Kraj dvojakej oblohy
Ladislav Mikeš Pařízek
Dobrodružný román pro mládež odohrávajúci sa vo Francúzskej rovníkovej Afrike. Príbeh mladého čierneho chlapca, ktorý podnikne ďalekú cestu po rieke Ogové do Lambaréné, aby priviedol svojej chorej matke pomoc ´bielého´ lekára, pričom lekárske prostredie v Lambaréné ho privedie k životnému rozhodnutiu, pomáhať druhým. Spisovateľ veľa rokov strávil v Afrike. Rozpráva o ťažkom živote afrických domorodcov, oboznamuje s ich mravmi, zvykmi, poverami. Knižka hovorí aj o tom, ako sa černošský ľud prebúdza a začína sa domáhať slobody.... celý text
Dobrodružné Literatura česká Pro děti a mládež
Vydáno: 1955 , Slovenské nakladateľstvo detskej knihy - SNDKOriginální název:
Kraj dvojí oblohy, 1953
Na základní škole jsem ji přečetla jedním dechem a dlouho byla mou favoritkou, když se někdo ptal, co že jsem četla.
Mám ji celá ta léta schovanou a dám ji dětem. Jak s ní naloží, se musím nechat překvapit. Ale doba se blíží, nebudu muset dlouho čekat.:)
Poněkud naivní, výchovná dětská kniha, poznamenaná také dobou vzniku. Dnes už asi téměř k nepřečtení, generace dětí kolem 9 let, pro něž je určena, se zajímá spíš o Harryho Pottera a podobná díla (pokud vůbec čte). Možná je to škoda.
Část díla
1956 | Řeka kouzelníků |
1958 | Prales leopardů |
1943 | Hledači ztraceného stínu |
1981 | Songaré |
1956 | Kraj dvojí oblohy |
Tentokrát více Afriky než politiky, v příběhu z Gabunu. Mladík Fonséka z vesnice v pralesích vesluje po řece do města, aby přivezl lékaře pro nemocnou matku. Dostane se do proslulé nemocnice v Lambaréné, a dál do tábora dřevařů a k lovcům zvěře. Po dvou letech se vrací do rodné vesnice a má jasno o své budoucnosti lékaře chudých lidí.
Pařízkovy africké knihy pro děti a mládež psané v 50.letech byly prodchnuty optimismem a revolučním nadšením, že se místním lidem bude dařit lépe. Bohužel realita většiny afrických zemí je i v dnešní době spíše opačná.