Král medvědů
James Oliver Curwood
Poutavý příběh osiřelého medvíděte, kterého se na jeho dobrodružné cestě ujme veliký samotářský grizzly. Zkušený lovec Jimmy Langdon se vydává na lov do divoké přírody Britské Kolumbie a je rozhodnut dostat toho nejsilnějšího grizzlyho. V průběhu pronásledování hrozivého girzzlyho a jeho malého medvědího kamaráda se ale Jimmyho pohled mění. Stane se svědkem oddaného přátelství osiřelého medvíděte a obrovitého medvědího samotáře – svědkem jejich boje o přežití. A Jimmy Langdon si začne všímat přírody kolem sebe. Nechá ji hovořit, naslouchá a poté vypráví příběh o tom, jak našel štěstí.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Příroda, zvířata
Vydáno: 2021 , XYZ (ČR)Originální název:
The Grizzly King, 1916
Tak tohle je nádherná kniha. Místy roztomilá, místy napínavá. Pro mě hlavně zajímavá - dost jsem se toho dozvěděla. Rozhodně doporučuji.
Paráda, dokud jsem nenarazila tady na pana Curwooda, vůbec jsem nevěděla, že můj oblíbený film z dětství je podle této knihy.
Pěkná a také dobře napsaná kniha.Autor zde vypráví příběh medvědího mláděte s osobitostí sobě vlastní...Krásné!
A já se divím, kde se vzala moje přitažlivost k medvědům, když moje dětství formovaly i knihy tohoto autora :o)
Doporučuji ke čtení i současným lidským mláďatům !
Tohle byla velmi oblíbená kniha mého dětství. Jedna z prvních, které jsem o přírodě přečetl a také jedna z nejhezčích vůbec. Curwood píše velmi poutavě - příběh o medvědu grizzly člověka chytne a nepustí. Epizoda, kdy opuštěné černé medvídě Muskwa potká krále šedých medvědů, obrovského Thora, patří k nejdojemnějším a nejkrásnějším okamžikům příběhu, ale neméně krásný je i vnitřní přerod lovce Jimma Langdona, jenž si ve správnou chvíli uvědomí pravé hodnoty přírody i života.
9.1.2016 - v ranních hodinách dočteno - už asi počtvrté.
miluji filmové zpracování a miluji i knihu... nádherný příběh a i ponaučení pro člověka 8)
Nádherný a velmi napínavý příběh odehrávající se ve Skalistých horách. Četla jsem tuto knihu již 2x a určitě se k ní znovu vrátím.
Nádherný příběh o přátelství dvou medvědů a i tom, že není důležité zabíjet,ale nechat žít.
Nádherná kniha o přírodě, o životě medvědů a o lovecké vášni. V dětství jsem tuto knihu četla několikrát a i když jsem věděla, jak dopadne, pokaždé jsem prožívala ten pocit úlevy, když obdiv k přírodě a houževnatosti zvířete zvítězil nad touhou po úžasné trofeji.
Obrovský samotářský grizzly a malé opuštěné medvídě se náhodou setkají. Medvídě nikoho nemá a tvrdohlavě odmítá mrzutého grizzlyho opustit, až si na sebe oba zvyknou. Nádhera!
1983 | Král šedých medvědů |
1973 | Kočovníci severu |
1988 | Vlčák Kazan / Barí, syn Kazanův |
1927 | Lovci vlků |
1927 | Zlaté údolí |
Moc hezký příběh, jen mi místy přišly věty trochu kostrbaté a nucené, když se autor snažil sdělovat nové zajímavé informace.