Šest dnů Kondora
James Grady
Drama šestidenního boje o život, které prožije jeden z řadových mladých pracovníků CIA ve Washingtonu, té největší jednotky v rozsáhlé zpravodajské síti Spojených států, jejíž činnost zahrnuje široké spektrum od špionáže přes technický výzkum a financování zahraničních politických skupin až po všední, úmorné třídění informací z celého světa.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1983 , SvobodaOriginální název:
Six Days of the Condor, 1974
Původně velmi zajímavý námět získávání tzv. know how z beletristických knih a zároveň sledování, zda někteří zasvěcení nevyzrazují veřejně ze svých znalostí příliš mnoho. Tím bohužel končí to výjimečné a originální.
Zbytek Šesti dnů Kondora je po dobrém rozjezdu lemován řadou šťastných náhod a málo uvěřitelných scén, které svého vrcholu dosáhnou v samotném závěru. Velká škoda promarněného potenciálu!
Znala jsem jen film, knížka mě nezklamala. Mám ráda tento typ knih a nebylo v ní nic čím by mě zklamala. Perfektní oddychovka.
Čisté "béčko" ... nič viac, nič menej ... obrovským plusom je to, že kniha má len niečo málo cez 200 strán. To je tak všetko, čo sa dá o tomto dielku napísať.
Mám ráda jak knihu,tak film. Film je skvěle obsazený,kniha je ale zase kniha..
Neotřelý nápad a napínavý děj.
Ač román může působit zastaralým dojmem, zdaleka to neznamená, že by nebyl čtivý a svižný. Už samotný nápad na oddělení, které se v rámci státní bezpečnosti zabývá studiem pokleslé literatury, prostě musí okouzlit. Což ještě podtrhuje autorův lehce ironický styl psaní, jež překvapí syrovou brutalitou i nečekanou hravostí.
Jak má však kniha skvělý rozjezd, tak ve chvíli, kdy se na scéně objeví dívka Wendy, sklouzává děj k dost nepravděpodobnému vývoji. Ani ne kvůli následným událostem, ale spíš nevěrohodností komunikace hrdiny s touto pro příběh v důsledku zbytečnou postavou. Poté už se mi vrstvily negativní detaily jeden za druhým. Šest dnů Kondora tak působí jako jízda na horské dráze - chvílemi neuvěřitelný spád a invence, vzápětí přešlapování na místě, naivistické jednání a předvídatelné chování. Závěr naštěstí podtrhuje celkově příznivý dojem z četby. Je totiž natolik agresivní a heroický, že vlastně obratem přestanete přemýšlet nad všemi jinými neduhy, které vám do té doby vadily.
Jedno deštivé poledne se vypraví kolegům pro oběd. Zatímco je venku, do firmy vstoupí skupina mužů se samopaly a všechny postřílí. Po návratu je Malcom v šoku, sebere pistoli a uteče. Z telefonní budky zavolá na linku CIA pro mimořádné situace. Malcom nechápe co se stalo, je mu jasné pouze to, že mezi mrtvými měl být i on, a že naživu zůstal pouze náhodou. Také si uvědomuje, že uvnitř CIA operuje další organizace, která ho chce vidět mrtvého.
Dozvěděl jsem se, že americká veřejnost knihu hodnotí vesměs velmi kladně, ale ruku na srdce... nepochopil jsem proč. Příběh je vystaven příliš profesorsky, stroze a nezajímavě. Jakoby autor jen popisoval případ, který si náhodně vybral z policejního archivu a jen ho přet'ukal do knihy pod hlavičkou Román. Příběh není protkán žádným nápadem, zvratem, chybí emoce postav a nějaký autorův konkrétnější rukopis. S postavami nedýcháte a už vůbec se s nimi nedá ztotožnit. Nevím. Jediné, co mě oslovilo a oproti jiným detektivkám můžeme hovořit o něčem navíc,je pouze "krátkost" knihy,spolu se skutečností, že vám toto dílo příliš nezatíží mozek.
Slušnej thriller z prostředí CIA. Čte se to dobře, jen je to tak krátký, že si člověk ani nevytvoří k hrdinům vztah. Pasáže "zlounů" jsou navíc dost béčkový... Tipuju že za ěmsíc už nebudu vědět o čem to bylo.
,,Kde je světlo je i stín", jeden z citátů v knize, který dokonale zhrňuje téma příběhu. Ano, to že je člověk navenek uznávaná autorita neznamená, že nemá kolem sebe několik temných stínů. Kniha se četla opravdu lehce, vtáhla do děje a vlastně i pod kůži ,,Kondora".A proto nás ani konec šestidenného příběhu nemohl překvapit. Ještě že se nechystám pracovat pro zpravodajské služby :-))
Dobrá knížka. Mohu jen doporučit. Z toho jak je to napsáno nemá čtenář problém uvěřit, že se to v životě opravdu tak i děje. Skupiny které rozehrávají své ekonomické zájmy v miliardách, mají dost prostředků, a vlivu, aby je těmito metodami dokázali prosadit.
Napínavá kniha. Přesně to, co od tohoto žánru čekám. Zápletky, intriky, děj se mění z minuty na minutu. Jediný nedostatek: Tato kniha je jaksi krátká, zasloužila by pár desítek stran přidat. Samozřejmě pokud by autor udržel skvěle nastavené tempo...
Od začátku do konce strhující a napínavý příběh. V akčním i špionážním žánru velmi kvalitní. Srovnatelně dobrý byl i film s Robertem Redfordem.
2009 | Chopinův rukopis |
1983 | Šest dnů Kondora |
2000 | Bílý plamen |
2012 | Stín Kondora |
2015 | Poslední dny Kondora |
Jako první jsem viděl zdařilou filmovou verzi. Scénář byl však upraven, protože kniha se od filmu liší.
Začíná to už jménem Kondora, kniha Malcolm, film Turner. A jsou zde i další rozdíly, včetně závěru ( tady dávám přednost filmovému konci ).
Škoda, že v knize není vynikající filmová scéna ve výtahu. ( von Sydow vs. Redford)
Jinak jsem byl s knihou spokojen, a ocenil bych ji 70%.