Královská hraničářka
John Flanagan
Hraničářův učeň / Hraničiarov učeň série
Další příběh o hraničáři Willovi a jeho přátelích z království Araluen Když se Will stal členem hraničářského sboru, složil slavnostní přísahu. Teď se zdá, jako by pro něho nic neznamenala. Poté co byl jeho život rozvrácen strašlivou tragédií, nemyslí Will na nic jiného než na pomstu. Willovi znepokojení přátelé musejí najít způsob, jak ho odvrátit od temné cesty. S řešením přichází Halt: Will si vezme na starost učně. Všechny překvapí, koho Halt navrhuje - a je to žádost, kterou Will nemůže odmítnout. Výcvik vzdorovité a svéhlavé dospívající dívky je náročný. A když Will na jedné výpravě narazí na bandu zločinců, musí se rozhodnout, co je pro něho důležitější, zda dotáhnout do konce svou pomstu, nebo zachránit nevinné životy. V poslední knize série Hraničářův učeň je v sázce víc než kdy předtím. Je to Willova poslední výprava pro hraničářský sbor?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
The Royal Ranger: A New Beginning, 2013
rytíři australská literatura fantasy pro děti dobrodružství pro mládež hraničáři únosy dětí pro dospívající mládež (young adult) hrdinská fantasy
2008 | Rozvaliny Gorlanu |
2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
2012 | Vyděděnci |
2008 | Hořící most |
2014 | Královská hraničářka |
Včera po půlnoci jsem dvanáctý díl Ranger's Apprentice dočetl (četl jsem v originále). Jednou větou je to možná nejlepší díl série. Ale teď už podrobněji (spoilery nebudou):
Když libovolný autor chystá pokračování nějakého svého díla většinou ho sleduji s obavami, protože vím, že jedna dobrá kniha neznamená, že z ní lze udělat celou sérii. Tuplem to platí pokud má každá kniha či dvě vlastní příběh, pak už se autor začíná opakovat a i z dobré knihy se může stát přidáním dalších dílů brak.
Flanagan je ale jiný. On nepíše pokračování Hraničářova učně, on vytváří historii životů svých postav. Sám jsem Hraničáře začal číst už před několika lety a postupně se prokousával dalšími a dalšími díly, až jsem dospěl ke konci a netrpělivě čekal na pokračování (to byl myslím 7. nebo 8. díl). Neměl jsem pocit, že bych čekal "co si zase autor vymyslí za dobrodružství", ale chtěl jsem vědět, jak budou postavy žít dál a přál jsem si se s nimi znovu setkat a ještě jednou se smát Haltovu humoru.
A nyní, když se mi dostala do rukou dvanáctá kniha, jsem si připadal, jako bych se vracel domů. Znovu navštěvoval staré přátelé.
Žádný z těchto pocitů by nemohl vzniknout bez Flanaganova odlehčeného ale zároveň napínavého stylu psaní, který se díl od dílu zlepšoval a zde, ve dvanácté knize, dosáhl vrcholu (i když, kdo ví?). Začátek knihy mě uvrhl do smutku, který člověka může stihnout jen když se dozví, že někdo z jeho dobrých přátel umřel, smutek ale časem trochu polevil a objevila se spíš nostalgie, Flanagan úžasnou nenásilnou formou vyvolává vzpomínky na předchozí díly a speciálně na ten první, kde byl Will sám učněm. Na závěr knihy si ale Flanagan nechává ty nejsilnější karty. Velké dobrodružství, napínavou zápletku i rozuzlení a dojemný konec.
V Královské hraničářce je smícháno to nejlepší, co šlo najít v předchozích dílech a podáno v nové formě. Zavzpomínáte, zasmějete se (opravdu hodně) a bude opět napjatí o osud vašich přátel. Co víc nám může spisovatel dát?
Pro ty, kdo četli předchozí díly, je Královská hraničářka povinnost a pro ty co ne je to nová motivace začít pěkně od prvního dílu - věřte mi, stojí to za to.
6 z 5 hvězdiček