Krása nesmírná
Irina Karnauchovová (p)
Kdo by neznal z vyprávění Babu Jagu, Kostěje Nesrmtelného, krásnou Vasilisu, Finista, jasného sokola, žabku carevnu, či zdánlivě hloupé Ivany? Ruské lidové pohádky s plnokrevnými postavami boháčů a chuďasů, s osobitými čarodějnými bytostmi, s národními zvyky jsou jedním ze základních kamenů slovanských pohádek a patří do světového literárního fondu. Potěší všechny milovníky pohádkových příběhů.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1969 , Lidové nakladatelstvíOriginální název:
Ненаглядная красота (Něnagljadnaja krasota), 1949
Četli jsme z ní ve 4. třídě. Tehdy na mě působila strašidelně až krutě. Měla nádherné ilustrace. Mám ji nachystanou pro své děti.
Koupil jsem nové vydání. Má nový překlad. Zjednodušený. Škoda. Porovnal jsem texty s původním českým překladem. A to byste se divili, jak se překládá. Nic méně, pořád je to kouzelně strašidelná kniha a už se těším, až ji budu číst našim dětem
Nedávno jsem tuto knížku svého dětství zase potkal. A zase mě ze všeho nejvíc uchvátila baba Jaga a Kostěj Nesmrtelný. Celé jsem to, hlavně tedy díky obrázkům, v dětství hltal a dnes mám chuť zhltnout to zase :)
"Hle, Babo Jago, křivá noho! Budu pro tebe pracovat a ty mi pak dej zlato a také mi vrať mé stříbrné vřeteno!" ... Nestárnoucí klasika, ke které se ráda vracím. :)
Musím se hned přiznat. Já tu knihu nečetl. Četla ji nám totiž maminka před spaním a my se sestrou ani nedutali. Skvělé, svým způsobem exotické pohádky s nádhernými ilustracemi. Po přečtení nějaké pohádky jsme vždy škemrali o další. Většinou nám maminka vyhověla. Strašně rád na to vzpomínám...
Moje nej nej nej knížka z dětství. Moc ráda na ni vzpomínám, i když už přešla na další generace.
Moje nejoblíbenější pohádky z dětství. Knížku jsem si schovala, i když v ní už nejsou všechny listy. Stojí za to. Je občas děsivá, ale to pohádky bývají, aspoň je to napínavé. Pro větší děti bych jasně doporučila.
Kultovní knížka s Kostějem Nesmrtelným, babou Jagou, Vasilisou, Jelenou nebo třeba s Finistem Jasným Sokolem. Pohádky, ve kterých jsou chaloupky na kuřích nožkách, chatrče s plotem z lidských kostí, hluboké temné lesy, nádherné carské paláce a spousta jiných míst. Mrtvé oživuje živá voda, koně lítají až na vrcholky hor a létající koráby oblétají celou zem. Knížka hemžící se kouzelnými bytostmi i předměty a s napínavým dějem. Čte se sama a kdo ji zná z dětství jako já, tak k ní má určitě silný nostalgický vztah :))) Jo a mám ji v červené verzi :)
Musím říct, že mě někdy až zaráží:)jaké brutality jsme jako děti ochotni a schopni přečíst, s naprostou suverenitou.:) velice dobře si pamatuji, že to byla jedna s mých nejoblíbenějších knížek, a postavy jako Kostěj Nesmrtelný, Baba jaga kostlivá noha jsem zbožňovala, vždy mě zajímalo kde je podsluneční království a proč krkavci nejsou oblíbení, když jsou ochotni létat tak daleko pro živou a mrtvou vodu.Člověk by neřekl kolik je v těch příbězích utrpení, mordů, či pomyšlení na ně, je až s podivem že nám to vůbec dovolili číst. Ale kniha je to pořád úchvatná, temné lesy, krásní koně sem tam nějaké kouzlo.
Není nad ruskou klasiku :-)) Kniha mého dětství.. Ilustrace, na které vzpomínám dodnes.. Ještě že dobro vždy zvítězilo nad zlem.
Moc pěkné pohádky a úžasné ilustrace....Kostěje Nesmrtelného do dnes ještě nic nepřekonalo...:)
Část díla
1984 | Ruští bohatýři |
1958 | Chytrý sedláček a jiné pohádky |
1978 | O žabce carevně |
1980 | Bílá kachnička |
Pohádky mého dětství, při každé nemoci mi je maminka předčítala a asi i proto se k nim ráda vracím. Žabka carevna je dodnes moje nejmilejší.