost v etiketě při stolování, ale ví něco o antikoncepčních prostředcích. A také psát otevřeně o partnerských vztazích a závislostech no to je taky prima čtení. Asi by mě zajímalo co se stalo s jejími dětmi. Bylo by to velmi zajímavé a třeba poučné, zda nebo spíš jejich výchovu ovlivnila.
Tuto knihu vřele doporučuji. Je to velice dobře napsaná autobiografie, zanechá ve vás silný a neodmyslitelný pocit a zážitek a jen tak na tuto knihu nezapomenete. Četla jsem v polském překladu na jaře a velice se těším na rereading v češtině. Všechny tři části jsou velmi pod kůži a třetí je úplný masakr.
2022 | Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost |
2024 | Tváře |
1980 | Ulica detstva |
Otec jí řekl, že žena nemůže být básnířka.... A ona se jí přece stala.... Opravdu niterná zpověď autorky. Část Děství a částečně i Mládí působí jako sociální drama, neb Tove pocházela z nuzných poměrů a pro její poetickou duši bylo náročné se potýkat s realitou a také s dominantní matkou. Ostatně zvládat realitu pro ni bylo obtížné celý život. Část Zavislost je nejdrsnější. T.D. je ve své zpovědi hodně otevřená. Její osud mě zasáhnul.