Král Krysa
James Clavell
Asijská sága série
Na východním cípu ostrova Singapuru, v zajateckém táboře Čangi, jsou uvězněni zajatci z řad Spojenců. Krutí japonští dozorci, nedostatek jídla, malárie, cholera i absence zpráv z domova způsobují, že se ze zajatých amerických i anglických vojáků stávají apatické "chodící mrtvoly". Pouze jediný z nich se nedá připravit o svou vnitřní svobodu a vládne táboru jako Král. Králova neuvěřitelná vitalita a podnikavost se nedají zarazit ani ostnatými dráty, ani nenávistí vlastních spoluvězňů. Královým nejbližším přítelem v táboře se stává anglický pilot Petr Marlow, potomek staré britské aristokracie. Přestože životní hodnoty obou mužů nemohou být vzdálenější, společně se postaví úsilí svých věznitelů definitivně zlomit důstojnost zajatců… Vydání osmé, v EMG čtvrté... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2008 , Knižní klubOriginální název:
King Rat, 1962

Klenot mezi knihami, realisticky lidský příběh ze zajateckého tábora a ten konec je prostě geniální.

Skvělá knížka, četla jsem skoro před deseti lety v rámci povinné četby a zanechala ve mě velký dojem doteď. Zajímavý příběh o tom jak se člověk dokáže přizpůsobit životním podmínkám v zajateckém táboře a ba naopak vytěžit ze své situace maximum a vybudovat si "postavení" a jak o takovou pozici může lehce přijít, když po osvobození už nikdo jeho "zboží a výhody" nepotřebuje. Doporučuji.

Naprosto úžasně strávené dny u knihy Jamese Clavella "Král krysa". Sám skutečně byl tři roky v japonském zajetí a až po 15-ti letech se odhodlal k tomu, aby během dvanácti týdnů napsal tento skvělý román, při kterém přestanete vnímat svět kolem sebe. Kniha je o lidech, o jejich malosti, velikosti, o přátelství i nenávisti, o morální zkaženosti, o schopnosti přizpůsobit se a přežít. Skvělá, nezapomenutelná kniha, která je právem jako 39. nejlépe hodnocená kniha.

Jsem neskutečně nadšený. Knihu jsem přečetl jedním dechem. Čekal jsem, že kvůli svému tématu bude plná nechutných popisů života v táboře, mučení, trápení hladem a nevím ještě čeho.
Pokud tohle od knihy chcete, běžte dál. Král Krysa je studie lidí, jejich chování a myšlení. Jak se každý jednotlivec jinak adaptuje na neutěšené životní podmínky.
Poslední kapitoly mi zůstanou v mozku ještě dlouho, takovou syrovost a přitom naprostou opravdovost jsem už dlouho nezažil. Škoda, že neexistuje nějaké pokračování na způsob Cesty zpátky od Remarquea, myslím, že osudy hrdinů v civilním životě by bylo skvělé sledovat.

Kniha - kterou jsem četla několikrát, mě se moc líbila, líbilo se mi filmové zpracování, vykreslení postav a jejich charakterů v tak vypjatých situacích hodnotím jako velmi sugestivní. Kniha, kterou půjčuji jen opravdovým přátelům.

Příběh z prostředí, které si lze jen těžko představit, plný různých velmi uvěřitelných lidských charakterů. Doporučuji.

Svet ve svete, hierarchie ve snaze prezit v zajateckem tabore.. Vyborna, poutava knizka od ktere se neslo odtrhnout.., prezit, jakkoliv... P.S. Nedate si nekdo kralici stehynko ???

Jak to v životě chodí... A nemusíme žít v zajateckém táboře, abychom tomu rozuměli, alespoň trošičku. A proto nás to tolik děsí.

Výborná kniha. Poprvé jsem ji četl před mnoha lety - na vojně - moc se mi líbila a dávala mi naději, že to jednou zkončí. Líbí se mi pořád a film mi přišel také skvělý. Vrcholně uspokojivé. Doporučuji.

Je to docela čtivé a člověk se doví spoustu věcí o situaci, o které neměl tušení. Ale je to staré, ach tak staré!

Vynikající román o lidech v malém světě, který je vytvořen z ostnatých drátů, malých porcí jídla a strachu. Kniha má těžkou, dusivou atmosféru, protože jste v jednom kole v průseru, navíc je všude pořád smrad a vlhké horko. Je to totiž napsáno tak dobře, že se doslova stanete obyvatelem Čangi, zajateckého tábora v Japonsku. Clavell Vás pomocí Krále a Petra Marlowa, dvou hlavních postav, seznámí s tím jak to v táboře chodí a jak to všechno přežít. Smrt si ochutnáte zblízka a bude Vám zle... nejen ze smrti a utrpení, ale hlavně z lidí.

Výborná knížka, co dodat? Takový ten druh čtiva, kdy jste rádi, že žijete svůj život v mírové Evropě a na svobodě.

Přiznám se, že začátek knihy mi přišel natolik zvláštní, že jsem nechápala, proč je tak vysoce hodnocena. Měla jsem zmatek v postavách a pletlo se mi, ke které patří národnosti. A hlavně jsem měla dojem, že se v knize vůbec nic neděje. V jednu chvíli ale přišel obrat k lepšímu, děj se rozjel, a to hned několika směry. Následovalo poutavé čtení o tom, jak zoufalá doba vede k zoufalým činům a jak se člověk přizpůsobí čemukoliv, jen aby přežil. To vše v dusivé atmosféře zatuchlého zajateckého tábora, kde se nad úplavicí už nikdo nevzrušuje a jedno slepičí vajíčko je velkým jměním. Závěrečná část příběhu byla úžasná - konfrontace s mimotáborovým světem, v jejímž světle se teprve ukázaly všechny důsledky živoření fyzického i psychického. Jsem ráda, že Královu sebranku na konci nenapadlo pomstít se Královi nějakým fatálním způsobem, zahrnující třeba krysí farmu a její otevřené klece... O to silněji působí "krysí" závěr knihy, který shrnuje vše.
Ještě bych poznamenala, že přeložení jména Peter jako Petr nebylo úplně nějšťastnější, hlavně ve tvarech Petříček a Péťa mi to přímo trhalo oči. Všechna ostatní jména zůstala anglická (kromě King-Král) a jen Marlowe si vytáhl... prostě černého Péťu. Podivná slova mě občas zarazila i na jiných místech, evidentně bylo hodně čerpáno z překladu z roku 1972. Je to trochu nesourodé.

Pro každého je normálnost naprosto jiná věc. Pro zajatce to byla váha pod padesát kilo, všudepřítomné blechy, žádný stud, hlad a strach. Ovšem strach, který je zachvátil po zjištění, že mají opustit tyto své "jistoty" byl daleko horší. Ze začátku mne kniha moc nebavila, ale postupně začnete žít v Čangi spolu s hlavními hrdiny a stejně jako oni přestanete chápat okolní (normální) svět. A začnete stejně jako oni vzhlížet ke Králi.

Naprosto zasloužená klasika válečného románu. I po půlstoletí nesmírně působivá, syrová, nemilosrdná. Clavell ty nejabsurdnější hrůzy líčí s lehce cynickým humorem, který je zcela na místě a vykolejenou realitu zajateckého tábora ještě podtrhuje. Morálka, zásady, přátelství a obětavost vedle nelítostného pragmatismu tváří v tvář jedinému cíli: přežít. A pak šok z toho, jak obrovská propast zeje mezi přežíváním v Čangi a životem venku, z toho, jak nenápadně a přitom neodvolatelně se za těch tři a půl roku vytvořila, z toho, že i Král najednou není ničím. A nakonec mrazivé finále dokonale završující krysí metaforu.
Neřešitelná morální dilemata, v nichž Clavell neumetá čtenáři cestičku ke "správným" řešením, protože ta neexistují. Neskutečné scény a obrazy: hostina ve věznici, řady latrín, květnatá mluva asijských věznitelů, paranoidní noční honička po prodeji diamantu, okolnostmi "stvořený" transsexuál Sean, krysí farma, setkání zajatců s prvním důstojníkem zvenčí... je toho spousta, co zůstane v paměti. Snad jen to poukazování na rozpor mezi rovnostářstvím Američanů a lpěním na společenské hierarchii Angličanů už trochu zastaralo, ale to je detail. Celkově úchvatná kniha, odvyprávěná tak napínavě, že sotva popadáte dech.

Kniha na mě opravdu silně zapůsobila. Život v zajateckém táboře byl těžký, spousta zajatců přežila díky kamarádům a díky Královi. To byl člověk který dokázal navzdory situaci a prostředí vždy vyčnívat z řady. Je pozoruhodné jak mohou naše zásady a životní předsevzetí vzít za své když se člověk snaží jen přežít. Opravdu pozoruhodná knižka, ještě dlouho mi bude ležet v hlavě než ji vstřebám.
druhá světová válka (1939–1945) přátelství, kamarádství prvotina zfilmováno americká literatura hladovění Singapur zajatecké tábory japonské zajetí váleční zajatci válečné romány americké rományAutorovy další knížky
2003 | ![]() |
2000 | ![]() |
2009 | ![]() |
2009 | ![]() |
1991 | ![]() |
Vyjímečná kniha - prozatím jedna z těch nejlepších z válečného žánru, co jsem měl tu čest zatím přečíst. Kniha dokáže pohltit tak, že cítíte tu neskutečnou vlhkost, vůni latrín tam v Čangi, vnímáte lidskou malost i velikost, hodnotíte jestli etika a morálka jsou výš nebo níž než touha přizpůsobit se a přežít - neskutečná syrovost a opravdovost, kterou zakončí všeříkající krysí konec, shrnující podstatu druhu homo sapiens - 95 %